Basketbalista Pavel Pumprla: Kariéru profesionálního sportovce by měly utvářet i mimosportovní aktivity

29. duben 2022

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je téměř dvoumetrový basketbalista Pavel Pumprla. Borec, který momentálně obléká dres pražské Slavie, byl kapitánem české reprezentace při úspěšném tažení na světovém šampionátu v Číně v roce 2019. Jak momentálně dělí čas mezi hráčskou kariéru, manažerskou pozici a roli otce? Vzpomíná v dobrém na působení ve Španělsku? Věří, že dotáhne Slavii do nejvyšší české basketbalové soutěže? Poslechněte si celý rozhovor!

Pavle, můžeš vybrat část basketbalové kariéry, kterou lze označit za vrcholnou?

Bylo jich asi několik. Jako první vrchol považuji to, že jsem se na klubové úrovni dostal do Španělska. Na reprezentační úrovni určitě beru jako top výsledek naše vystoupení na mistrovství světa v Číně a těší mě hlavně to, že to dokázalo český basket ohromně zviditelnit.

Čtěte také

Co dovedlo český tým k senzačnímu šestému místu na světovém šampionátu v Číně v roce 2019?

Bude to znít jako klišé, ale my byli opravdu super parta. Dlouho jsme se třásli na větší úspěch a i v časech, kdy se nám tolik nedařilo, tak jsme výrazně drželi při sobě.

Co si myslíš, že je největší pomocí, kterou můžeš v roli řečníka sportovcům nabídnout?

Jako první je uvědomění, že není potřeba mít úplně stoprocentní zaměření na sport. Samozřejmě jsou fáze sezony, kdy to je nutné, ale v určitých částech kariéry je možno se více uvolnit a načerpat energii z jiných aktivit než přináší sport a člověka to může posunout dál.  

Jak se Pumprla vyrovnal s odchodem z Nymburku? Poslechněte si rozhovor basketbalisty, který se snaží prosadit i v manažerské pozici a zajímá ho i vzdělávání sportovců.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související