Američané obviňují Slovensko ze sterilizace Romů

1. březen 2003
Zprávy

Newyorská organizace Centrum pro právo na reprodukci zveřejnila zprávu, podle které v Prešově a na dalších místech dochází k případům nedobrovolné sterilizace romských žen. K obviněním se přidal také americký deník New York Times.

Středoevropský dopisovatel New York Times Peter Green přináší svědectví z Prešova, kde několik žen, které neuměly číst, nevědomky podepsalo slovenským lékařům a sestrám souhlas se sterilizací. Až příliš pozdě prý pochopily, že už nemohou mít další děti.

Centrum pro právo na reprodukci z New Yorku se odvolává na závěry zahraničních a slovenských vyšetřovatelů, podle kterých bylo od roku 1989 na východním Slovensku sterilizováno proti své vůli nejméně 110 mladých Romek.

Slovenští lékaři jakoukoliv diskriminaci popírají a odvolávají se na žalostné podmínky a zdravotní problémy romských žen. Čeští humanitární pracovníci listu New York Times ale praxi nedobrovolné sterilizace Romek na Slovensku potvrdili. Podle New York Times Romové vypověděli, že ty, kteří mluvili s novináři slovenská policie pronásleduje.

autoři: mik , dka
Spustit audio