Zprávy o šesté 9. března 2012

9. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Studenti plzeňských práv zřejmě dostudují na své škole

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Studenti plzeňských práv zřejmě dostudují na své škole. Ministr školství Josef Dobeš prodloužil magisterskou akreditaci Právnické fakultě Západočeské univerzity na další 4 roky. Postavil se tak proti rozhodnutí Akreditační komise, která chtěla školu zavřít letos v červenci. Studuje na ní více než tisícovka vysokoškoláků.

Petra BENEŠOVÁ:
Ministr školství Josef Dobeš právě oznámil, že prodlouží akreditaci. Studenti před budovou ministerstva školství oslavovali.

studentka:
Obrovskou radost, že můžeme dostudovat ...

studentka:
A že spravedlnost existuje a zvítězila.

Petra BENEŠOVÁ:
Potěšen byl i děkan právnické fakulty Jan Pauly.

Jan PAULY, děkan právnické fakulty:
Já jsem přesvědčen o tom, že toto rozhodnutí je rozhodnutí správné.

Petra BENEŠOVÁ:
Ministr Dobeš nerespektoval rozhodnutí Akreditační komise, která chtěla školu zavřít letos v červenci. Šéfka komise Vladimíra Dvořáková to označila za nezákonné. Komise požádá nejvyššího státní zástupce, aby na Dobeše podal žalobu.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, šéfka Akreditační komise:
Zákon říká, že bez souhlasu Akreditační komise není možné akreditaci udělit.

Petra BENEŠOVÁ:
Rozhodnutí Dobeše chce řešit i sněmovní školský výbor. Padají kvůli jeho verdiktu ještě další žaloby. Dobeš ale kritiku odmítá.

Josef DOBEŠ, ministr školství:
Je jasný právní rozklad, že /nesrozumitelné/ toho rozhodnutí na to platí a tituly platí.

Petra BENEŠOVÁ:
Plzeňská práva měla skončit kvůli nekvalitní vědecké činnosti a nedostatku kvalifikovaných učitelů. Petra Benešová, Radiožurnál.

Ministerstvo vnitra bude mít letos v rozpočtu asi o 1,45 miliardy korun méně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo vnitra bude mít letos v rozpočtu asi o 1,45 miliardy korun méně. Vláda se nedávno rozhodla pro letošní rok vázat výdaje za 23,5 miliardy v jednotlivých rozpočtových kapitolách. Definitivní rozhodnutí má padnout do konce března. Úspory se ale dotknou hasičů i policistů.

Zbyněk ZIKMUND:
Místo plošných náborů nových lidí čekají policii další úspory, potvrdil ministr vnitra Jan Kubice.

Jan KUBICE, ministr vnitra:
Nechci, aby se jakékoliv úspory dotkly prostě příslušníků toho nebo onoho sboru přímo výkonu na služby.

Zbyněk ZIKMUND:
Policie chce nové muže nabrat aspoň ve Středočeském a Ústeckém kraji, říká náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák.

Vladislav HUSÁK, náměstek policejního prezidenta:
Například ve středních Čechách je ta situace velice kritická, máme velkou snahu zde alespoň symbolicky v řádech několika desítek začít přijímat policisty.

Zbyněk ZIKMUND:
Vládou připravované restrikce hasičského sboru a policie odmítá opozice.

Michal HAŠEK, místopředseda ČSSD:
Nevěřím tomu, že jakýkoliv ministra České republiky je vůbec ochoten uvažovat o takovéto destrukci systému bezpečnostních sborů.

Zbyněk ZIKMUND:
Řekl místopředseda ČSSD Michal Hašek s tím, že pokud nedokáže ministr fungující systém obhájit, měl by sám rezignovat. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Úplatkářskou kauzu uvnitř Věcí veřejných bude soud znovu řešit začátkem dubna

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Úplatkářskou kauzu uvnitř Věcí veřejných bude soud znovu řešit začátkem dubna. Na další část líčení si předvolal osm svědků. Poslanec Vít Bárta čelí obžalobě z úplatkářství a Jaroslav Škárka z braní úplatku. Pátý den řízení přinesl i pokutu za pohrdání soudem pro jednoho ze svědků a objevila se i další tajná nahrávka.

Václava MAREŠOVÁ:
Nahrávka, kterou detektiv spolupracující s ABL Pavel Pertlíček soudu předal, má zachycovat jeho schůzku s asistentem poslance Stanislava Humla Petrem Šlechtou. Pertlíček tvrdí, že ho Šlechta přesvědčoval, aby za finanční odměnu svědčil proti Vítu Bártovi. Tím, že novou nahrávku vlastní, osazenstvo v soudní síni ani tak překvapil, jako pobavil.

Pavel PERTLÍČEK:
Nevím, jestli jsem to řekl, nicméně já jsem tu schůzku samozřejmě nahrál. Vím, že to, vím, že to vzbuzuje úsměv, protože v této kauze je hromada záznamů.

Václava MAREŠOVÁ:
Další svědek, spolupracovník ABL a řidič Tomáš Jánský od soudu odešel s desetitisícovou pokutou. Nechtěl mluvit o své práci pro ABL a se soudcem diskutoval.

Tomáš JÁNSKÝ:
Můžu se zeptat, pane soudce, jakým způsobem to souvisí s danou problematikou?

osoba:
Zjišťujeme /nesrozumitelné/ otázku vzhledem /nesrozumitelné/ pokutu.

Tomáš JÁNSKÝ:
V pořádku. Pokud se bavíme o ABL, ať dostanu pokutu.

Václava MAREŠOVÁ:
Maraton výslechů svědků a přehrávání záznamů bude pokračovat 4. dubna. Václava Marešová, Radiožurnál.

Evropská unie si chce klást další ambiciózní cíle ve snižování emisí skleníkových plynů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Evropská unie si chce klást další ambiciózní cíle ve snižování emisí skleníkových plynů. Ministři životního prostředí 27 právě jednaní v Bruselu o plánu Evropské komise redukovat do roku 2050 emise oxidu uhličitého až o 80 procent. Vše ale nasvědčuje tomu, že takové závazky na sebe některé země nebudou chtít vzít. V sídle Rady Evropské unie je náš bruselský zpravodaj Pavel Novák. Pavle, kdo se staví proti dalšímu snižování emisí oxidu uhlíku?

Pavel NOVÁK:
Velmi razantně vystupuje proti plánům Evropské komise Polsko, takzvaná cestovní mapa k nízkouhlíkové ekonomice, počítá totiž s tím, že by v roce 2030 měly být emise CO2 nižší oproti roku 1990 o 40 procent, ale Polsko argumentuje tím, že ani když bude využívat břidlicový plyn a alternativní zdroje, stále bude polovinu elektřiny v tomto roce získávat z uhelných elektráren. Nechce tedy, aby byly dlouhodobější síle snižování emisí závazné a chce v případě nutnosti takové plány vetovat i na summitu Unie. Polsko není ve svém názoru úplně samo. I další státy visegrádské skupiny, včetně Česka, chtějí aby byly dlouhodobé cíle snižování emisí pouze orientační a ne závazné, mohlo by to mít totiž negativní dopady na konkurenceschopnost našeho průmyslu. Z Bruselu Pavel Nová, Český rozhlas.

Parlamentní volby na Slovensku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Útoky počítačových hackerů nebo provokace. To všechno by údajně mohlo postihnou zítřejší parlamentní volby na Slovensku. Informoval o tom předseda strany Smer Robert Fico. Právě on je považován za jasného favorita voleb. Mnoho Slováků ale s konáním voleb v nynějším termínu nesouhlasí, požadují jejich odsun na podzim a důsledné vyšetření korupční kauzy Gorila. Ta naznačuje, že někteří slovenští politici byli propojeni se skupinou Penta. Našeho slovenského zpravodaje Vojtěcha Bergera si poslechněte ve večerních Ozvěnách dne. Začnou hned po těchto zprávách.

V Sýrii dnes umíraly další desítky lidí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Sýrii dnes umíraly další desítky lidí. Opozice hlásí, že vládní síly zabily nejméně 70 odpůrců režimu. Celkem už od loňského jara zahynulo na 10 tisíc lidí. Do Sýrie se chystá na víkendovou misi zvláštní zmocněnec Arabské ligy a OSN Kofi Annan.

Břetislav TUREČEK:
Bývalý šéf světové organizace už předem vyzval k politickému řešení a k dialogu mezi vládou a opozicí. Odpůrci prezidenta Assada ale tento návrh odmítli s tím, že po zabití tisíců lidí vládními silami už přijmou jedině Assadův odchod. Vůdce exilové syrské Národní rady Burhán Ghaljún prohlásil, že Annanova zprostředkovatelská mise znamená jenom další dva promarněné měsíce. Oběti pátečního násilí hlásí opozice z několika míst po celé Sýrii. Nejvíc jich ale opět bylo v obléhaném Homsu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Po solné aféře se Polsko potýká se závadným vaječným práškem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie v Polsku zadržela desítky tun prášku ze sušených vajec. Obsahoval několikasetnásobně víc nebezpečných bakterií než povolují normy. Prokuratura vyšetřuje, jestli se potraviny obsahující tento produkt dostaly i do zahraničí. Po takzvané solné aféře jde o další případ podvodu v polském potravinářském průmyslu.

Ondřej BOUDA:
Dva výrobci si nelámali hlavu se složením vaječného prášku. Podle polských médií ho vyráběli ze zkažených vajec a přidávali do něj ryby i vápník. Výsledný produkt by také mohl být rakovinotvorný. Obě firmy pak prodávaly sušená vejce výrobcům těstovin, sušenek nebo majonézy. A to i přesto, že jedna z nich přišla o licenci už před rokem. Policie obvinila celkem 8 lidí. Kromě porušení veterinárních předpisů jsou ale podezřelí i z podvodu a vydírání. Celkovou škodu zatím policie vyčíslila v přepočtu na více než 20 milionů korun. Pachatelům hrozí až 10 let za mřížemi. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jestli se potraviny se závadným vaječným práškem mohly dostat i do Česka, zatím není jasné. Podle Michala Spáčila ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce Polsko zatím české úřady o ničem neinformovalo.

Michal SPÁČIL, Státní zemědělská a potravinářská inspekce:
Státní zemědělská a potravinářská inspekce do této chvíle žádnou oficiální informaci prostřednictvím systému rychlého varování nebo jinou cestou od polské strany neobdržela a pozvali jsme jako národní kontaktní místo polskou stranu o vyjádření.

Přes 400 úřadů v Česku letos vyvěsí tibetskou vlajku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přes 400 úřadů v Česku letos vyvěsí tibetskou vlajku. Připomenou si tak výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, při kterém zemřelo nejméně 80 tisíc lidí. Výročí připadá na zítřek. Řada měst se ale k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet připojila už dnes.

autor: tet
Spustit audio