ČD dráhy mění jízdní řády, hlavně u dálkových spojů. V regionech jsou změny minimální

15. červen 2014

České dráhy dnes mění jízdní řády. Změny se týkají hlavně dálkových spojů. V regionální dopravě dojde jen k drobným změnám, časy příjezdů a odjezdů budou jen minimálně posunuté.

„Nejdůležitější změna v dálkové dopravě je, že se zkracoval rychlík Ostravan, nově se jmenuje Moravan a jezdí pouze v úseku mezi Prahou a Olomoucí,“ říká mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

K větším změnám podle ní dochází v kvalitě spojů a vylepšení souprav o nové nebo modernizované soupravy.

„Nasazujeme nové jednotky ČD Railjet, nabízíme také modernizované, klimatizované vozy první třídy a multifunkční bezbariérové vozy druhé třídy,“ upřesňuje mluvčí, co nového cestující čeká.

Dráhy nasadí moderní soupravy Railjet na trase do Rakouska. Upravené vagony s klimatizací se pak objeví na trase Praha-Cheb a Praha-Ostrava.

V regionální dopravě dojde jen k dílčím změnám, které reagují na aktuální situaci v dopravě a na podněty cestujících. Tyto změny vycházejí z požadavků objednatelů dopravy.

„V drtivé většině se jedná o časový posun určitých osobních vlaků, jejichž hlavním cílem je zlepšit přípojové vazby," dodává mluvčí drah.

Změny v Pardubickém kraji

V Pardubickém kraji jsou změny minimální. Na některých tratích přibydou další spoje, jinde se mírně posune čas odjezdů vlaků, aby spoje na sebe lépe navazovaly.

Odedneška zastavují vlaky také v některých nových zastávkách. Třeba na trati Svitavy - Žďárec u Skutče mohou lidé vystoupit na zastávce Pomezí. U nejrannějších spojů vlak nově staví i v obci Třebovice u České Třebové.

Odpolední vlaky mezi Chocní a Litomyšlí odjíždí v jiných časech, aby lépe navazovaly na další spoje. Podle nového řádu budou od září další dvě soupravy zajíždět do Chornic u Moravské Třebové.

Změny v Králohradeckém kraji

V Královéhradeckém kraji přináší nové jízdní řády posílení prázdninových spojů v Krkonoších a další drobné změny, které se týkají hlavně autobusů.Například na Novobydžovsku bylo nutné upravit návaznost spojů kvůli otevření autobusového nádraží v Novém Bydžově.

„My jsme zareagovali způsobem, že jsme upravili nové linky na trase Hradec Králové - Nový Bydžov tak, aby cestující na těchto linkách měli možnost přestupu na tomto novém autobusovém terminálu na vlaky směr Chlumec nad Cidlinou a dále na Prahu,“ popisuje vedoucí oddělení dopravní obslužnosti krajského úřadu David Procházka.

Změna na železnici v Královehradeckém kraji se také týká posílení trati z Broumova do Měziměstí a Náchoda. Tam krajský úřad reagoval na žádost meziměstské radnice.

„Dá se říct, že dva spoje byly obnovené z důvodu školní frekvence na půl osmou do Náchoda a z důvodu dopravy pracujících na půl sedmou také do Náchoda,“ dodává Procházka.

Všechny změny jsou na webových stránkách Českých drah.

autoři: Jiří Fremuth ,
Spustit audio