Asi rok nechtěl skifař Václav Chalupa sport ani vidět, dnes je z něj ředitel v montérkách

14. listopad 2014

Po skončení aktivní sportovní kariéry chtěl podnikat a opravovat veslařské lodě. Podnikání ovšem není jen o řemesle, a tak brzy ve světě byznysu narazil. Dnes je opravování lodí jen jeho koníčkem, pracovně se věnuje technické správě Sportcentra Račice.

Když v Račicích začínal trénovat, byl kanál podobný spíš pískovně než profesionálnímu sportovišti. Během první poloviny 80. let se proměnil v regulérní závodní dráhu a v jeho okolí vyrostl sportovní areál.

Čtěte také

Dnes už mnoho věcí dosluhuje a je potřeba račické sportcentrum modernizovat a připravit na mistrovství světa v kanoistice, které se tu bude konat v roce 2017.

„Teď pracujeme na generelu výstavby a příští rok začneme dobudovávat,“ shrnuje plány pro nejbližší budoucnost technický ředitel Sportcentra Račice.

Z Račic je veslařská křižovatka Evropy

Nejznámější český veslařský kanál ovšem neslouží jen závodům. Jeho prvotní účel se trochu posunul a v posledních letech slouží především jako výcvikové centrum pro veslaře nejen od nás, ale i z dalších zemí. Dokonce až z Nového Zélandu.

„Dráha je už poměrně známá. Jsme v centru Evropy, takže od nás mohou závodníci cestovat všemi směry na jednotlivé regaty a světové poháry. Provoz je v Račicích velký, a také proto je potřeba areál zvelebit,“ vysvětluje Václav Chalupa.

Dostane se Václav Chalupa v současném pracovním shonu k tomu, aby usedl do lodi a užil si opět radost z jízdy? Proč se rozhodl kandidovat ve volbách v roce 2012 za Věci veřejné a co si o tom myslí dnes? A proč se nestal trenérem?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: zbu
Spustit audio