Běžec na lyžích Michal Novák: Nejvyšším cílem je další olympiáda, ale s lepším výsledkem než doposud

17. červen 2022

Úroveň našeho běhu na lyžích drží na nejvyšší úrovni, v uplynulé sezoně nakouknul ve Světových pohárech do světové špičky, na olympijských hrách v Pekingu se mu ale až zas tolik nedařilo. Hostem sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je běžec na lyžích Michal Novák. Jak se těší na další olympiádu v Itálii? A v jaké fázi přípravy se v současné době nachází?

Závěr uplynulé sezony jsi musel vynechat, protože jsi chytil covid. Jak to proběhlo a jak rychle ses z toho dostal?

Docela mě to srazilo na kolena, průběh byla slabší chřipka, pak jsme zvolili opatrnou cestu návratu, takže jsem nezávodil a ani moc v tréninku na lyžích moc neudělal. Takže jsem ukončil sezonu.

Čtěte také

Na začátku sezonu jsi v Itálii a v Norsku zajel dva neuvěřitelné Světové poháry, byl jsi dvakrát pátý. Jak se na tyto výsledky s odstupem času díváš?

Vzpomínám na ně a říkám si, jak je to vůbec možné, bylo to pro mě velké překvapení a zároveň potvrzení, že naše práce dává smysl, že se to někam vyvíjí a že můžeme dokázat se společným týmem ještě velké věci před námi. Takže to vlilo krev do žil, dobrý pocit z toho mám. Ale samozřejmě na tvoje výsledky to má ještě daleko.

Je ti 25 let, máš za sebou dvoje olympijské hry a možná nejlepší roky tvé lyžařské kariéry před tebou. K čemu vzhlížíš?

Tak asi ten úplně nejvyšší cíl jsou znova olympijské hry, a samozřejmě doufám s lepším výsledkem a výkonem než doposud.

Další olympijské hry budou v Itálii, bude se závodit na tratích, které jsou každý rok používány ke Světovým pohárům. To je prostředí, které budeš znát naprosto dokonale. Bude to výhoda?

Věřím, že ano, na druhou stranu většina lyžařských národů pochází z Evropy a tratě všichni známe. Celkově si myslím, že atmosféra a prostředí bude lepší, než olympiády, které jsem zažil.

Je atmosféra kolem trati něco, co tě umí hnát kupředu?

Ano, dřív jsem si to tolik neuvědomoval, ale když jsem se ohlédl zpátky na závody, tak mě to hnalo neskutečným způsobem. V průběhu závodu to nevnímám, je to spíš okno, ve kterém jsem a okolo dění je tak trošku rozmazaný. Ale subjektivně to tam prostě je.

Máš za sebou soustředění na ledovci. Co tě v přípravě čeká v následujících týdnech? Kdy pojedeš znova na lyže?

Určitě v záři. A jestli v srpnu, to se ještě uvidí. Možná do tunelu v německém Oberstdorfu. V programu máme pás na kolečkových lyžích v Liberci, to musíme poděkovat biatlonistům, kteří nám dávají takovou možnost. Protože naše lyžování nemá takový pás na kolečkové lyže. Je to velký stroj, který stojí miliony. Pak tam máme vysokohorské soustředění v létě, možná závody v Norsku na kolečkových lyžích, nějaké závody v České republice v Jilemnici a na Božím daru.  

Jakou inspiraci nachází u svých soupeřů? A jak dosáhl toho, že je vybavován špičkovými výrobky? Poslechněte si celý rozhovor s Michalem Novákem.

 

Související