Blattera chtějí z čela FIFA sesadit tři kandidáti. Plánují vylepšit image federace

O novém prezidentovi Mezinárodní fotbalové federace se rozhodne mezi čtyřmi uchazeči. Z boje proti současnému šéfovi FIFA Seppu Blatterovi vypadl bývalý zástupce generálního sekretáře organizace Jerome Champagne, který nezískal potřebnou podporu alespoň pěti národních asociací.

Blatterovi tak nakonec budou konkurovat tři kandidáti. Jordánský princ Ali bin Husajn, který je viceprezidentem FIFA, předseda nizozemského svazu Michael van Praag a legenda světového fotbalu, Portugalec Luis Figo.

V podstatě všichni kandidáti se shodují na tom, že chtějí vylepšit image FIFA. Ta je pošramocená korupčními skandály, kupčením s hlasy ať už při minulé volbě prezidenta FIFA, nebo při výběru pořadatelů světových šampionátů v letech 2018 a 2022.

Například Ali bin Husajn, jenž je považovaný za nejsilnějšího Blatterova soupeře, prosazuje právě zveřejnění kompletní zprávy o uplácení při udělení mistrovství světa Rusku a Kataru. Figo zase zmiňuje větší transparentnost FIFA a zvýšení jejího kreditu.

Van Praag by navázal na to dobré, čeho federace dosáhla. „Jako prezident FIFA bych ale zároveň chtěl leccos dělat jinak než pan Blatter. Chci být prezidentem pro všechny země a také bych se odlišil dobou strávenou ve funkci. Zůstal bych v ní pouze jediné čtyřleté volební období. Myslím, že musíme přenechat místo nové generaci, jak jen to bude možné,“ podotýká Van Praag.

Předseda nizozemského svazu se totiž netají tím, že šel do voleb, protože neviděl žádného jiného vážného protikandidáta pro Blattera.

Blatter má podporu v Africe i Asii

Je ale otázkou, zda někdo z kandidátů dokáže Blattera sesadit z čela. Osmasedmdesátiletý Švýcar totiž do jisté míry otevřel fotbal menším a zaostalejším zemím. Za jeho už skoro sedmnáctileté éry v čele FIFA se poprvé konalo mistrovství světa v Africe, šampionát získala poprvé také arabská země. Proto může počítat s hlasy z těchto regionů.

Fotbalově nejrozvinutější Evropa sice Blattera zrovna nemusí, ale v den volby – 29. května – se bude na kongresu ve švýcarském Curychu hlas evropského státu počítat úplně stejně jako ten z Afriky nebo Asie.

autoři: vbi , jsu , Petr Hašek
Spustit audio