Broumovsko se bojí zrušení celního úřadu

6. prosinec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Teď vás zavedeme na Broumovsko. Tam totiž obzvlášť mezi podnikateli velké pozdvižení. Vyvolaly je zvěsti o připravovaném zrušení pobočky Celního úřadu v Broumově. Představitelé samosprávy navíc mají strach ze zvýšení už tak dost vysoké nezaměstnanosti. Zda jsou jejich obavy oprávněné, zjišťoval Miroslav Ponomarev.

Proti chystanému zrušení pobočky je starosta Broumova Zdeněk Štroibel.

Zdeněk Štroibel: Baudeo Adršpach, Barum Jetřichov, Veba, kdyby měli vrhnout se na Celní úřad do Náchoda, tak ho zahltí a konec.

Mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové Otto Mach upozorňuje, že broumovskou pobočky chtějí celníci zrušit s ohledem na novelu celního zákona.

Otto Mach: Poctivým a slušným podnikatelům deklarantům do budoucna umožní elektronické celní řízení přes počítače.

To je ale hudba budoucnosti. Současná realita je trochu jiná, což potvrzuje generální ředitel akciové společnosti Veba Broumov Josef Novák.

Josef Novák: Styk s celnicí je každodenní záležitost naše a pochopitelně, že pokud bychom měli dojíždět do Náchoda, že by to značným způsobem zkomplikovalo naše vývozy a zhoršilo by to náš servis vůči zákazníkům.

Otto Mach: Samozřejmě záleží na nich, jak se budou korektně vůči celnímu úřadu chovat, zda-li nebudou například porušovat celní předpisy apod. Jestliže by takové to chování se u nich projevilo, pak samozřejmě budou muset s těmito úřady přicházet konkrétně do styku a tam pak samozřejmě budou muset si nalézt místně příslušný nejbližší úřad. V daném případě by to byla cesta až do Náchoda.

Připouští mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové Otto Mach. Starosta Broumova Zdeněk Štroibel ale nevidí důvod rušit pobočku, která dobře funguje.

Zdeněk Štroibel: Tady jsou s výkonem toho místního celního úřadu nadmíru spokojeni. Ochotou, profesionalitou a rychlostí odbavení.

Otto Mach: K tomu, abychom zvládli nové technologie odbavování, tím elektronickým způsobem, musíme tyto pracovníky soustředit do větších celků s tím, že ty menší útvary postupně zaniknou.

Vysvětluje tiskový mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové Otto Mach. Starosta Broumova Zdeněk Štroibel má přesto obavy o osud zaměstnanců řady firem na Broumovsku.

Zdeněk Štroibel: Některé podniky už přímo deklarovaly, že pokud se jim zhorší problémy proclívání a budou muset jezdit do Náchoda, z výběžku odejdou.

Tiskový mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové Otto Mach ale obavy podnikatelů nesdílí.

Otto Mach: Já dost dobře nechápu, když například tím, že by mělo dojít k vyšší nezaměstnanosti. Naopak, tu výhodu vidím v tom, že vůbec nebudou muset na ty celní úřady docházet. V tom vidím naopak přednost, že by se ta jejich činnost měla usnadnit a urychlit.

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio

Více z pořadu