Zprávy o šesté 8. listopadu 2012

8. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Dva členové ochranky prezidenta Václava Klause před soud nepůjdou

Jana GULDA, moderátorka:
Dva členové ochranky prezidenta Václava Klause před soud nepůjdou. Jejich stíhání totiž zastavil sám prezident Klaus. Před soud se mohli dostat kvůli údajnému selhání při jeho ochraně v Chrastavě.

Petr MEDEK:
Bodyguardům přitom za porušení povinnosti strážní služby hrozilo až desetileté vězení. Už dopoledne je náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel přesunul na jinou práci a to do skončení vyšetřování. Netrvalo to ani den a vyšetření končí. Podle mluvčí policejního prezidia Štěpánky Zatloukalové to ale neznamená, že se bodyguardi vrátí na své pozice.

Štěpánka ZATLOUKALOVÁ, mluvčí policejního prezidia:
V tu chvíli, kdy nám budou náležitosti doručeny, bude náměstek pro vnější službu rozhodovat dál.

Petr MEDEK:
Útok na prezidenta se odehrál před měsícem a půl. 26letý muž mu na tělo přiložil airsoftovou pistoli a sedmkrát vystřelil. Klaus přesto za svojí ochrankou stojí. Do té doby prý zajišťovala jeho ochranu zcela bezchybně. Petr Medek, Radiožurnál.

Církve už připravují žádosti o vrácení zabaveného majetku

Jana GULDA, moderátorka:
Církve už připravují žádosti o vrácení zabaveného majetku. Mají na to od 1. ledna jeden rok. Poslanci totiž v noci přehlasovali Senát a schválili církevní restituce. Pod zákonem už chybí jen podpis prezidenta. Náboženským společnostem se pak vrátí asi polovina majetku, za zbytek dostanou finanční náhradu.

Martin DRTINA:
Jednotlivé církve si budou muset samy sepsat majetek, o který v minulosti přišly a o jeho vrácení požádat.

Tomáš HOLUB, sekretář biskupské konference:
Doložíme, že tento majetek patřil církevním právním subjektům a stát přezkoumal, zda je to pravda.

Martin DRTINA:
Říká generální sekretář biskupské konference Tomáš Holub. Stát potom má na vypořádání takového nároku 5 let. Církve slibují, že budou dobře hospodařit s navráceným majetkem. Podle Holuba proto budou muset přijmout nové zaměstnance.

Tomáš HOLUB, sekretář biskupské konference:
Myslím, že je možné si představit, že v řádech desítek lidí, určitě církev bude také nabízet v této složité situaci pracovní příležitosti.

Martin DRTINA:
Na všechen majetek ale náboženské společnosti nedosáhnou. Vracet se jim nebudou nemocnice, školy nebo zámky v majetku obcí nebo pozemky, na kterých se po zestátnění stavělo. Martin Drtina, Radiožurnál.

Na Broumovsku by církve mohly požádat o rozsáhlé území lesů a polností

Jana GULDA, moderátorka:
Na Broumovsku by církve mohly požádat o rozsáhlé území lesů a polností, včetně území chráněné krajinné oblasti. Pokračuje kolegyně Jiřina Mužíková.

Jiřina MUŽÍKOVÁ:
Na Broumovsku hospodařili benediktinští mniši už před 800 lety. Založili tu broumovský polický klášter, řadu kostelů, řídili hospodářství a věnovali se i školství. Kromě polností uvnitř broumovské kotliny jim mohou připadnout i rozlehlé lesy v okolních pohořích, tedy Javoří hory a Broumovské skály. Území se odhaduje na 8 tisíc hektarů, zejména lesů, od navrácení lesů pod správu benediktýnů si slibují především místní podnikatelé a majitelé pil, kteří zatím dopláceli na tendry Kesů České republiky. Z východních Čech pro Radiožurnál Jiřina Mužíková.

Nevyřešené církevní restituce blokují i rozšíření hřbitova

Jana GULDA, moderátorka:
A teď ještě zamíříme do Sedlece Prčice, tam, jak zjistil kolega Jan Kopřiva, nevyřešené církevní restituce blokují i rozšíření hřbitova.

Jan KOPŘIVA:
Rozšíření hřbitova mají v Sedleci Prčici už několik let v územním plánu. Zatím je vše ale pouze na papíru. Původní vlastník pozemků, kterým je pražské arcibiskupství, je nemůže městu prodat, protože jsou ve správě pozemkového fondu. A plány na rozšíření hřbitova jsou už tak několik let blokovány. Na katastrálním území dvojměstí Sedlec Prčice by mělo být církvím vráceno celkem 32 hektarů pozemků, místní radnice si od vyřešení církevních restitucí slibuje i šanci ucházet se o dotace na rekonstrukci, například některých komunikací, což nyní opět kvůli nevyjasněným majetkoprávním vztahům nejde. Ze Sedlece Prčice pro Radiožurnál Jan Kopřiva.

Oldřich Bubeníček se stane prvním komunistickým hejtmanem v Česku

Jana GULDA, moderátorka:
Oldřich Bubeníček se stane prvním komunistickým hejtmanem v Česku. Povede Ústecký kraj. To je výsledek dnešní dohody mezi KSČM a ČSSD. Komunisté budou mít v krajské radě 6 a sociální demokracie 5 míst. Každá strana pak má post náměstka hejtmana. Koalice bude mít v krajském zastupitelstvu většinu 33 z 55 hlasů.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Komunisté původně nechtěli ve vedení kraje lidi, kteří ho dosud řídili. Podle Oldřicha Bubeníčka přistoupili na kompromis.

Oldřich BUBENÍČEK, nově zvolený hejtman Ústeckého kraje /KSČM/:
Obě strany se v koaličním slově zavazují, že ručí za své zástupce, aby to byli kvalitní zástupci, bezproblémoví zástupci. Funkci náměstků by měly být také nové tváře.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Šéf krajské ČSSD a dosluhující náměstek hejtmanky Arno Fišera zřejmě svůj post obhajovat nebude.

Arno FIŠERA, šéf krajské ČSSD a dosluhující náměstek hejtmanky:
Zatím nejsem rozhodnut, ale z více procent ne.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Oproti tomu hejtmanka Jana Vaňhová chce nechat na sociálnědemokratických zastupitelích, jestli ji do křesla náměstkyně hejtmana navrhnou nebo ne. Koaliční smlouvu by ČSSD a komunisté mohli podepsat začátkem příštího týdne. Nové krajské zastupitelstvo se poprvé sejde 20. listopadu. Z Ústí nad Labem pro Radiožurnál Gabriela Hauptvogelová.

Lidé ve Zlíně demonstrovali proti KSČM ve vedení kraje

Jana GULDA, moderátorka:
Stovky lidí protestovaly proti koalici sociální demokracie se Zemanovci a účasti KSČM ve Zlínském kraji. Ustavující schůze krajského zastupitelstva ve Zlíně tak přerostla v osobní urážky a pískot. Přesto se staronovým hejtmanem stal sociální demokrat Stanislav Mišák. Zemanovci a komunisté získali po dvou radních.

Roman VERNER:
Demonstranti se pokusili opakovanými přihláškami do diskuse a skandováním protikomunistických hesel schůzi narušit a přimět politiky k novým jednáním.

Stanislav MIŠÁK, hejtman Zlínského kraje:
Potom bychom došli k situaci, že smlouva je cár papíru, podaná ruka prostě není podaná ruka.

Roman VERNER:
Říká hejtman Stanislav Mišák. Lidovecký senátor Jiří Čunek, který získal nejvyšší počet preferenčních hlasů, zůstal v opozici.

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Faktem je, že kdyby se tak rozkryl, a já stejně věřím, že rozkryjí mnohé ty stamilionové zakázky, takže se dozvíme spoustu věcí.

Roman VERNER:
Věří lidovec Jiří Čunek. Pro Radiožurnál Roman Verner, Zlín.

Evropští úředníci se bojí o své platy. V Bruselu stávkovali proti škrtům

Jana GULDA, moderátorka:
Brusel zažil stávku několika tisíc evropských úředníků. Ti tvrdí, že jim hrozí výrazné snížení platů. Země jako Velká Británie totiž chtějí prosadit mnohamiliardové škrty v evropském rozpočtu na příštích 7 let. Podle evropských odborů by ale tak velké úspory mohly ohrozit samotné fungování Unie.

Ondřej HOUSKA:
Před Evropskou komisí dnes došlo na málo vídanou scénu. Ke krátkému protestu sem přišli euroúředníci. Ti se podle svých slov nevyhýbají utahování opasků. Škrty, které chtějí některé země prosadit, by jim prý ale mohly snížit platy až o několik desítek procent. Jak Českému rozhlasu řekl jeden ze šéfů odborů Fréderic Gerardon, na platech zaměstnanců toho navíc Evropa moc ušetřit nemůže. "Náklady na administrativu dosahují jen 6 procent evropského rozpočtu," připomněl Gerardon. O výši příštího rozpočtu mají evropští lídři jednat ještě tento měsíc. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Mladí rozhněvaní Číňané mohou být pro politiky časovanou bombou

Jana GULDA, moderátorka:
Komunistickou stranu i celou Čínu by mohla zničit rozmáhající se korupce. Při zahájení 18 sjezdu strany to prohlásil odstupující prezident Chu Ťintchao. Úplatkářství vadí čím dál tím víc i obyvatelům Číny. Mladá generace se korupci dokonce nebojí ani otevřeně kritizovat.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
"Největším problémem čínské politiky je všudypřítomná korupce a to se musí změnit." Stěžuje se mi otevřeně při večeři 22letý He Cang Hao. Před dvěma měsíci se vrátil z Velké Británie, kde studoval ekonomii. Problémy ve své domovině tak vidí mnohem kritičtěji než jeho vrstevníci. A není sám. Jak dokonce napsal před pár dny čínský deník Global Times, podle průzkumů až 9 z 10 obyvatel Číny touží po změnách. Kateřina Procházková, Český rozhlas, Peking.

Lidem po řetězové transplantaci se daří dobře

Jana GULDA, moderátorka:
Pacienti po řetězové transplantaci ledvin v pražském IKEMu jsou v pořádku. Lékaři totiž uspěli v historicky první operaci tohoto druhu v Česku. Vyměnili ledviny mezi šesti dvojicemi lidí najednou. Operovali dva dny na několika sálech.

Lenka JANSOVÁ:
Ledvinu transplantovali také panu Georgisovi. Jeho partnerka Zuzana ji sice nemohla darovat přímo jemu, ale díky tomu, že ji dala jinému příjemci, dočkal se té své v řetězu i pan Georgis. Přímo na tiskové konferenci proto požádal Zuzanu o ruku.

pan Georgis:
Jen tak mimochodem bych se chtěl zeptat, byť třeba si mě nezasloužíš, ale jestli by sis mě vzala.

Lenka JANSOVÁ:
Všichni v sále tleskají a Zuzana souhlasí. Řetězovou operaci umožnil jeden altruistický dárce, který do toho šel bez partnera a dal ledvinu komukoliv, kdo ji bude potřebovat. Potvrzuje přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

Jiří FRONĚK, přednosta kliniky transplantační chirurgie:
To je člověk, který se rozhodne pomoc bližnímu svému anonymně darovat ledvinu tak jako někdo daruje krev nebo kostní dřeň.

Lenka JANSOVÁ:
Lenka Jansová, Radiožurnál.

Český rozhlas 1 Radiožurnál poslouchá stále víc lidí

Jana GULDA, moderátorka:
Český rozhlas 1 Radiožurnál poslouchá stále víc lidí. Poslechovost se zvedla o více než 70 tisíc. Denně si teď Radiožurnál naladí přes 780 tisíc posluchačů. Meziročně Radiožurnál zaznamenal největší nárůst ze všech rádií. Říká programový náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu Jan Menger.

Jan MENGER, programový náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu:
My to hodnotíme velmi pozitivně, protože pokud se týká Radiožurnálu, tak tam ta čísla byla ještě úspěšnější, než jsme očekávali. Ty změny, které vlastně nový šéfredaktor stanice Jan Pokorný aplikoval od poloviny června, tak je vidět, že se vyplácejí, změnil se play list, tu nastoupenou cestu rychlé aktuální zprávy, servisní informace a kvalitní hudba, která se na Žurnále stanovila, tak je vidět, že se vyplácí.

Jana GULDA, moderátorka:
Všem posluchačům za přízeň děkujeme.

autor: jve
Spustit audio