Basketbalistky USK Praha vítězstvím nad Slovankou vytvořily nový rekord české ligy. Vyhrály 257. zápas za sebou

15. leden 2023

Basketbalistky USK Praha nenechaly nikoho na pochybách a deklasovaly podle očekávání ve 14. ligovém kole Slovanku 126:71 a stanovily 257. vítězstvím za sebou nový rekord soutěže. Pražanky definitivně překonaly dosavadní maximum Gambrinusu Brno z let 1998 až 2007. K dvanáctému triumfu úřadujících šampionek v tomto ročníku pomohla 35 body a 10 doskoky americká pivotka Brionna Jonesová. Co na rekordní zápis říkaly samotné hráčky nebo trenérka Hejková? Poslechněte si ohlasy.

Šestnáctinásobné šampionky prohrály naposledy v lize 30. dubna 2013, kdy ve finálové sérii podlehly doma právě Brnu (tehdy IMOS Brno) 72:73. Od té chvíle vládnou soutěži takřka deset let bez zaváhání a nyní budou s každou další výhrou posouvat vlastní maximum.

„Věřili jsme, že to klapne,“ usmívají se fanoušci, zatímco hráčky s realizačním týmem pózují uprostřed hřiště fotografům.

Poslední ligovou porážku basketbalistek USK Praha pamatuje ze současného týmu jen tehdy prvním rokem trenérka Vysokoškolaček Natália Hejková a fyzioterapeut Ladislav Burian.

„Rozhodně jsme nešly prohrát. Ale až když člověk to číslo vidí, uvědomí si, jak úžasný úspěch to je. Je to neuvěřitelná série a všichni samozřejmě máme velkou radost, i když už jen já s Vláďou Burianem jsme byli při tom, hráčky se měnily,“ popisuje trenérka.

Bezkonkurenční USK

Nejdéle sloužící hráčkou v USK je brzy devětadvacetiletá Tereza Vyoralová, která posílila české šampionky v létě roku 2013 - ze série 257 výher tak přišla jen o jedinou.

„Pro USK je to skvělá série, jsem za ni moc ráda a doufám, že budeme pokračovat dál. Přesto si myslím, že by si každý přál, aby se úroveň ligy zvedla. Ale dokud budu hrát, doufám, že neprohrajeme. Pak už budu holkám jen přát, aby sérii udržely,“ říká česká reprezentantka. 

Čtěte také

V mužské domácí soutěži drží rekordní šňůru vítězství osmnáctinásobný šampion Nymburk. Jeho nejdelší série neporazitelnosti čítá ale „jen“ 93 duelů, navíc v letošní sezoně nepředvádí zrovna přesvědčivé výkony. V elitní tuzemské soutěži si připsal už šest porážek. Kdy lze očekávat zbrždění dominance ženského výběru USK Praha? „Myslím, že USK nemá žádnou velkou konkurenci, v budoucnu by nás ale mohly porážet třeba Žabiny,“ tipuje pivotka Veronika Šípová.

Pražanky nastoupily do utkání ve speciálních dresech, které měly na obou stranách vytištěné číslo 257. Pořadatelé před zahájením rozdali fanouškům také trička s cifrou udávající očekávaný nový rekord. Duelu přihlíželo několik stovek diváků.

autoři: Jakub Kanta , rej
Spustit audio

Související