Bezpečnostní opatření na Euru jsou přísná. Na stadion choďte brzy, radí Synecký

13. červen 2016

Fotbalové mistrovství Evropy ve Francii provází velké množství bezpečnostních opatření, která mají zajistit jeho bezproblémový průběh. Vedle organizátorů a tamějších bezpečnostních složek se v místě konání snaží přispět k ochraně českého týmu také bezpečnostní manažer České fotbalové asociace (FAČR) Martin Synecký.

„V našem hotelu, kde bydlíme v Tours, je poměrně jednoduché zabezpečení, protože se jedná o bývalý zámek. Vedou tam pouze dva vstupy přes brány, které se dají zavřít, a velmi dobře se to hlídá. Počet lidí, kteří se o to starají, je velmi vysoký,“ říká Martin Synecký, který má se zajišťováním bezpečnosti na sportovních akcích nejen v tuzemsku velké zkušenosti.

Čeští fotbalisté odehrají tři utkání základní skupiny ve třech různých francouzských městech a vyráží k nim letecky ze základny v Tours. Ani to ale situaci podle Syneckého příliš nekomplikuje.

„Transferový hotel v Toulouse je trochu komplikovanější, ale přelétávají všechny týmy, takže problém řeší všichni. Ale transferové hotely jsou voleny tak, aby maximálně eliminovaly nutnost týmů cestovat na dlouhé destinace,“ vysvětluje.

U stadionu 3 hodiny předem

Rozsáhlá bezpečnostní opatření a strach z teroristických útoků některé fanoušky od cesty do Francie možná odradil, ale rozhodně ne všechny. Ti co se na zápasy českého týmu chystají, ovšem musí počítat s tím, že nejen před stadionem zaberou nějaký ten čas.

„Je potřeba být na stadionu co nejdříve. Všechny stadiony ve Francii se otevírají tři hodiny před výkopem a s ohledem na poměrně přísná opatření kolem stadionu i my jako asociace doporučujeme, aby fanoušci opravdu nechodili na poslední chvíli, ale vyzýváme je velmi důrazně, aby na utkání chodili co nejdříve. Nejlépe ty tři hodiny před začátkem, aby se už pohybovali v okolí stadionu, aby se včas na stadion dostali,“ zdůrazňuje Martin Synecký.

Fanoušci se totiž nevyhnou osobním prohlídkám, ale zejména kontrolám vstupenek, které mají z bezpečnostních důvodů několik fází. Zatím jediným problémem, který ve Francii musela během turnaje řešit policie, byly střety zahraničních fanoušků v ulicích Marseille a Nice. K nim Synecký moc informací nedostal, na starosti má totiž především český tým a případně VIP hosty.

„Je to plně v kompetenci francouzské policie, která komunikuje informace se zástupci Policie ČR, která ve Francii působí, a ti by to potom měli přenášet na veřejnost v rámci České republiky,“ dodává Martin Synecký.

autor: jbk
Spustit audio