Ara Art a Světový den romského jazyka: Literární debata, divadelní představení, koncert i výstava

3. listopad 2023

V rámci oslav Světového dne romského jazyka 5. listopadu pořádá spolek Ara Art  prostorách Kampusu Hybernská v Praze několik kulturních akcí.

„Jazyk je bezesporu jednou ze základních součástí národnostní identity a je tedy nesmírně důležité, aby jeho správné podobě a kvalitě byla věnována dostatečná péče a především aby byl užíván a zůstal tak živý. Mimo jiné i proto jsme začali pořádat oslavy Světového dne Romštiny, kde se každoročně snažíme ukázat bohatost, plnost a využití původního jazyka našeho národa“ říká David Tišer, ředitel spolku Ara Art, který pražské oslavy organizuje.

V neděli 5. listopadu se prostory Kampusu Hybernská na Praze 1 otevřou zájemcům z řad odborné i laické veřejnosti. Program zahájí ve 14 hodin debata s romskými spisovatelkami a spisovateli, jejímž garantem je vydavatelství romské literatury Kher. Michal Šamko, Eva Danišová a Ilona Ferková tu budou hovořit o své tvůrčí práci, zázraku psané romštiny a budoucnosti romské literatury. Bezprostředně naváže v 16 hodin křest povídkového souboru Čhajorki, který obsahuje práce romských spisovatelek a odráží témata současných romských žen. Symbolickým kmotrem sbírky bude novinář, spisovatel a jediný romský držitel ceny Magnesia Litera Patrik Banga.

Odpoledne bude pokračovat divadelním představením pro děti i dospělé Pal e marikl’a?(O placce?), které spojuje tři původní romské pohádky a které připravila divadelní skupina Ara Art v režii Davida Tišera. Večer pak zakončí koncert hudebního uskupení Trio Romano, které zahraje nejen tradiční romskou hudbu.

Doprovodným programem k oslavám dne Romského jazyka bude výstava slovenské romské výtvarnice, laureátky prestižního ocenění pro výtvarné umělce - ceny Oskára Čepana, Emílie Rigové. Soubor děl nazvaný Miro džaniben del duma romanes / Moje umění mluví romsky odráží postoj romské ženy - výtvarnice a hlasitým výkřikem reflektuje vztah jednotlivce k majoritní společnosti, jakož i většiny okolí k romskému světu. Výstava umístěná na venkovních panelech putovní galerie Phundrado Vudar bude k vidění od 4. do 16. listopadu v horní části Žižkova náměstí na Praze 3. Srdečně vás zveme také na osobní setkání s autorkou výstavy Emílií Rigovou a její komentovanou prohlídku. Ta proběhne v pátek 10. listopadu od 10 hodin v místě konání výstavy.

zdroj: Ara Art
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.