Zprávy o šesté 9. srpna 2011

9. srpen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nepokoje v Londýně mají první oběť. Vládní krizový štáb svolává do metropole policejní posily.

David CAMERON, britský premiér:
/nepřeloženo/

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Stát bude muset soudcům znovu dorovnat jejich letošní platy. Rozhodl tak Ústavní soud.

osoba:
Ustanovení paragrafu 3b, odstavec 1 zákona číslo 236/95 sbírky se zrušuje dnem vyhlášení tohoto nálezu ve sbírce zákonů.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Až 40 firem by od ledna mohlo mít svoji vlastní školku. Ministerstvo školství ji finančně podpoří.

Josef DOBEŠ, ministr školství /VV/:
Jsou to desítky konkrétních dotazů a my si je pomaličku evidujeme, abysme si už trošičku dávali dohromady případný rozpočet.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí? Zítra bude polojasno až oblačno, místy přeháňky. Teploty jen do 19 stupňů. U Zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Násilnosti a rabování na periferiích Londýna mají první oběť

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Noční násilnosti a rabování na periferiích Londýna a dalších britských měst mají první oběť. Jedná se o šestadvacetiletého muže, kterého našla policie postřeleného v autě na jihu britské metropole. V ulicích Londýna bude od večera 16 tisíc policistů, kteří mají zabránit opakování nepokojů. Premiér David Cameron po zasedání krizového štábu slíbil v zemi obnovit pořádek. Pachatelé výtržností jsou podle něj sice mladí, ale dost staří na to, aby za své činy nesli zodpovědnost.

David CAMERON, britský premiér:
Jde o čistou kriminalitu, které musíme čelit a zvítězit nad ní. Cítím velkou účast s rodinami, které na to doplatily, s nevinnými lidmi, kterým shořely domy. Lidé vůbec nemusejí pochybovat, že stojíme na jejich straně. Policisté prokazují neobvyklou statečnost, ale je jasné, že jich v ulicích potřebujeme víc.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A ze Spojeného království se teď živě hlásí náš spolupracovník Milan Kocourek, který osobně navštívil místa nepokojů.

Milan KOCOUREK:
Šestadvacetiletý muž, který byl nalezen těžce zraněný střelbou ve svém voze včera večer v Croydonu v jižním Londýně, zemřel po převozu do nemocnice. Londýnská policie okamžitě zahájila vyšetřování v rámci operace Trident. Na místě byli zatčení 2 lidé, kteří měli u sebe kradené zboží. V Croydonu propukly násilnosti včera večer poprvé. Je to část Londýna s velkou černošskou menšinou. Jinde v metropoli propukly násilnosti na celé řadě míst. Také v Ealingu, v západním Londýně, to bylo poprvé od začátku nynější vlny nepokojů před 3 dny. V Hackney ve východním Londýně, pardon, v Hackney ve východním Londýně jsou lidé rozděleni v názorech na to, co by policie měla dělat. Mnozí si stěžují na nedostatečnou hlídkovou službu policie v ulicích a několik lidí, které jsem oslovil, se domnívá, že by měl být zaveden a policií řádně prosazován zákaz vycházení v noci. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Platy soudců se nejspíš na nějaký čas zvýší

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Platy soudců se nejspíš na nějaký čas zvýší. Ústavní soud se částečně postavil proti úsporným opatřením vlády a zrušil letošní sníženou platovou základnu soudců. Kolik ale budou soudci brát a jestli jim stát bude muset od ledna doplácet, soud neřešil. Nechává na vládě, jak se se změnou vypořádá. Navíc pro příští rok plénum ponechalo v platnosti další úsporné změny včetně trvale sníženého koeficientu pro výpočet mezd. Je proto možné, že se obdobný spor bude za rok opakovat.

Martin DRTINA:
Je to už dvanáctý návrh týkající se platu soudců, který nejvyšší soudní instance v zemi musela řešit. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je zatím předčasné odhadovat, nakolik verdikt ústavních soudců zatíží státní rozpočet.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
My samozřejmě se o tom na vládě budeme bavit a zvolíme strategii. Vláda si je vědoma možných scénářů, které se budou týkat změny platů soudců, bude na to reagovat a budeme tedy případně platy dorovnávat.

Martin DRTINA:
V dalších letech zákon předpokládá, že platy soudců budou odvislé od násobků průměrného příjmu ve státní sféře. Tuto úpravu sice Ústavní soud nezkoumal, ale jen proto, že zatím ještě neplatí.

Vlastimil GÖTTINGER, zástupce generálního sekretáře Ústavního soudu:
Soudcovské příjmy obecně by neměly být snižovány. Neměly by být předmětem politického vyjednávání.

Martin DRTINA:
Naznačil vodítko pro další případy rozhodování zástupce generálního sekretáře Ústavního soudu Vlastimil Göttinger. Martin Drtina, Radiožurnál.

Evropská centrální banka pokračovala ve snaze zastavit dluhovou krizi v eurozóně

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropská centrální banka pokračovala ve snaze zastavit dluhovou krizi v eurozóně. Banka na trzích i dnes nakupovala španělské a italské dluhopisy. Stejně jako včera se jí podařilo výnosy u těchto dluhopisů výrazně snížit. Úroky se tak razantně vzdálily kritické hranici 6 procent.

Ondřej HOUSKA:
Vysoké úroky ohrožovaly stabilitu italských a španělských financí. Případný pád Madridu a Říma by přitom pravděpodobně položil samotnou evropskou měnu euro. Evropská centrální banka ale zdůrazňuje, že bude dluhopisy nakupovat jen po omezenou dobu. Šéf banky JeanClaude Trichet zopakoval, že případnou další starost o stabilitu ohrožených zemí musí brzy převzít záchranný fond eurozóny.

JeanClaude TRICHET, prezident Evropské centrální banky:
Očekáváme, že vlády udělají svou práci a dostojí své odpovědnosti.

Ondřej HOUSKA:
Vyzývá Trichet. Fond zvaný EFSF by měl získat potřebné pravomoci do konce září. Analytici ale pochybují o tom, že má na případné nákupy dostatek prostředků. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Až 40 firem by mohlo rodičům nabídnout benefit v podobě školky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Až 40 firem by podle hrubých odhadů ministra školství Josefa Dobeše mohlo rodičům nabídnout benefit v podobě vlastní školky. Vychází ze zájmu firem o zapsání školky do rejstříku.

Klára BÍLÁ:
To ale bude možné až od nového roku, kdy by podle ministra Dobeše měla začít platit novela, která podporu firemních školek řeší.

Josef DOBEŠ, ministr školství /VV/:
Takže od 1. 1. 2012 budou přicházet žádosti s tím, že oni už budou mít předpřipravené věci, už teď to mohou konzultovat. My na to máme pracovníka, kterej jim s tím může pomoci.

Klára BÍLÁ:
Martin Navrátil, místopředseda Asociace provozovatelů firemních školek je však k odhadu počtu nových podnikových zařízení pro děti skeptický.

Martin NAVRÁTIL, místopředseda Asociace provozovatelů firemních školek:
Jestliže projde pouze umožnění firemním školkám být v rejstříku škol a školských zařízení, je to hezký krok, nicméně to ještě úplně neřeší to, co firmy trápí nejvíc. Nejvíce by pomohla možnost daňové odpočitatelnosti.

Klára BÍLÁ:
Klára Bílá, Radiožurnál.

Ekologové blokádu na Šumavě nevzdávají

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ekologům blokádu na Šumavě i přes únavu nevzdávají. Také dnes několik skupin obsadilo lokalitu U Ptačího potoka Na Modravě. K vážným incidentům nebo střetům aktivistů s místními obyvateli nedošlo. Policisté ale mají dál problémy s těmi ekology, kteří vyšplhali do korun stromů a odmítají slézt dolů.

David HAVLENA:
Ekologičtí aktivisté bránili stromy od brzkých ranních hodin. Někteří z nich dokonce přespali v lese na plošinách v korunách stromů. Výzvy policie byly ale marné.

policista:
Já vás opět vyzývám, abyste opustili tenhle prostor. A už je to poněkolikáté.

David HAVLENA:
Aktivisté úspěšně bránili 2 stanoviště a dřevorubcům komplikovali práci.

dřevorubec:
Lezou nám tam, lezou nám pod stromy, blbosti vymejšlej, no.

David HAVLENA:
Aktivisté nadále tvrdí, že Modravu neopustí a blokáda bude pokračovat tak dlouho, dokud se nepřestane kácet. Někteří z nich už ale pociťují únavu.

ekologická aktivistka:
Je to pro mě hodně náročný, hlavně emocionálně nebo psychicky nebo ...

David HAVLENA:
Hnutí Duha na zítra připravilo tiskovou konferenci, na které se budou projednávat zákroky policistů. Stejně tak proběhne tisková konference na krajském ředitelství policie Plzeňského kraje. Pro Radiožurnál David Havlena, Šumava.

Prezident Klaus píše na Ukrajinu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prezident Klaus píše na Ukrajinu. V dopise adresovaném svému kolegovi Viktoru Janukovyčovi žádá ujištění, že soudní proces s bývalou ukrajinskou premiérkou Tymošenkovou není politický. Ukrajinská strana zájem českého prezidenta vítá. Jeho obavy jsou ale prý neopodstatněné.

Jaromír MAREK:
Chci si být jist, že se v případě bývalé premiérky Tymošenkové nejedná o politický proces a že v tomto procesu nejsou a nebudou řešeny osobní či politické neshody uvnitř ukrajinské politické scény, napsal prezident Klaus prezidentu Janukovyčovi. Jak řekl Českému rozhlasu mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Vološyn, Kyjev zájem českého prezidenta těší. Zároveň mu vzkazuje, že jeho obavy jsou zbytečné.

Oleh VOLOŠYN, mluvčí ukrajinského ministerstva:
Chceme ujistit naše evropské partnery, že tento proces je objektivní a nepolitický. Je výhradně spojen s aktivitami bývalé vlády.

Jaromír MAREK:
Uvedl Vološyn. Expremiérka Tymošenková čelí žalobě z poškození státu při podpisu smlouvy o nákupu ruského zemního plynu v roce 2009. Od pátku je ve vazbě. V ulicích Kyjeva požadují její propuštění tisíce lidí. Jaromír Marek, Radiožurnál.

V somálském Mogadišu po 5 letech přistálo letadlo s mezinárodní pomocí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V somálském Mogadišu po 5 letech poprvé přistálo letadlo s mezinárodní pomocí. OSN bojuje s časem a než dorazí pomoc po zemi a po moři, může si hladomor vyžádat mnoho dalších obětí. V celém africkém rohu je akutně ohroženo na 11 milionů lidí. Nejhorší je situace právě v Somálsku.

Ondřej BOUDA:
Distribuci humanitární pomoci v Somálsku komplikuje nejistá bezpečnostní situace. Z Mogadišu se o víkendu oficiálně stáhly islamistické jednotky. Jejich bojovníci ale stále hlídkují v některých částech města. Pro vládní milice zase minulý týden zaútočily na jeden z uprchlických táborů ve městě a odnesly si všechno jídlo. Běženci se teď do něj bojí vrátit. Situace v hlavním městě je přitom kritická. Sjelo se do něj na 100 tisíc lidí z okolí, které trápí sucho a hlad. Celkem potřebují pomoc přes 3 miliony Somálců, tedy asi polovina obyvatel. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Na hrad Kašperk se vrací divadelní spolek Kašpar

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na hrad Kašperk se vrací divadelní spolek Kašpar. V bývalém hradním paláci bude hrát Shakespeara. Už dnes večer od 9 hodin to bude Richard III. s Janem Potměšilem v hlavní roli. Kašpaři ho hráli 11 let a už má za sebou derniéru. Na Kašperku tak máte poslední možnost představení vidět. Principálovi Jakubu Špalkovi se po hře bude stýskat.

Jakub ŠPALEK, herec:
Je tam hodně lidí, hodně převleků, je tam obrovská scéna bitvy, před těma 11 lety v době svýho vzniku ta inscenace byla pro nás nepředstavitelně veliká a vlastně to, že se podařila, že měla úspěch, nás samotný bavila a baví, takže pro nás je to taková jako životní láska, no. Špatně se nám s ní bude loučit.

autor: jut
Spustit audio