Brněnská mešita se otevřela pro veřejnost. Obává se útoku vandalů

19. listopad 2015

Dnes od 17 hodin mají lidé v Brně možnost prohlédnout si tamní mešitu. Akce Pojďte s námi do mešity je součástí festivalu kultur Blízkého východu, na kterém spolupracuje také Islámská nadace v Brně. Právě brněnská mešita je nejstarší stavba tohoto druhu v Česku. V minulosti byla často cílem vandalů a útoku se muslimové obávají i teď.

Akce je součástí festivalu kultur Blízkého východu a podle organizátorů má za úkol představit Čechům nejenom islám, ale celou kulturu arabského a muslimského světa a tímto způsobem bojovat proti nenávisti nebo strachu z něčeho cizího.

Brněnská mešita ze svého okolí na Vídeňské ulici nijak nevybočuje a s okolními stavbami dokonale splývá, pouze je mírně natočená, aby směřovala k Mekce.

Magistrát totiž pro stavbu v 90. letech stanovil poměrně přísné podmínky, například že mešita nesmí mít minaret nebo kupoli. Relativně strohý je i interiér mešity.

V posledních měsících se v Brně stupňují útoky vandalů na mešitu. Nejnovější, který řeší policisté, se stal minulý týden v pátek, kdy někdo polil stěny a dveře mešity motorovým olejem.

Letos v létě rozbili dva neznámí útočníci dvě okna mešity. Nevyřešených případů vandalství ale evidují brněnští policisté ještě více – například hromadu kostí přede dveřmi, kliku pomazanou vepřovým sádlem a podobně.

V souvislosti s aktuálními hrozbami terorismu ze strany samozvaného Islámského státu mají brněnští muslimové obavy z toho, že útoky se mohou stupňovat. Pořídí proto další bezpečnostní kameru a zvýšenou ostrahu v okolí mešity mají za úkol brněnští policisté.

Brněnská mešita

„Situace byla vyhrocená už s uprchlickou krizí. Téma islámu bylo na politické a mediální scéně probíráno většinou negativně, takže hysterie byla už předtím. Teroristické útoky v Paříži k tomu jenom přispěly,“ říká organizátor dnešní akce Assem Atassi.

„I poslední vandalismus na mešitě byl v pátek ráno, takže se dá očekávat, že se někdo o něco pokusí. V posledních třech měsících to byl už druhý útok,“ dodává.

autoři: sib , jel , Ondřej Látal
Spustit audio