Alergie na vodu: skutečně existuje?

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Lidské tělo se skládá průměrně z 60 % vody. Bez ní dokážeme přežít pouze několik dnů. Přesto na světě žije několik desítek lidí, kterým obyčejná voda dokáže přihodit nemalé potíže!

Řeč je o aquagenic urticania, velmi vzácném onemocnění, kdy lidské tělo na styk s touto tekutinou reaguje svědivou vyrážkou, puchýři nebo otoky. Znamená to, že pro postižené se i obyčejná koupel může změnit v bolestivý zážitek, v horších případech stačí k vyvolání alergické reakce i trocha potu, vlastní slzy nebo sklenka vody na zahnání žízně.


První případ byl popsán v roce 1964. Toto onemocnění se více vyskytuje u žen a většinou se objevuje v období puberty (popřípadě po skončení puberty). Alergická reakce postiženého je podobná bez ohledu na teplotu vody.

Zda je aquagenic urticania skutečnou alergií na vodu, či s vodou pouze souvisí, dosud nebylo lékaři zcela objasněno. Některé teorie naznačují, že skutečnými alergeny mohou být toxické látky přítomné na povrchu kůže nebo v mazových žlázách, které se po rozpuštění ve vodě stanou dráždivými.

autor: ČRo
Spustit audio