17letí za volantem? Do přípravy mladých řidičů chceme zapojit i rodiče, argumentují autoškoly

4. leden 2023

Změna bodového systému pro řidiče nebo řidičský průkaz na zkoušku. I to by měla přinést novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou projedná vláda. Podle ní by taky měli mít mladí lidé od 17 let možnost řídit osobní auto pod dohledem někoho zkušeného. Změny by mohly začít platit od začátku příštího roku. V Ranním interview více přibližuje předseda Asociace autoškol Aleš Horčička.

Souhlasíte s tím, aby řídili auto už sedmnáctiletí, i když by to bylo pod dohledem jakéhosi mentora?

Čtěte také

Už víc jak čtyři roky realizujeme projekt Start driving, který se snaží popularizovat pozitivní cesty Německa, Rakouska, a ty vidíme právě ve větším zapojení celé rodiny v rámci přípravy žadatelů o řidičské oprávnění. Musíme si jenom uvědomit, že systém je nastaven tak, že i tento žadatel projde standardní autoškolou, udělá závěrečnou zkoušku, ale oproti tomu, že ji udělá v 18 letech, jako je to běžné dnes, si ji bude moci udělat už v 17 letech.

A mezi 17 a 18 lety po úspěšné závěrečné zkoušce, tedy po autoškole, bude ještě moci jezdit s kvalifikovaným mentorem – tatínkem, maminkou, a získávat další zkušenosti, které potřebujeme, aby za volantem měl a nestal se rizikovým účastníkem silničního provozu.

Musí být kvalifikovaný mentor nutně z rodiny?

Není to povinnost, nicméně o nich hovoříme nejčastěji jako o rodičích, i v Rakousku a Německu je to z 95 procent rodinný příslušník. Důležité ale je, že tam jsou podmínky i pro mentory.

Je dohled zkušeného řidiče nad začátečníkem zárukou bezpečné jízdy? A v čem se mění bodový systém? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související