Bungee jumping pro odvážné

23. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na Šibenickém a Maslenickém mostě v Chorvatsku nabízí odvážlivcům specializované agentury bungee jumping. Željko Kerumn, známý chorvatský podnikatel, protestuje proti pokutě, kterou mu udělila policie za rychlou jízdu autem. V letovisku Primošten se tři Slováci radovali z nevšedního úlovku - chytili totiž překvapivě žraloky.

ADRENALINOVÁ ATRAKCE NA JADRANU

Máte rádi adrenalin? Co třeba bungee jumping? Můžete to zkusit na Šibenickém nebo Maslenickém mostu. Na obou mostech tyto skoky organizují specializované agentury. Maslenický most najdete v Severní Dalmácii, 30 km severovýchodně od Zadaru. Šibenický most o výšce 40 m se nachází na Jadranské magistrále, 4 km severozápadně od Šibeniku. Možná jste u mostu zastavili cestou na dovolenou, protože z nedaleké vyhlídky jsou skvělé pohledy na řeku Krku. No a pokud jde o bungee jumping - cena jednoho skoku přijde na 220 kun.

CHORVATÉ JEZDÍ RYCHLE KVŮLI AUTŮM

Známý chorvatský podnikatel měl problém s policií. Željko Kerumn, tedy muž, který u Jadranu založil síť hypermarketů, se po dálnici Záhřeb - Split vezl víc než dvoustovkou. Policie ho přistihla a dostal pokutu. Pan podnikatel ale teď tvrdí, že pokutu dostal neprávem. Za všechno může dle něj auto, které prostě umí jezdit rychle.

SLOVÁCI ULOVILI ŽRALOKY

Tři Slováci měli během dovolené v Chorvatsku nevšední zážitek. V letovisku Primošten si pronajali loďku a rozhodli se lovit tuňáky. K jejich překvapení ale chytili hned několik žraloků. Tyto ryby nejsou v Jadranu časté, místní dokonce říkají, že se na pobřeží žraloci vůbec nevyskytují.

KURSY A BENZÍN:

Za jedno euro dostanete 7 kun 28 lip a za 100 korun 25,25. Za kolik natankujete? Litr naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35.

PROVOZ:

Na pobřeží je středně hustý provoz, hlavně na jadranské magistrále, istrijském ypsilonu a v turistických centrech. Na Istrii počítejte s mokrými cestami a kameny, které déšť uvolnil. V okolí Brely je kvůli církevnímu svátku na silnicích víc chodců. Dálnice z Istrie i z Dalmácie jsou volně průjezdné, na mýtnici v Záhřebu je dvoukilometrová kolona. Na hranicích se nečeká.

POČASÍ:

U Jadranu bude v pátek 24. srpna většinou oblačno, odpoledne místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 15 až 20, odpolední vystoupí na Istrii na 19 až 23, na jižním Jadranu 23 až 27 stupňů. Nejtepleji bujde v Dalmácii, kde meteorologové předpovídají 30 až 34 stupně. Vát má slabá bura nebo severozápadní vítr.

Jachtaře čeká severozápadní až západní vítr kolem 20-ti uzlů. Moře bude zpočátku na dvojce až trojce, odpoledna pak čtyřka. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu