Březen 1939: Enfant terrible Radola Gajda

7. březen 2019

Enfant terrible Radola Gajda, takový je název prvního dílu nové série České kroniky, která se věnuje událostem března 1939, tedy osudovým okamžikům, od kterých nás dělí už osmdesát let. 

Tématem prvního dokudramatu je kontroverzní osobnost generála Radoly Gajdy, bývalého legionáře a degradovaného generála Československé armády. Počátkem března 1939 ho přijímá prezident Česko-Slovenské, tedy tzv. druhé republiky Emil Hácha.

3. března 1939 rozmlouvá Hácha s ředitelem prezidentské kanceláře Jiřím Havelkou o tom, zda a jak Gajdu rehabilitovat. Jak asi mohly vypadat úvahy obou mužů, to si poslechněte v dokudramatu Eduarda Burgeta.

V dokudramatu Eduarda Burgeta s názvem Enfant terrible Radola Gajda účinkovali Tomáš Jirman, Ivo Marták a Josef Kaluža, v režii Simony Nyitrayové nastudoval Český rozhlas Ostrava.

Osobnost Radoly Gajdy

Radola Gajda se narodil narodil 14. února 1892 v Kotoru jako Rudolf Geidl, syn rakousko-uherského šikovatele a černohorské šlechtičny. Zemřel na následky věznění krátce po únorovém puči v roce 1948.

Jde o jednu z velmi kontroverzních postav naší historie. Na straně jedné udatný legionář a vojevůdce, na straně druhé zakladatel Národní obce fašistické.

Jaký vlastně byl Radola Gajda? S historikem Liborem Svobodou to rozebírala Markéta Ševčíková...

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související