Britská sportovní hrdost utrpěla další šrám. Za oceán unikl světový rekord v hodu vejcem

27. červen 2017

Ostrovní království už si zvyklo na to, že ho bývalé kolonie porážejí v tradičních sportech jako je kriket nebo ragby. Teď ale britští sportovci zaznamenali zdrcující porážku i na domácím mistrovství světa v házení vajec.

Ceny z anglického Swantonu putují do Kanady a na Nový Zéland. Tam také žijí noví držitelé hlavního světového rekordu. Dvojice z Nového Zélandu si dokázala hodit vejce na vzdálenost 81 metrů.

Hlavní problém přitom není vejce dohodit, ale nerozbité chytit. „Házející musí mít sílu v zápěstí a ten, kdo chytá, na to musí jít hodně jemně, aby vejce přistálo jak do peřinky,“ popisuje techniku jeden z organizátorů mistrovství John Deptford.

Dalšími disciplínami na tomto mistrovství jsou například vystřelování vajec pomocí malého trebuchetu na určený cíl, trefování dobrovolníka z publika, štafetové přepravování vajec na čas.


Naslouchala jsem vejcím a nechala jsem, aby mi samy řekly, které si mám vybrat. A fungovalo to skvěle.soutěžící Julie Moensová

Hraje se také vaječná ruská ruleta. Dva soutěžící sedí proti sobě u stolu, mezi nimi šest vajec, ale pouze pět je uvařených. Hráči si za hlasitého povzbuzování diváků střídavě vybírají vejce a rozbíjejí si je o čelo. Kdo narazí na syrové a zapatlá si celý obličej, prohrál.

„Dostala jsem od organizátorů tip, abych použila reiki a vnímala auru vajec. A to jsem udělala,“ popisuje vítězka ruské rulety, Kanaďanka Julie Moensová, která se svým kolegou triumfovala i ve zmíněné kategorii trebuchetů.

autoři: jch , onh
Spustit audio