Bruce Springsteen

17. březen 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Tématu vykoupení se ze všech rokenrolových hudebníků asi nejvíce věnuje Bruce Springsteen. Podstatou hudby je pro něj snaha osvobodit se. Je to hnutí odporu proti nepojmenovatelné síle, která hrozí, že rozdrtí lidského ducha. Springsteen vnesl novou pozitivní atmosféru do rokenrolu. Svým čistým životem, odporem k drogám, oddaností hudbě, láskou ke své zemi a zájmem o sociální otázky je na straně dobra.

Není typický nábožensky založený člověk, ale díky katolické výchově získal dobré znalosti teologie dostatečné k tomu, aby v některých svých písních mluvil o hříchu, vykoupení a odpuštění. Album Born to Run dokonce označil za náboženské. Lidským problémem je podle něj základní nedostatek naplnění. Kolem nás je smrt, bolest a strach a my musíme ohýbat záda, abychom alespoň přežili. Přesto cítíme v srdci, že jsme byli stvořeni k něčemu lepšímu.

Rozpor mezi povoláním člověka a jeho pozemským uvězněním se stal nejsilnějším tématem Springsteenovy tvorby. I když vyslovuje náboženské otázky, nemá na ně náboženské odpovědi, a tak v zásadě existenciální řešení halí do nebesky znějících slov.

V písničce Badlands říká lidem, kteří uvízli v šedi průměrnosti, aby šli do toho, aby se nevzdávali svých snů. Zpívá: "Věřím v naději, která mě může zachránit, věřím, že mě zachrání víra. Modlím se, že mě jednoho dne vyvede z téhle mizerné země."

Na albech Born to Run a Darkness on the Edge of Town vypráví Springsteen životní příběhy lidí, kteří se snaží uniknout z pasti svého života, a tak nasedají do aut nebo na motorky, aby existenciálním skutkem dosvědčili pravost svého bytí. Řízení auta přisuzuje Springsteen téměř náboženský význam. Neřídí auto, ale má víru ve svou mašinu, ulice, kterými projíždí, jsou příbytky slávy a na cestě čeká nebe.

Na dalších téměř současně vydaných albech Lucky Town a Human Touch se zase objevuje téma odloučenosti od Božího odpuštění. V Human Touch (Lidském dotyku) se Springsteen smiřuje s názorem, že neexistuje odpuštění, a tak to nejlepší, co můžeme najít, je lidská láska a útěcha.

Bruce Springsteen: Lucky Town

Na albu Lucky Town se přece jen přiblížil jakémusi Božímu doteku, když se stal svědkem narození svého prvního dítěte. V písni Living Proof (Živoucí důkaz) popisuje chlapečka v náruči své ženy jako malý kousek nehasnoucího Pánova světla: "Ve světě tak tvrdém a špinavém, ohavném a zmateném jsem při hledání malého kousku Boží milosti jsem našel živoucí důkaz."

Ve zvukové podobě příspěvku byly použity ukázky z písní:

River
Badlands

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.