Až osm let v base za klikyhák

9. červenec 2009
Pod kůži

Určitě jste si všimli, že skoro na každé nové fasádě domu ve městě je čmáranice. Někdy je to mnohobarevný obrazec, jindy jednobarevný klikyhák. Ale i v tomto případě zeď určitě nezdobí. Někteří zkušenější sprejeři se brání, že takovou výzdobu na zdech nedělají a že vytvářejí umění a jen na povolených zónách. Přesto svými neumělými podpisy někteří sprejeři dokáží zničit celé vlakové soupravy. A i když jim za to hrozí až osm let vězení a stále víc jich končí v policejních celách, čmáranic na zdech neubývá.

Musejí to dělat rychle a pořád kontrolovat, jestli je při tom někdo nevidí. Hlavně strážníci. Z batohu vytáhnout sprej, zmáčknout a rychlými, už naučenými tahy se podepsat. Když pak tito patnácti šestnáctiletí "umělci" odstoupí od zdi, snaží se rychle zmizet.

Šestnáctiletý Tomáš právě na zeď nastříkal část svého "uměleckého" díla. Ví o tom, že je to trestné? "Ano vím, bavím mě dělat věci, které se nesmějí dělat, ty, které jsou trestné," uvedl sprejer. Několikrát byl při své činnosti i viděn a několikrát i chycen. "Jak mě chytili, tak jsem to vyčistil, abych neměl problémy, zametlo se to. A to je asi tak všechno," doplnil Tomáš s tím, že se to částečně řešilo i s rodiči. "Člověk to musí vykoumat tak, aby ho nechytili. Ta pokuta tam je, to riziko to tam je, to se holt musí postupovat," dodal.

Sprejer Tomáš považuje svoje konání za koníček. "Je to můj sport. Někdo jezdí na kole, tak je dělám jako sport tohle. Bavím mě to," upřesnil, Tomáš který za jednu barvu utratí zhruba sto korun. Kolik balení spotřebuje záleží, jak sám říká, na druhu akce. "Naplánuji si, co budu dělat a podle toho se nakoupí. Nepřipravuji se, vytipuji si, kde by to třeba šlo. Celá Praha se postupně dělá," přiblížil Tomáš, který ovšem dodal, že přibylo sprejerů, kteří to neumí, ničí nové domy a památky, čímž ostatním sprejerům kazí pověst. Sám by fasádu historického domu, který je právě opravený, nebo nové domy nepomaloval. "Dělám podchody, vlaky, metra, ale ne nové věci nebo památky. To prostě nedělám," dodal.

Pro tohoto kluka je tvorba graffiti hlavně adrenalinovým sportem. U zdi se sprejem začínala v současnosti nejvýraznější osobnost graffiti a street artu Jan Kaláb. "Člověk se chce výtvarně vyjádřit," vysvětlil lákavost graffiti. Proč se ale sprejeři nevyjadřují třeba na papír nebo na plátno, ale na zeď? "Protože zeď je velká a hezká," doplnil Jan Kaláb, který už jen zřídka tvoří v nelegální zóně. "Už je mi třicet," vysvětlil.

Rodiče si pro něho často jezdili až na policii. "Myslím, že to je generační záležitost. Starší lidé jsou spíše proti tomu, mladší to akceptují a líbí se jim to a mají to rádi. Zároveň my také odrůstáme, takže je otázka, co bude za deset, dvacet let," zamyslel se uznávaný sprejer.

Teenageři, kteří stříkají po zdech, vagónech, vlakových soupravách či hlukových zdech sice chápe a ví, jak lákavé to pro ně je, ale neschvaluje jim to. Říká, že kdyby mu někdo pomaloval nový dům, tak by byl dost naštvaný. To ale skutečný sprejer podle něj nedělá.

Vypadá to, že jsou dva druhy sprejerů - jedni skutečně chtějí svými výtvory zdi zdobit a mají své zásady, kde tyto obrazce vytvářet nechtějí. Jsou ale i tací, kteří svůj "podpis" zanechají prakticky kdekoliv. Trestní zákoník všechny sprejery ale posuzuje stejně - když něco vytvoří na nepovolené ploše, tak to označí za trestný čin.

Maskované sprejery kamerový systém nerozpozná

Až osm let vězení. To je maximální možný trest, který mohou sprejeři v Česku dostat. Za mřížemi už skončilo několik z nich. Zatím na několika měsíců, desítky dalších si odnesli od soudu takzvanou podmínku nebo trest veřejně prospěšných prácí. Kromě toho, že si dopadení mladíci musí odpykat trest, jejich povinností je nahradit škodu na domech, zdech nebo vlakových soupravách. Cena za několik barevných čar a obrazců na nové fasádě se může vyšplhat až na stovky tisíc.

Za mladistvé sprejery do 16 let musí platit rodiče. Někdy je to několik tisíc, jindy se škoda vyšplhá na šestimístné číslo a jsou obviňováni z poškozování cizí věci a výtržnictví. "I fotografie z mobilního telefonu nebo videonahrávka může přispět k tomu, aby byl pachatel usvědčen. Občan ho vyfotí, dotyčný tam třeba zanechá spreje a začne utíkat a opodál ho chytí hlídka městské policie, potom všechny tyto důkazy se můžou předložit a můžou být brány v potaz," uvedl vrchní komisař pražské městské policie Rudolf Rubeš.

Někdy je to i tak, že se autor graffity může dohodnout s majitelem domu a na vlastní náklady způsobenou škodu odčinit. Buď uhradí nástřik nové fasády anebo dům, když to jde, od svého výtvoru očistí. "Jde o to, aby hlídka zadržela sprejery přímo na místě. To je to nejlepší. Jedině tímto způsobem je možné je na místě chytit a předat do rukou spravedlnosti, jak se říká," doplnil Rudolf Rubeš.

Toto je ideální případ, kdy sprejera dopadne policie nebo vlastník domu při činu. Většinou vyrážejí sprejeři za svým dílem v noci a jsou různě maskovaní. Například mají na sobě mikiny s kapucí a nejdou rozpoznat ani pomocí kamerového systému, připomněl komisař Rubeš. "Kamerový systém strážníkům pomáhá. Proto si myslím, že sprejerství třeba v malých obcích může být větším problém. Protože tam, kde se kamery objeví, tam se tato trestná činnost vymýtí. Vymýtí se ale o kus dál, to znamená, že se vytlačuje. Proto v malých obcích, jak sleduji v médiích, je právě tento problém, protože si nemohou kamerový systém dovolit. Proto se jim v hojné míře sperejrství objevuje," upřesnil strážník.

Když je sprejer přímo dopadený při činu a škoda dosahuje k pěti miliónům korun, může za své výtvory na zdech dostat až osm let za mřížemi. Ale takový trest zatím v Česku nikdo nikdy nedostal.

Veřejnost je ke sprejerům netečná

Nápisy a škoda za čtyři tisíce korun. Tak dopadl nájezd sprejerů v Pasohlávkách na Břeclavsku. Různé klikyháky tentokrát načmárali na autobusovou zastávku a vchodové dveře panelových domů. Tamní policejní mluvčí potvrdila, že od začátku roku v břeclavském okrese evidují až čtyři desítky případů, kdy sprejeři neoprávněně vyzdobili cizí plochu.

Dva mladé sprejery přistihla nedávno přímo při činu hlídka městské policie v Hranicích na Moravě. Malby a obrazce ale nehyzdí fasády domů jen v Hranicích. Poměrně často se objevují také v Přerově a Lipníku nad Bečvou.

Častým jevem jsou pomalované fasády Na Přerovsku. Výjimkou nejsou ani nádraží, kde se vandalové zaměřují buď na vlakové soupravy, nebo na budovy. To potvrdila i mluvčí přerovské policie Michaela Sedláčková, ale podle ní se nedá říct, že by počet výrazně narůstal.

Pro posouzení trestní odpovědnosti je důležitá hranice 15 let. "V případě, že policisté nebo strážníci dopadnou osobu mladší patnácti let, musí zadokumentovat místo, kde se tento člověk vyřádil, musí zajistit další důkazy a rozdíl nastává v dalším řízení. U nezletilého se z důvodu nízkého věku případ ze strany policie odloží, to ale neznamená, že bychom ukončili veškerou činnost. Spolupracujeme s kurátory pro mládež z oddělení sociálně-právní ochrany dětí, kteří na základě oznámení ze strany policie s tímto dítětem nadále pracují. Zákonným zástupcům vzniká v občansko-právním řízení povinnost nahradit vzniklou škodu způsobenou jejich dítětem," popsala mluvčí.

Člověka staršího patnácti let do jeho 18. narozenin zákon označuje jako mladistvého. V tomto případě nastávají podle zákona určité odlišnosti než u dospělé osoby. "U mladistvého je zákonem stanovena nutná obhajoba, posuzuje se také společenská nebezpečnost jeho chování, zda se jedná o první případ podobného provinění, výše způsobené škody a pak se rozhoduje o právní kvalifikaci, zda se jedná o přestupek nebo trestný čin. V krajním případě může mladistvý skončit až před soudem a náhrada škody je samozřejmostí," doplnila Michaela Sedláčková.

Veřejnost je přitom podle ní k řádění sperejrů lhostejná až netečná. Policii lidé okamžitě kontaktují většinou až tehdy, když někdo poškozuje jejich vlastní majetek. "Tím se také mnohonásobně zvýší možnost dopadení tohoto člověka. Ale v případě, že se jedná o majetek souseda nebo města, tak většina lidí nevidí a neslyší. Proto bychom velmi rádi uvítali spolupráci s občany, stačí telefonát na bezplatnou linku 158 a policejní hlídka ihned vyjede na místo," dodala mluvčí.

Mnozí lidé až teď zjišťují, že jejich pojistka se záplav vůbec netýká. Nalaďte si v pátek 10. července Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ela , vij
Spustit audio

Více z pořadu