Byt, šest let staré auto nebo dvanáct milionů v bance. Zeman a Drahoš odtajnili své majetkové poměry

V pátek se v Česku znovu otevřou volební místnosti. Lidé budou v druhém kole prezidentské volby vybírat mezi současnou hlavou státu Milošem Zemanem a bývalým šéfem Akademie věd Jiřím Drahošem. Jaké jsou jejich majetkové poměry?

Prezidentský plat Miloše Zemana je i s náhradami necelého půl milionu korun měsíčně. Už při svém nástupu do funkce řekl, že chce část peněz posílat do fondu na umoření státního dluhu. Na to nakonec věnoval pět milionů korun. Pak účel fondu změnil.

„Když jsem se dozvěděl, že vláda zamítla dotaci dvaceti milionů korun na fond ohrožených dětí, rozhodl jsem se přesměrovat účel fondu ze splácení státního dluhu na pomoc fondu ohrožených děti,” vysvětlil.

Dvanáct milionů v úsporách

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček také přiznal, že prezident má na svém osobním účtu našetřeno zhruba dvanáct milionů korun. „Zdůrazňuji, že jde o celoživotní úspory, nejde tedy o náhlé zbohatnutí. Pan prezident vydal několik knih, které mu vydělaly významné částky. Každopádně platí, že pan prezident by si z těchto peněz rád pořídil nějaký domeček, ve kterém by po skončení mandátu bydlel se svou manželkou.”

Kromě úspor má Miloš Zeman také chalupu na Vysočině, kam jezdí pravidelně na letní dovolenou. Před nástupem do čela státu bydlel současný prezident s rodinou na pražském sídlišti Stodůlky. Po své inauguraci v roce 2013 se pak přestěhoval do Lumbeho vily, která je kousek od Pražského hradu.

Jiří Drahoš? Byt, chata a šest let stará honda

Jeho protikandidát Jiří Drahoš s manželkou také bydlí v Praze. A popsal, co všechno s manželkou vlastní: „Máme čtyřpokojový byt v bytovém domě na Suchdole, chatu v chatové osadě u Kamýka nad Vltavou a šest let starou Hondu CR-V.”

A mluvil i o svých příjmech. „Mám třicet šest tisíc důchod, teď mi ho o něco zvedli,” řekl.

autor: lio
Spustit audio