Bohumil Pečinka: Politika se mění ve dvacetiletých cyklech a strany na to musí reagovat

20. září 2018

V českých městech a obcích vrcholí kampaň před říjnovými komunálními volbami. Přicházejí politické strany a hnutí s novými tématy? A jaké jsou trendy současné komunální politiky?

„Trend jak u komunálních, tak u senátních voleb je, že nadále oslabují politické strany a do veřejného života vstupují ad hoc seskupení, ať už na lokální, nebo i na vyšší úrovni. Dříve platilo, že politika se dělá do úrovně okresního města a výš už to vypadá podobně jako na centrální úrovni. Ale klasická politika se začíná drolit dokonce i na úrovni krajských měst,“ říká komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.

„Politika se vyvíjí ve dvacetiletých cyklech. Lidé mají určitý poločas rozpadu a politické strany na to musí nějak reagovat. Když nereagují, tak se marginalizují a skončí,“ tvrdí Bohumil Pečinka a jako příklad uvádí tradiční rakouskou lidovou stranu, která se pod vedením současného kancléře Kurze významně modernizovala.

Civilizačně klesáme, varuje komentátor

Bohumil Pečinka

Jaká jsou témata letošních komunálních voleb? Evergreenem jsou investice do infrastruktury, protože doprava je vždycky větší či menší problém. Ovšem každé město má podle komentátora Reflexu také své aktuální velké téma. Pro Prahu je to momentálně trh s byty, jejichž ceny se vyšplhaly až k závratným sto tisícům korun za metr čtvereční.

„Postavit nějaký projekt ve městech od krajského výš znamená čtyři roky jednání o povoleních a další tři roky jeho stavba. Oproti situaci před dvaceti lety se tato doba zdvojnásobila, takže investoři se často do takových akcí neženou, protože návratnost je velmi dlouhá,“ pojmenovává jeden ze společných problémů českých měst Bohumil Pečinka.

„Pokud toto nevyřešíme, ženeme se civilizačně stále níž a níž, protože zákony nabídky a poptávky platí navzdory politice. A když se nestaví byty, ceny jdou nahoru,“ dodává.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související