Brněnské smyčcové kvarteto zahrálo na Hvaru

13. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Brněnské kvarteto se představí ještě na dalších dvou koncertech. Chorvatská policie dopadla českého řidiče, který se na dálnicí řítil rychlostí vyšší než 200 km/h.

Na Hvaru ve městě Jelsa na náměstí sv. Ivana vystoupil Kvartet Graffe z Brna s koncertem nazvaným "Od Prahy až k Jelse". Hlavní zásluhu na zorganizování turné tohoto tělesa na Jadranu má hudební redakce Chorvatského rozhlasu a televize v Záhřebu. Na programu koncertu byla podle jednoho z členů kvatreta Lukáše Bednaříka díla chorvatského skladatele Antuna Dobroniče, Antonína Dvořáka a Vítězslava Nováka.

Antun Dobronič byl žákem Vítězslava Nováka na pražské konzervatoři. Promoval v roce 1912. Hodně skladeb složil během pobytu v Praze. V Jelse otevře chorvatský prezident Stipe Mesič výstavu o jeho životě a díle. Při otevření zahraje brněnské kvarteto Graffe.

Jeho další koncerty na Hvaru budou 16.8. ve městě Vrbovska na Hvaru v Rybářském muzeu a 18.8. ve městě Vodice v župním kostele.

Kurzy

Za euro banky dávají 7 kun 24 lip - odečítají si ovšem z toho 1 až 2 dvě provize. Za 100 Kč dávají 25 kun 37 lip a za 100 slovenských korun 21 kun a 20 lip. Doporučení - pokud není ve vašem dosahu banka nebo směnárna, vymění vám částky do 20 eur i v některých obchodech. Dají vám ale kurz asi 7,20 za euro. Je lepší vybrat si zdejší měnu z bankomatu nebo vážit cestu k nejbližší směnárně.

Ceny pohonných hmot

Ceny pohonných hmot zůstávají dá se říct neměnné, 8 kun za natural 95 - to je více než 32 korun za litr. Nafta stojí stále 7 kun a 56 lip.

Doprava

Provoz na chorvatských dálnicích je plynulý a nikde se netvoří kolony. Policie má ale oči na stopkách, a tak dnes zadržela českého řidiče, který jel na dálnici ze Záhřebu do Splitu rychlostí 237 km/h. Agenturní zpráva uvádí, že pirátovi silnic je 39 let a je z Prahy. Jak vysokou musel zaplatit pokutu se neuvádí, ale sazba za tak vysokou rychlost je dva tisíce kun.

Počasí

Na středním a jižním Jadranu bude zítra převážně slunečno a jasno. Ve vnitrozemí Istrije se mohou objevit přeháňky a slabé bouřky. Přes bude teplota dosahovat 26 až 30 stupňů.

Na severním a místy i na části středního Jadranu se mohou objevit bouřky. To je informace pro jachtaře. I na moři má být slunečno, místy jen slabá oblačnost. Na severním Jadranu jihozápadní až jižní vítr, na jižním a části středního Jadranu vítr severozápadní do 18 uzlů.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu