Čeněk Růžička, Elena Gorolová a Ida Kelarová byli navrženi na udělení státního vyznamenání

7. červen 2023

Seznam sněmovních kandidátů čítá 141 jmen. Konečné rozhodnutí je na prezidentovi Petru Pavlovi, který návrhům může, ale nemusí vyhovět.

Na sněmovním seznamu kandidátů jsou například spoluzakladatel Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička, zpěvačka, muzikantka a hudební pedagožka Ida Kelarová a lidskoprávní aktivistka a sociální pracovnice Elena Gorolová. Čeněk Růžička je navržen na udělení Řádu Tomáše Garrigua Masaryka in memoriam.

Zatímco loni Sněmovna neúspěšně navrhla tehdejšímu prezidentu Zemanovi všech šest členů odbojové skupiny bratří Mašínů, letos schválila jen Zbyňka Janatu a Ctibora Nováka. Nesouhlasila s tím, aby na finálním seznamu nominantů byli také Josef a Ctirad Mašín, Milan Paumer a Václav Švéda. Sněmovna naopak nominovala matku bratrů Mašínů Zdenu Mašínovou, i jejich sestru, rovněž Zdenu Mašínovou.

Sněmovna odmítla navrhnout také soudkyni Evropského soudu pro lidská práva Kateřinu Šimáčkovou, youtubera Karla Kováře známého pod pseudonymem Kovy, nedávno zesnulého politika STAN Věslava Michalika a režisérku Olgu Sommerovou.

zdroj: ČTK
Spustit audio