Zprávy o šesté 9. října 2012

9. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Žalobci chtějí pro lobbyistu Marka Dalíka vazbu

Jana GULDA, moderátorka:
Žalobci chtějí pro lobbyistu Marka Dalíka vazbu. Bojí se toho, že by mohl utéct nebo ovlivňovat svědky.

Lenka BRADÁČOVÁ, pražská vrchní státní zástupkyně:
V případě, že by byl vyšetřován na svobodě, tak by mohl svým útěkem, případně skrýváním se zmařit trestní řízení jako takové a současně by mohl v případě ponechání na svobodě ovlivňovat kauzy dosud nevyslechnuté svědky.

Petr MEDEK:
Řekla Radiožurnálu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Soud by se měl návrhem zabývat ve středu po poledni.

Libuše JUNGOVÁ, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4:
O tomto návrhu bude rozhodnuto ve středu ve 12:30 ve vazebním zasedání.

Petr MEDEK:
Potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungová. Poradce bývalého premiéra Mirka Topolánka policie obvinila z pokusu o podvod kvůli nákupu obrněných transportérů Pandur. Měl si říct o úplatek půl miliardy korun. Za mřížemi kvůli tomu může strávit 10 let. Petr Medek, Radiožurnál.

Slovensko zrušilo zákaz dovozu a prodeje českého alkoholu

Jana GULDA, moderátorka:
Slovensko před hodinou zrušilo zákaz dovozu a prodeje českého alkoholu, který trval tři týdny. Úřady ale stanovily přísné podmínky, které musí do konce listopadu splnit každá lahev vyrobená v prvních devíti měsících letošního roku. Bezpečný alkohol mají zákazníci poznat podle kontroly zelené nálepky.

Vojtěch BERGER:
Na nálepce bude datum výrobu alkoholu a číslo šarže. Alkohol bude muset mít i takzvaný rodný list podle českého vzoru. Zjistit tyhle údaje nějakou dobu potrvá a návrat českého alkoholu do obchodů se tím protáhne. Ministr zemědělství Lubomír Jahnátek ale rozladil dovozce lihovin hlavně touhle podmínkou.

Lubomír JAHNÁTEK, slovenský ministr zemědělství:
Každá lahev musí být certifikovaná certifikační laboratoří, které musí vystavit doklad, že tento alkohol je bezpečný.

Vojtěch BERGER:
Na Slovensku totiž fungují pouze tři takové akreditované laboratoře. Podle dovozců lihovin je logisticky nemožné a finančně náročné požadavkům ministerstva vyhovět. Chtějí se proto proti rozhodnutí úřadu odvolat. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Prohibici na tvrdý alkohol z Česka uvolňují také Poláci

Jana GULDA, moderátorka:
Částečnou prohibici na český alkohol dnes zrušili i v Polsku.

Petr VAVROUŠKA:
Tvrdý alkohol původem z České republiky se může opět v Polsku prodávat. Rozhodl o tom hlavní polský hygienik, který před necelým měsícem prohibici nařídil. Poláci se tak bránili před smrtelně nebezpečným alkoholem z Česka. V uplynulých týdnech polští hygienici zkontrolovali zhruba 70 tisíc prodejních míst a zabavili téměř 200 tisíc lahví českého alkoholu. Testy ale neprokázaly metanol ani v jednom případě. I tak ale zemřeli na otravu alkoholem nejméně 4 Poláci a hlavní hygienik dnes obyvatele vyzval, ať se alkoholu z pochybných zdrojů raději vyhnou. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

Čeští výrobci tvrdého alkoholu zrušení zákazu prodeje a dovozu na Slovensku a v Polsku vítají

Jana GULDA, moderátorka:
Čeští výrobci tvrdého alkoholu zrušení zákazu prodeje a dovozu na Slovensku a v Polsku vítají. Podmínky Slovenska se jim ale stejně jako tamním dovozcům nelíbí.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Další nálepka na lahvi je podle Unie výrobců a dovozců lihovin jen dalším nákladem navíc. Viceprezident unie Pavel Dvořáček považuje pak za absurdní, aby rozbor českého alkoholu mohla dělat jen slovenská laboratoř.

Pavel DVOŘÁČEK, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin:
Pakliže je nějaká laboratoř certifikována, tak samozřejmě tyto certifikace jsou identické v rámci celé Evropské unie.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Zákaz dovozu českého alkoholu zatím stále platí v Rusku. Obchodní ředitel Karlovarské Becherovky Vladimír Darebník doufá, že i tam se to brzy změní.

Vladimír DAREBNÍK, obchodní ředitel Karlovarské Becherovky:
Skutečně žádný důvod pro to, aby kdekoliv ve světě na naše výrobky byl uvalen jakýkoliv zákaz, protože jsme si absolutně tím, že jejich kvalita je na vysoké úrovni.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

Merkelová ocenila snahu řecké vlády v prosazování reforem a snížení státního dluhu

Jana GULDA, moderátorka:
Angela Merkelová ocenila snahu řecké vlády v prosazování reforem a snížení státního dluhu. Řecká společnost se podle ní vydala správným směrem. Během setkání německé kancléřky s řeckým premiérem Antonisem Samarasem demonstrovalo v ulicích řecké metropole přes 25 tisíc lidí. Jak to v tuto chvíli v Aténách vypadá, to je otázka pro naši spolupracovnici v Řecku Soňu Dorňákovou Stamu.

Soňa DORŇÁKOVÁ STAMU:
V Aténách už je klid, německá kancléřka odjíždí, návštěva německé kancléřky splnila očekávání řecké vlády, kancléřka jednala s řeckým premiérem a prezidentem o prodloužení limitu plnění programu o odepsání řeckého dluhu a o možnosti další rozvoje řecké ekonomiky. Angela Merkelová otevřeně podpořila snahy řecké vlády prosadit úsporný program reforem. Za jeho důsledné splnění pak slíbila investice především ve zdravotnictví a místní správě. Německá kancléřka uvedla, že si přeje a doufá, aby Řecko i nadále setrvalo v eurozóně. Pro Radiožurnál Soňa Dorňáková, Atény.

Celoevropská daň z finančních transakcí dostává přesnější obrysy

Jana GULDA, moderátorka:
Celoevropská daň z finančních transakcí dostává přesnější obrysy. Na schůzce ministrů financí 27 v Lucemburku se k jejím zavedení přihlásilo i Slovensko. Česko ale zůstává k přínosům daně skeptické.

Pavel NOVÁK:
Ochotu zavést daň z finančních transakcí mezi institucemi zatím prokázalo 11 zemí, to je dost na to, aby se dohodly na posílené spolupráci, tedy modelu integrace, který zavedla Lisabonská smlouva. Myšlenku Evropské komise na zavedení daně podporují hlavně Německo s Francií. Už se k nim ale přidal dostatečný počet států, aby se mohly vydat cestou posílené spolupráce. Česko nechce daň zavést, ale ostatním v tom bránit nebude. Ministr Miroslav Kalousek nevylučuje, že se do vybíraní daně někdy v budoucnu zapojíme.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Já vůbec nemohu vyloučit, že některé budoucí politické reprezentace, kde já abych opravdu nechtěl být účasten, se daně z finančních transakcí přihlásí.

Pavel NOVÁK:
Z Lucemburku Pavel Novák, Radiožurnál.

ODS bude znovu jednat o změnách ve vládním daňovém balíku

Jana GULDA, moderátorka:
ODS bude znovu jednat o změnách ve vládním daňovém balíku. Už za necelé dvě hodiny se sejde její pracovní skupina, která projedná návrhy takzvaných rebelujících občanských demokratů.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Rebelové jdou na jednání vnitrostranické pracovní skupiny se seznamem návrhů, patří tam mimo jiné nezvyšování počtu státních úředníků nebo privatizace státního majetku. Lídr rebelů Petr Tluchoř věří, že shoda se najít dá. Zároveň odmítl, že by jejich cílem byly předčasné volby.

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/:
Chápu, že sociální demokracie a komunistická strana volá po předčasných volbách. Co ale nechápu, proč si máme předčasnými volbami vyhrožovat v koalici nebo dokonce ve straně. Nevidíme pro ně vůbec žádný důvod.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Tenhle vidí šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Pokud vláda pro své návrhy nenajde dost hlasů, nemá podle něho koaliční vládnutí smysl.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Pokud to vláda nebude schopna, nebude mít dostatečný počet poslanců, tak já budu navrhovat svým kolegům v ODS, abychom iniciovali co nejrychleji předčasné volby.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Startuje výstavba obřího vědeckého laserového centra nedaleko Prahy

Jana GULDA, moderátorka:
Startuje výstavba obřího vědeckého laserového centra nedaleko Prahy. V Dolních Břežanech dnes vědci položili základní kámen. Stavět se začne příští rok.

Petra BENEŠOVÁ:
Politici a vědci poklepávali kladívky na základní kameny laseru ELI v Dolních Břežanech. Podle předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše jde o prestižní projekt.

Jiří DRAHOŠ, předseda Akademie věd:
Projekt ELI je opravdu projekt evropský s dopadem na evropský nebo světový výzkum.

Petra BENEŠOVÁ:
Evropský projekt za téměř 7 miliard korun ale nabral skluz a hrozí, že Česko nestihne do roku 2015 vyčerpat celou dotaci. Ministr školství Petr Fiala ale věří, že problémy nebudou.

Petr FIALA, ministr školství /nestraník/:
Děláme všechno pro to, abychom realizátorům vytvořili takové podmínky, aby se podařilo všechno co nejlépe uskutečnit.

Petra BENEŠOVÁ:
Pokud se vše nestihne, Česko by doplatilo asi přes 350 milionů korun. Češi proto teď s Bruselem jednají, aby prodloužil financování projektu i v dalších letech. Petra Benešová, Radiožurnál.

Nobelovu cenu získali kvantoví fyzici

Jana GULDA, moderátorka:
Nobelova cena za fyziku letos putuje do Francie a Spojených států. Královská akademie ocenila za výzkum kvantové fyziky Davida Winelanda a Serge Haroche. Ten během telekonference řekl:

Serge HAROCHE:
Měl jsem štěstí, že jsem zrovna šel kolem lavičky, když zazvonil telefon. Už, jak jsem viděl švédské číslo, tak jsem si raději sedl.

Ondřej BOUDA:
Popsal Serge Haroche moment, kdy se dozvěděl, že získal nejprestižnější vědecké ocenění. A poděkoval i všem kolegům, bez kterých by takového úspěchu nikdy nedosáhl. Nobelova komise totiž může ocenit jen jednotlivce. Přitom moderní vědu dělají celé týmy lidí. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

18. výročí Centra Paraple

Jana GULDA, moderátorka:
18. výročí Centra Paraple okomentoval jeho patron prezident správní rady, herec Zdeněk Svěrák tím, že česká společnost není tak sobecká, jak se zdá. Centrum ročně využije až 1500 vozíčkářů. Podle člena správní rady, moderátora Marka Ebena se daří plnit určené cíle.

Marek EBEN:
Já myslím, že Centrum Paraple taktak stačí, že zájem by byl daleko větší než je kapacita. Ale je ohromné, že je to ten typ charity, na kterou si můžete sáhnout. To není nějaké anonymní konto někde. Tohle je prostě dům, který stojí, který má provoz, kam se můžete přijít podívat, kde vidíte, jak to funguje a je to impozantní, jak to funguje.

Jana GULDA, moderátorka:
Centrum Paraple žije hlavně z darů jednotlivců i firem. Každoročně pořádá takzvanou dobročinnou akademii, která letos bude nově až 28. října. Radiožurnál je partnerem akce a akademii odvysílá živě. Loni se při dobročinné akademii podařilo vybrat celkem bezmála 7 milionů korun.

autor: jve
Spustit audio