Britové se stahují z Afghánistánu, v zemi už nebudou plnit žádné bojové mise

26. říjen 2014

Britská armáda definitivně ukončila bojové operace v Afghánistánu, svou poslední základnu předala Afgháncům. V zemi zůstane jen několik stovek vojáků, kteří by ale neměli plnit žádné bojové mise. Svá vojska teď z Afghánistánu stahují i další země.

„Naděje na stabilní budoucnost Afghánistánu je velká, protože má jednotnou vládu a armádu, kterou podporují Afghánci v celé zemi," řekl britský ministr obrany Michael Fallon.

Spolu s Británií stahují své vojáky z Afghánistánu i ostatní země. Na přelomu roku, po více než deseti letech, skončí mise Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu ISAF. Naváže na ni menší operace, která nepočítá s bojovým nasazením zahraničních sil.

Po novém roce tak v Afghánistánu zůstane asi 10 tisíc zahraničních vojáků. Většina z nich bude mít na starosti výcvik afghánské armády a policie, která momentálně čítá asi 352 tisíc mužů a žen.

V zemi ale zůstane i menší část zahraničních vojáků, kteří by měli být připraveni plnit zvláštní úkoly – například sledování vysoce postavených tálibánských vůdců.

autoři: msl , Petra Novotná
Spustit audio