Zprávy o šesté 7. září 2012

7. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Série otrav nekvalitním alkoholem v Havířově nekončí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Série otrav nekvalitním alkoholem v Havířově nekončí. V nemocnici jsou už 4 pacienti, z toho 3 ve vážném stavu. Další dva lidé zemřeli. Na Karvinsku je velmi rozšířený černý trh s lihovinami, a proto se vyšetřovatelé od počátku bojí, že jde o otravu metylalkoholem.

prodavačka:
No, prostě chtěli jenom, aby vyšla z prodejny, s tím, že to zadělají a počkáme, než prostě přijedou.

Martin KNITL:
Tato prodavačka už jen tiše sledovala, jak policie její stánek ovázala páskou. Mezi lidmi se tato zpráva okamžitě rozšířila.

osoba:
Já si myslím, že to není ani v těch stánkách, ale může to být kdekoliv, dneska člověk neví.

Martin KNITL:
Lékaři bojují o život tří lidí, dýchají za ně přístroje, potvrdil primář havířovského ARO Robert Bocek.

Robert BOCEK, primář havířovského ARO:
Ten další postižený je ve stabilizovaném stavu, ale s potencionálně závažnými zdravotními následky.

Martin KNITL:
Ve městě jezdí strážníci s tlampačem a vyzývají, aby lidé nepili neprověřený alkohol, jak nám řekli lékaři, mladá žena, zatím poslední pacientka, přišla do nemocnice poté, co slyšela zprávy v Českém rozhlase. Její stav je vážný. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Havířov.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Přednosta Ústavu soudního lékařství pražské vinohradské fakultní nemocnice Jiří Hladík vysvětluje, jak metylalkohol v těle pacienta působí.

Jiří HLADÍK, přednosta Ústavu soudního lékařství pražské vinohradské fakultní nemocnice:
Má zpravidla bolesti hlavy, je malátný, unavený, jsou tam při tom větším množství tedy požití můžou být známky nebo bývají známky opilosti, mohou být projevy od zažívacího traktu, bolesti břicha, může docházet ke křečím, někdy dochází ale i k takovým neurologickým projevům, jako jsou třesy, poruchy vědomí a podobně.

e251e032 20120907251218:00 Zprávy o šesté

Národní divadlo už nevede Černý, ministryně kultury ho odvolala

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ministryně kultury Alena Hanáková z TOP 09 odvolala ředitele Národního divadla v Praze Ondřeje Černého. Vedením pověřila svého ekonomického náměstka Martina Sankota. Je to poprvé v dějinách Národního divadla, co skončil ředitel ve funkci během hodiny a navíc bez udání vážného důvodu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Ředitele Černého odvolala ministryně kultury Alena Hanáková půl roku před skončením jeho mandátu. Jako důvod uvádí, že nebyla spokojena s průběhem transformace Národního divadla a Státní opery. A hned po tomto kroku vyhlásila konkurz na nového šéfa Zlaté kapličky.

Alena HANÁKOVÁ, ministryně kultury /TOP 09/:
No, a vlastně celý proces zrychlujeme.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Ondřej Černý vnímá své odvolání za bezprecedentní. Stejně jako on i šéf činohry Michal Dočekal považuje situaci za nestandardní.

Michal DOČEKAL, šéf činohry:
Odvolat ředitele z hodiny na hodinu, to znamená, že se dopustil v podstatě nějakých kriminálních činů a to se nedopustil, ministerstvo naopak mu děkuje, že všechno udělal dobře.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Šéfka resortu by chtěla nového ředitele české první scény znát v lednu. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

e251e033 20120907251318:00 Zprávy o šesté

Sněmovna už podruhé zbavila Davida Ratha poslanecké imunity

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Sněmovna už podruhé zbavila Davida Ratha poslanecké imunity. Po kauze Buštěhrad se měl podle policie podílet na korupci při nákupu zdravotnického vybavení do středočeských nemocnic. Pro jeho vydání k trestnímu stíhání bylo 175 ze 185 přítomných poslanců. Proti byli 3 sociální demokraté.

Věra MASOPUSTOVÁ:
David Rath i dnes zopakoval, že je nevinný. Jde podle něho o předvolební akce ministra vnitra Jana Kubiceho na politickou objednávku.

David RATH:
Vše, z čeho mě viní policie v kauze Buštěhrad, se ukazuje, že je úplně jinak, že policie nemluvila pravdu, že vám sem dodala materiál, kde jsou nepravdivé údaje.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Rath se ve svém projevu označil za vězně vlády. Premiér Petr Nečas ale nechtěl jeho vystoupení před poslanci komentovat.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Každý má právo v rámci své obhajoby říkat cokoliv, ba dokonce u obviněného platí, že může dokonce ve svém zájmu lhát.

Věra MASOPUSTOVÁ:
ČSSD se od údajných korupčních aktivit Davida Ratha distancovala. Údajné úplatky podle šéfa strany Bohuslava Sobotky do stranické kasy jít neměly.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Je to kauza Davida Ratha, dalších lidí, kteří působili ve vedení Středočeského kraje, ale žádným způsobem se nedotýká hospodaření sociální demokracie.

Věra MASOPUSTOVÁ:
David Rath ve svém vystoupení nezapomněl upozornit kolegy politiky, že můžou skončit za mřížemi jako on, konkrétně se opřel do kauz v čerpání evropských peněz v Ústeckém kraji a nákupu letadel CASA. Věra Masopustová, Radiožurnál.

e251e034 20120907251418:00 Zprávy o šesté

Státní maturity by měly mít dva povinné předměty a didaktické testy jen v jedné úrovni

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Státní maturity by měly mít dva povinné předměty a didaktické testy jen v jedné úrovni. Tuto novou podobu dnes schválili poslanci školského výboru. Definitivně ji ale zákonodárci musí schválit do 15. listopadu, kdy studenti odevzdávají k maturitě přihlášku. Radiožurnálu to potvrdil náměstek ministra Jindřich Frič.

Jindřich FRIČ, náměstek ministra:
My jsme od začátku říkali, že ten postup musí být velmi rychlý a s ohledem na dnešní rozhodnutí školského výboru jsme optimisté, jestli to v tom daném termínu, doufáme, podaří stihnout.

e251e035 20120907251518:00 Zprávy o šesté

Lufthansa zažívá největší stávku

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Stovky letadel Lufthansy dnes zůstaly stát na runwayích 15 letišť v Německu i v zahraničí. Kolem 100 tisíc lidí muselo změnit své cestovní plány. Stávka palubního personálu ochromila provoz největší německé letecké společnosti. Do jejího skončení zbývají už jen hodiny. Návrat k normálu se ale čeká až v příštích dnech. Očekávaný chaos však nenastal.

Klára STEJSKALOVÁ:
"Moje letadlo naštěstí letí," raduje se obchodník z Hamburku. Na frankfurtské letiště dorazili většinou jen ti, kterým let nezrušili. Lufthansa rozeslala přes 60 tisíc SMS a mailů. Mnozí využili nabídek konkurenčních společností. Kolem 10 tisíc pasažérů cestovalo vlaky. "Nemám pro to sebemenší pochopení, ten spor teď neseme na bedrech my." Říká mi žena, která nakonec letí do Londýna s Brity. Odboráři mezitím protestují před sídlem firmy. "Musíme stávkovat, bez toho by to nemělo žádný smysl. Víme, že trpí tisíce našich zákazníků, ale cítíme velkou podporu pro náš boj." Říká jeden ze stávkujících stevardů. V příštích dnech by se mělo létat už bez problémů. Obě strany nakonec daly najevo, že opět usednou k jednacímu stolu. Z Frankfurtu Klára Stejskalová, Český rozhlas.

e251e036 20120907251618:00 Zprávy o šesté

Při raketovém útoku v Afghánistánu byl těžce zraněn český voják

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Při raketovém útoku na základnu Shank v afghánském Lógaru byl těžce zraněn český voják. 26letý desátník dostal na místě první pomoc a teď je v péči českého polního chirurgického týmu ve vojenské nemocnici v metropoli Kábulu.

Jana RŮŽIČKOVÁ, mluvčí generálního štábu:
Bohužel jedna z raket dopadla do ubytovacího prostoru našich vojáků a následkem výbuchu jeden z nich utrpěl těžké poranění způsobené střepinami po dopadu rakety.

Ondřej BOUDA:
Popsala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková incident, ke kterému došlo v 15 hodin afghánského času. Afghánistán teď prochází pravidelným obdobím intenzivnějších bojů. Na základnu Shank naposled zaútočil v srpnu sebevražedný atentátník. A 1. září další výbuch v provincii Vardaq donutil premiéra Nečase změnit program jeho první návštěvy v Afghánistánu. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

e251e037 20120907251718:00 Zprávy o šesté

Přesně před rokem se zřítilo letadlo s hokejisty ruské Jaroslavle

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Přesně před rokem se zřítilo letadlo s hokejisty ruské Jaroslavle. Při katastrofě zahynul celý tým, včetně tří českých a jednoho slovenského hráče. Z odpovědnosti za neštěstí ruští vyšetřovatelé nově obvinili bývalého vysokého manažera letecké společnosti Jakservis.

Lenka KABRHELOVÁ:
Tisíce obyvatel Jaroslavli přišly uctít památku obětí leteckého neštěstí přímo před ledovou halu hokejového týmu Lokomotiv. "Je to pro nás téměř osobní ztráta. Jaroslavl je hokejové město. Mnozí jsme měli k týmu velmi blízko." Řekla Českému rozhlasu jedna z účastnic pietního pochodu. Pozůstalí vzpomínali na hráče, trenéry a další zesnulé členy hokejového týmu i při bohoslužbě a vzpomínkové akci přímo na místě havárie. Ruští vyšetřovatelé došli k závěru, že neštěstí zavinila posádka letounu. Ve čtvrtek obvinily úřady z hrubého zanedbání bezpečnostních pravidel, ale i bývalého manažera společnosti Jakservis, která lety organizovala. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Jaroslavl.

e251e038 20120907251818:00 Zprávy o šesté

Letecké neštěstí u Jaroslavle si připomínají i lidé v Česku

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Letecké neštěstí u Jaroslavle si připomínají i lidé v Česku. Fanoušci například zapálili svíčky u Morového sloupu na náměstí Svobody v Brně. Jeden z nich, Rostislav Přikryl doufá, že památku obětí, včetně tří českých reprezentantů Josefa Vašíčka, Jana Marka a Karla Rachůnka uctí večer i další lidé.

Rostislav PŘIKRYL:
Život jde dál a lidi mají svých starostí víc než dost v dnešní době, no, klasická minuta ticha bude, ale jinak asi nic, prostě zavzpomínáme tak nějak v duších.

autor: jal
Spustit audio