Bilance aféry s lehkými topnými oleji

22. březen 2002
Pod kůži

Záhadná úmrtí, nevyjasněná zmizení, nejméně třináct vražd. To vše má na svědomí aféra lehkých topných olejů. Daňové úniky se pohybují v desítkách miliard korun. K řadě aktérů patří i muž, který měl být nejdřív unesen a pak zavražděn - Rudolf Bucko. Dnes žije v Německu, kam se mu podařilo na falešný pas uprchnout. K útěku mu dokonce pomohli lidé, kteří ho měli zabít. Jde o jednu z největších a nejkomplikovanějších afér v České republice.

Následky aféry odhaluje Pavel Janošek, redaktor pořadu Klekánice z České televize Ostrava.

Nezvěstní a mrtví. To je logický důsledek jedné z největších polistopadových afér - obchodů s nezdaněnou motorovou naftou. Odstartovaly na začátku devadesátých let a díky nim se podařilo určité skupině osob shromáždit obrovské finanční částky, které měl ale inkasovat stát. Podstata obchodů spočívala v tom, že se jistý ropný produkt dle potřeby označil názvem nezdaněného výrobku, tedy jako topný olej, ale k zákazníkovi u čerpací stanice se dostal už označený jako motorová nafta. Daně ve výši kolem 12 Kč na litru tak zůstaly obchodníkům a nikoli státu.

Narcis Tomášek, advokát firmy obchodující s nezdaněnou naftou: Tu daň nikdo nevybere, nemůže ji vybrat, protože není známý plátce spotřební daně. Můžu ukázat na ministerstva financí, na legislativu, na pány poslance. To jsou ti, kteří zapříčinili, že tento obchod vůbec prošel.

Teprve pod tlakem médií vydal tehdejší náměstek ministra financí Jan Klak nový výklad daňových zákonů. Podle nich se daně vybírat mohly, ale od tzv. bílých koní, kteří byli obchodníky najímáni za pár korun na přejmenování topného oleje na motorovou naftu.

Ivona Legerská, náměstkyně ministra financí: Mohu říci, že ze své předchozí praxe byly doměřeny spotřební daně na této komoditě velmi ojediněle. Byly sice doměřeny, ale nikdy nebyly vybrány.

Na 90 % nezdaněné nafty převezl přes všechny hraniční přechody Chemapol. Ten je ale dávno v konkurzu. U menších dovozců se však jedná řádově o miliardové částky. Několik českých firem dováželo ropné produkty například z rafinérií v německém Ingolstadtu. Vše ale bylo v souladu s německým právem. K největším odběratelům ropných produktů z Ingolstadtu patřila firma Jihofrucht z Malšic u Tábora. Majitele firmy jsme nakonec zastihli doma. Prostřednictvím manželky nám však vzkázal, že s námi mluvit nebude.

Manželka majitele firmy. Vzkazuje, že když budete natáčet, že vám nic neřekne.

Mimo natáčení nás ale majitel Jihofruchtu ubezpečil, že když začal roku 1992 dovážet naftu, o všem informoval daňový úřad a policii a ti mu potvrdili, že dovoz je v pořádku. Od formy Jihofrucht dostávali nezdaněnou naftu desítky odběratelů, několik z nich skončilo za mřížemi. Ne však samotný majitel firmy. Odsouzen byl obchodník František Jaroš z Tábora. Jeho manželka Dana Jarošová je přesvědčená, že neprávem.

Dana Jarošová: On od někoho něco nakoupil, to byl Jihofrucht nebo co, ten mu prodal stejnou věc, manžel to zase prodal dál a nikdo jiný nebyl potrestaný jen můj muž. Ale vím, že co koupil, to prodal a to určitě není napadnutelné. To by museli být zavření a potrestaní všichni a ne jenom můj muž. A kdo za tím vším vězí, to já opravdu nevím.

K prvním kontaktům mezi obchodníky došlo v táborském hotelu Palcát. Dostal se mezi ně i německý podnikatel. Ten ale začal po čase v obchodech překážet a tak mělo dojít k jedné z prvních nájemných vražd.

Tibor Gašpar, slovenský vyšetřovatel: Tři naši občané se měli pokusit o vraždu občana Německa tím způsobem, že na objednávku se ho pokusili zavraždit uškrcením v autě u obce Báb. Ten pokus ale nebyl dokonaný. Podle poznatků se zdá, že poškozený je přesvědčil v době, kdy se pokus odehrával, že dokáže zaplatit víc za to, když ho nechají žít než ti, kteří si tuto vraždu podle všeho objednali.

Rudolf Bucko nakonec přežil. Po dohodě předal své oblečení najatým vrahům. To organizátorům vraždy posloužilo jako důkaz, že Bucko je skutečně mrtvý. Na několik dnů ho najatí vrahové ubytovali u příbuzných, pak mu opatřili cizí pas, na který vycestoval do Německa. A co dnes dělají lidé, kteří měli Bucka zavraždit?

Tibor Gašpar, slovenský vyšetřovatel: Všichni tři byli obvinění a ve vazbě. Po dobu vazby, která stále trvá, se jeden oběsil, tedy spáchal sebevraždu a dva jsou nadále obvinění z pokusu o vraždu a případ je nadále v šetření, není ukončený.

Další nájemná vražda byla plánována na časné ráno 12. května 1995 a skutečně k ní došlo. Při výbuchu automobilu zemřel v brněnské čtvrti Mokrá podnikatel Miroslav Kovařík. Podle policistů není vyloučeno, že v tomto případě hrál roli konkurenční boj.

Miroslav Antl, náměstek policejního prezídia: Pokud jde o ty nájemné vraždy, já jim říkám dlouhodobě popravy, tak tam jde vždycky o odstraňování důkazů, odstraňování svědků, odstraňování příčin a ty příčiny jsou někde jinde. Vždycky začínají v té hospodářské nebo finanční kriminalitě.

Stanovisko policejního prezídia potvrdila i náměstkyně ministra financí Ivona Legerská.

Ivona Legerská, náměstkyně ministra financí: Máme prokazatelně zjištěno, že motiv trestné činnosti spočívá právě v obchodování a s dlužnými částkami z těch obchodů, které měly být placeny a nebyly uhrazeny. A současně se jednalo také o odstraňování protivníků z konkurenčního boje na základě předchozí průmyslové špionáže.

Podnikatel Miroslav Kovařík, který zemřel při výbuchu automobilu, totiž vybudoval velké úložiště pohonných hmot jen pár desítek kilometrů od úložiště pohonných hmot firmy Chemist ze Slavkova. Majitel firmy Chemist byl před časem propuštěn z vazby na několikamilionovou kauci. Pokusili jsme se jej najít přímo ve firmě. Setkali jsme se však jen s náměstkem firmy Radovanem Majnušem.

Radovan Majnuš, firma Chemist: To dělali jiní na jiné úrovni a o těch jsem ještě neviděl žádné reportáže. O těch, co za tím skutečně stojí a co si na své přišli, o těch jsem neviděl nikde ještě ani slovo.

A jak vidí důsledky obchodů s lehkými topnými oleji advokát firmy obchodující s nezdaněnou motorovou naftou Jan Mesch?

Jan Mensch, advokát firmy obchodující s nezdaněnou naftou: To faktické naplnění asi toho neprávního jednání by mělo vyústit nakonec ve vybrání daně. V tomto případě je ale pravdou, alespoň z mých zkušeností, které mám a z informací od kolegů, kteří se podobnými věcmi zabývali a zabývají, nedošlo v konečném důsledku k úhradě.

Jaká je tedy bilance obchodů s nezdaněnou motorovou naftou? Chybějící miliardy, nezvěstní, mrtví, rodinné tragédie, obavy o život a pár odsouzených, kteří nechápou, proč za tyto obchody nebyly odsouzeny stovky dalších obchodníků.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu