Budíme respekt v Evropě a nechceme o to přijít, říká k uvolňování omezení vicepremiér Havlíček

16. duben 2020

Plán české vlády, jak vrátit chod státu a ekonomiky k normálu, postupuje od malých provozoven k těm největším. Podniky se budou otevírat v pěti fázích podle oborů, ale i velikosti prodejní plochy. Vláda říká, že se rozhodla na základě doporučení epidemiologů.

Hospodářská komora ovšem varuje, že je třeba otevírat rychleji, než dojde k likvidaci celých odvětví. Do června se podle ní můžou podniky totálně finančně vyčerpat. „Jsou to dva úhly pohledu. Hospodářská komora hájí zájmy hospodářských subjektů, my to musíme vyvažovat ochranou zdraví,“ zdůrazňuje vicepremiér Karel Havlíček za hnutí ANO.

Čtěte také

„Dostali jsme se do situace, kdy jsme díky všem opatřením inspirací pro celou Evropu. Budíme respekt a nechceme o to přijít – a nemůžeme jít proti epidemiologům, to bychom zbourali vše, co jsme tu měsíc budovali,“ dodává ministr průmyslu a obchodu a také dopravy.

Proč ale například došlo k otevření hobby marketů, zatímco jiné obchody i s menší prodejní plochou zůstávají zavřené? „Hobby market se zásadně odlišuje od velkých obchodních center. Jsou na velké ploše, je tam velká výměna vzduchu a už byly otevřené pro živnostníky. A chtěli jsme, aby si lidé před Velikonocemi nakoupili kutilské potřeby a zůstali doma,“ vysvětluje Havlíček.

Firmy podle průzkumu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů snížily kvůli pandemii výrobu až o 40 %. Havlíček k tomu podotýká, že bude záležet i na vývoji v zahraničí, protože jsme exportně orientovanou ekonomikou.

Zároveň ale připouští, že po malých podnikatelích a živnostnících bude vláda v příštích týdnech muset začít pomáhat i průmyslníkům.

Od začátku tvrdíme, že po dobu, kdy budeme regulovat podnikatelské prostředí – a nemáme z toho radost, ale dělat to musíme –, tak budeme podporovat všechny, které jsme takto izolovali.
Karel Havlíček

Proč neotevřít nákupní centra?

Nákupní centra se podle vládního plánu mají otevřít až 8. června, Jan Kubíček z Asociace nákupních center ale uvádí, že takto rozhodli epidemiologové bez znalosti jejich fungování.

Čtěte také

„Umíme omezit shlukování lidí, dezinfikovat, kontrolovat nošení roušek, přenastavit vzduchotechniku... Je spousta opatření, která jsme připraveni udělat,“ uvádí s tím, že hranice 200 prodejní plochy nemá žádné hygienické opodstatnění.

Podle Havlíčka je ale tato hranice už legislativně stanovená – jde o obchody, které například mohou mít otevřeno o svátcích. „Panu Kubíčkovi rozumím ekonomicky, ale vláda musí rozhodovat proti šíření epidemie. A já nemůžu jít zcela proti epidemiologům,“ opakuje.

Odborníci prý mají obavy z toho, že by se v nákupních centrech začali shlukovat lidé, například děti, které nemusejí do školy. „Tím postupným uvolňováním dávkujeme množství lidí, které jakoby pouštíme ven,“ doplňuje s tím, že pokud se bude situace vyvíjet dobře, bude usilovat o rychlejší uvolňování.

Čtěte také

Náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová potvrzuje, že hypermarkety patří k nejrizikovějším místům a kvůli velkému množství obchodních a stravovacích jednotek nelze předpokládat splnění všech podmínek proti šíření viru – tedy dodržování dvoumetrového odstupu, nošení roušek a dezinfekce rukou.

Otevření hobby marketů během Velikonoc podle ní ukázalo možné komplikace spojené s vysokou návštěvností a nyní je třeba počkat na data, jak se situace vyvine v dalších 14 dnech.

Spustit audio

Související