Bývalá pracovnice STB na Městském úřadě

2. prosinec 2004
Pod kůži

Jeden ze členů prověrkové komise z roku 1990 protestuje proti tomu, že trutnovská radnice zaměstnává bývalou pracovnici STB. Někdejší prověrková komise navrhla její odchod od policie. Občanská komise, která měla rozhodující slovo ale návrh prověrkové komise změnila a bývalou pracovnici STB k další práci u policie doporučila. Dotyčná pracovnice se brání tím, že u Státní bezpečnosti pracovala jenom na zkrácený úvazek jako sekretářka.

Člen tehdejší prověrkové komise Martin Věchet se s bývalou pracovnicí STB Dagmar Beluskou setkal náhodou po 15 letech, když si na Městském úřadu vyřizoval svoje osobní věci.

Martin Věchet: Přijdu na úřad a vidím tady estebačku.

Pracovnice Městského úřadu Dagmar Beluská upozorňuje, že ji občanská komise k další práci u policie doporučila. Aktivity Martina Věcheta považuje za kampaň proti své osobě.

Dagmar Beluská: Považuji to za vyřízenou záležitost a myslím si, že mu nepřísluší to, co podniká.

Martin Věchet odmítá slova o tom, že vede proti Dagmar Beluské kampaň

Martin Věchet: Jde spíše o příklad, na kterém se prezentuje celková situace ve společnosti 15 let po listopadu.

A jak se vůbec Dagmar Beluská dostala na Městský úřad v Trutnově? Po roce 1990 pracovala u policie. Její činnost se ale později stala náplní práce okresních úřadů.

Ivan Adamec: My jsme paní Beluskou delimitovali v roce 2003 v rámci reformy veřejné správy jako řadovou pracovnici, která pracuje do dnes v evidenci obyvatelstva, to znamená občanské průkazy a podobná agenda.

Říká starosta Trutnova Ivan Adamec, který upozorňuje, že pokud se neprokáže nic, co by svědčilo v její neprospěch, nemůže ji propustit. Ale ani v tom případě by to jednoduché nebylo.

Ivan Adamec: Bylo by to velmi obtížné, protože dnešní zákony nám velmi stěžují manévrovatelnost v personální práci.

Martin Věchet: Já si myslím, že tak jako v mnoha jiných věcech si pan starosta dovede poradit. Když bude chtít, tak si poradí i v této věci. natolik má silné postavení na tomto úřadě. Radnice, jejíž vedení se tváří antikomunisticky, zaměstnává na svém úřadu bývalou pracovnici STB.

Ivan Adamec: Paní Beluská aktivním členem STB nebyla.

Člen někdejší prověrkové komise Martin Věchet to vidí jinak.

Martin Věchet: Už jenom to, že někdo pracuje na STB 5 nebo 6 let, má regulérní hodnot, mluví za vše.

Prověrková komise měla v roce 1990 jen poradní hlas. Pro Dagmar Beluskou bylo rozhodující rozhodnutí občanské komise, jejímž členem byl Aleš Bouda.

Aleš Bouda: Žádné zvláštní výhrady k ní asi nikdo neměl.

A tak ji občanská komise k další práci u policie doporučila. Někdejší člen prověrkové komise Martin Věchet se ale zpětně na obě komise dívá skepticky. Neměly prý totiž přístup k žádným materiálům.

Martin Věchet: To, co jsme si sehnali, záleželo čistě jenom na nás. Bylo to hodně založeno na osobních zkušenostech s estébáky.

Dagmar Beluská: Vykonávala jsem činnost administrativní pracovnice a mou náplní bylo vyřizování korespondence. Rozhodně si nemyslím, že bych byla vina, že jsem něco vykonávala špatného.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio

Více z pořadu