Bezpečnost na silnicích - policie je nekompromisní

12. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Pokud se budete po Chorvatsku nadále pohybovat vlastním autem, dbejte zdejších dopravních předpisů. Přijeli nebo přiletěli jste do Chorvatska se zájezdem a chtěli byste být nezávislí a vydat se někam na výlet autem? Žádný problém. Své pobočky má v Chorvatsku většina renomovaných světových autopůjčoven.

Doufáme, že jste všichni šťastně dojeli k moři po krásných chorvatských dálnicích. Pokud se budete po Chorvatsku nadále pohybovat vlastním autem, dbejte zdejších dopravních předpisů. Policie se totiž rojí na silnicích a chce působit preventivně proti případným nehodám. Bude sledovat hlavně alkohol za volantem, rychlou jízdu a dbání bezpečnostních pokynů.

Jaké jsou nejběžnější přestupky, za které dostávají naši řidiči od chorvatské policie pokuty ? Na to jsem se zeptal konzulky ve Splitu Veroniky Honcové.

"Nejčastěji se řidiči dopouštějí překročení povolené rychlosti. Dalšími přestupky bývají nezapnutá světla a volání z mobilu za jízdy. Zdejší policie je nekompromisní a pokuty mohou dosáhnout až 2000 HRK (tedy v přepočtu skoro 8 tisíc Kč) například za překročení rychlosti o 50 km/h. Mnozí řidiči se diví, jak jsou zdejší pokuty vysoké."

Přijeli nebo přiletěli jste do Chorvatska se zájezdem a chtěli byste být nezávislí a vydat se někam na výlet autem? Žádný problém. Své pobočky má v Chorvatsku většina renomovaných světových autopůjčoven. Při půjčení auta od vás ale budou chtít číslo vaší kreditní karty. Nestačí jim složení jakkoli vysoké částky v hotovosti. S tím uspějete jen u místních menších půjčoven. V nich ale nemusíte mít zaručenu kvalitu volidla jako u známých firem. Kreditní kartou se myslí - embosovaná karta - tedy ta, která má na sobě číselný reliéf. Není to tedy například velmi rozšířená karta VISA elektron nebo Mastercard elektronic - to jsou pouze platební debetní karty.

Kurzy

Směnárny v turistických centrech měly jako každou neděli podhodnocené směnné kurzy. Někde vám tak mohly za euro nabízet jen 7 kun a 13 lip. Využívali tak toho, že banky mají zavřeno. Vyplatí se počkat do zítřka a vyměnit až se znovu otevřou konkurenční směnárny. Erste bank by měla vyměňovat v kurzu 7,24 za euro a 24 kun a 80 lip za 100 českých korun. Za sto slovenských korun dostanete o 4 kuny méně. Počítejte s tím, že banky si napočítají i několik % provize.

Na čerpacích stanicích firmy INA jsou litr naturalu 95 za 8 kun a litr nafty za 7 kun a 56 lip. U jiných čerpacích stanic jsem zahlédl cenu benzínu jen o 3 lipy na litru dražší.

Zelená vlna

Dnes mám dobré zprávy: Ačkoli je jak k moři tak od moře zesílený provoz, na obou neuralgických bodech - tedy před vjezdy do tunelů Mala Kapela a Sveti Rok se kolony netvoří. Pamatujte na omezení rychlosti v tunelech a hlavně sviťte. Dnes jsem viděl v tunelu směrem od Splitu na Šibenik auto s hradeckou značkou, které nesvítilo. Jinak pozor na místy mokré silnice a v úseku A1 mezi tunelem Mala Kapela a spojnicí s dálnicí A6 z Istrije také na silný nárazový vítr.

Pokud jste z Jižních Čech a jedete domů. Vezměte to raději přes Vídeň a ne kratší cestou přes Tauernskou dálnici. Před Katschbergským tunelem je směrem na Salzburg opět 12 km dlouhá kolona.

Počasí

Na pobřeží Jadranu by mělo být 13. 8. částečně slunečno ovšem stále s proměnlivou oblačností. Už by ale mělo být opravdu nakoupání. Lokální bouřky by se měly objevit už jen ve vnitrozemí Dalmácie. Na jadranu bude ráno už zase teplo do 22 stupňů a odpoledne až 30.

Upozornění pro jachtaře. Kolem pobřeží se mohou vyskytnout krátké bouřky a slabý déšť. Vítr povane v příštích 24 hodinách na severním a části středního Jadranu jihovýchodní až jihozápadní. Jinde západní až severozápadní rachlostí do 10 uzlů.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu