Až 17 lidí ze 100 nemá hudební sluch. Patříte mezi ně? Nezoufejte, je možné ho vytrénovat

1. červen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Jednotlivé rozdíly ve výšce tónů jsou pro některé lidi poměrně těžko rozpoznatelné. O takových lidech říkáme, že nemají hudební sluch. Ačkoli to o sobě tvrdí skoro každý druhý člověk, podle mnohých studií je takových lidí relativně málo, od čtyř do sedmnácti procent v populaci. O co jde?

Mozek člověka bez hudebního sluchu má méně nervových propojení mezi čelní a spánkovou oblastí – tedy oblastmi, které zvuk registrují a produkují. Vědci z Harvardské lékařské školy přirovnali rozdílné fungování nervových okruhů lidí s hudebním sluchem a bez něj k dálnici mezi dvěma ostrovy. V mozku lidí bez hudebního sluchu je na této pomyslné dálnici menší provoz.

Vědci díky těmto zjištěním ale také vědí, jakou mozkovou dráhu trénovat. Mohou tak lépe pomoci nejen lidem bez hudebního sluchu, ale třeba těm s poruchami řeči.

Lidé s takzvaným absolutním sluchem jsou schopni stanovit výšku samotného jediného tónu, a to bez opory v hudební stupnici. Většina populace má takzvaný relativní sluch, tedy schopnost určit jednotlivé tóny v poměru k jiným tónům stupnice.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio