Březen 1939: Hrdinové z Místku. Jediná větší ozbrojená akce proti okupantům

15. březen 2019

Prezident druhé republiky Emil Hácha ještě ani nepodepsal kapitulační dokument u Hitlera v Berlíně a mezitím začala nacistická vojska na některých místech překračovat hranici zanikajícího státu... 

V hodinách, kdy nacistická vojska obsazují Čechy a Moravu, proti okupantům zahájili boj pouze vojáci 3. praporu 8. vojenského pluku v Místku.

Velitel 12. kulometné roty ubytované v Czajankově továrně na okraji Místku, která byla využívána jako kasárna, zavelel 14. března 1939 večer k ozbrojenému odporu, když ke kasárnám dorazily německé jednotky.

Českoslovenští vojáci statečně bojovali a na německé straně padly téměř dvě desítky vojáků. Odpor československých vojáků ustal až kvůli nedostatku munice.

Dokudrama Hrdinové z Místku napsal Lukáš Csicsely. Účinkovali David Viktora, Šimon Krupa, Jakub Burýšek a Josef Kaluža, v režii Simony Nyitrayové natočil Český rozhlas Ostrava.

Bitva o kasárny v Czajankově továrně v Místku byla jedinou větší ozbrojenou akcí proti okupantům, k nimž tehdy na našem území došlo. Nejprve byla téměř zapomenuta, v 50. letech ji ale komunistický režim začal využívat k ideologickým účelům.

V roce 1953 měla premiéru divadelní hra Přísaha, v roce 1955 natočil Jiří Sequens celovečerní film s názvem Neporažení. Jaké ale byly skutečné okolnosti i důsledky celé akce? S historikem z Masarykova ústavu Martinem Jemelkou o nich rozmlouvala Markéta Ševčíková.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související