Zubaři v Trutnově chtějí, aby děti měly zdravější zuby. Vymysleli proto iniciativu Škola bez cukru

25. březen 2024 09:34

Časté pití slazených nápojů neprospívá dětským zubům. Známou věc se teď snaží v Trutnově připomínat školákům i jejich rodičům tamní dětští zubaři. Připravili iniciativu nazvanou  "Škola bez cukru" a ta se už pozvolna začíná šířit do dalších škol v celé republice. Jaká je odezva?

Čtěte také

„Původně to vzniklo tak, že syn přišel ze školní družiny s tím, že má přinést nějaký sirup a pytlík bonbónů. Že to je normální, aby to měly děti v družině na různé odměny. A manželka, která je dentální hygienistka a stojí spolu se mnou za tím projektem, se vůči tomu ohradila. To jsme si nějak vyřešili v družině, ale já jsem se pak nad tím zamyslel a říkal si, jestli by nestálo za to pokusit se to změnit plošně," popisuje trutnovský zubař Martin Košťál.

A protože jako lékař vidí a vnímá škodlivost cukru, rozhodl se s tím něco dělat. „Tak jsem se do té problematiky trochu víc ponořil a formulovali jsme tři základní teze, ze kterých vycházíme. Řekli jsme si, že se to pokusíme změnit nejen pokud jde o naše děti, ale prostě plošně. Zkusit to vyřešit i pro ostatní děti."

Iniciativu podpořilo město Trutnov coby zřizovatel škol, a vítají ji i sami ředitelé. Třeba Petr Horčička, ředitel školy Komenského, která je největší školou v Trutnově. „Neříkáme, že tím spasíme svět a zachráníme všechny zuby v okolí. Ale chceme upozornit, že tohle není v pořádku. Pojďme vytvořit podmínky pro normální děti, které se budou pohybovat, když budou chtít a ne tehdy, když budou nadopované cukrem."

Čtěte také

Právě škola Komenského už k omezení cukru sáhla, energetické nápoje tam děti do školy prakticky nenosí, v jídelně si sladké pití také k obědu nenatočí. „Naši dodavatelé garantují, že suroviny, ze kterých jsou vyráběny tyto nápoje, jsou čisté, z přírodních zdrojů. Takže těch cukrů tam není mnoho. Co si budeme ale nalhávat, nejlepší je na pití stejně čistá voda."

Organizátoři iniciativy věří, že se zapojí čím dál více škol v republice. Reakce jsou zatím prakticky jen pozitivní, říká Martin Košťál. „Mám pocit, že jsme se trefili do dobré doby. Že je po tomto poptávka. Spousta rodičů dnes řeší, co jejich děti jedí a pijí. A také ředitelé škol a učitelé, se kterými jsem se potkal, mluvil jsem i s vedoucími školních jídelen v Trutnově, často jejich reakce byla, no konečně, už to mělo být dávno. Proto jsem byl až lehce zaskočen v tom smyslu, že bych čekal, že tuto problematiku už někdo dávno intenzivně řeší. A ukázalo se, že asi moc ne."

Čtěte také

Petr Horčička přemýšlí, co dál a jak iniciativu ve škole uvést v život ještě víc. Třeba tradiční kornouty sladkostí při zápisu by klidně nahradil ovocem a zeleninou.

Děti to pochopí, věří Petr Horčička. „Možná jim to vysvětlíme tak, že se budeme domlouvat s rodiči. Společně se domluvíme na tom, že takto to bude pro zdraví našich dětí nejlepší. Ne, že my budeme bojovat proti rodičům, ale rodiče pochopí, že to myslíme dobře. Že je to vše děláno ve jménu zdraví jejich dětí. Ty si zvyknou, že jíst a pít zdravě nemusí vůbec bolet."

Informace o projektu trutnovských zubařů najdete na webové stránce www.skolabezcukru.cz.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související