Zprávy o šesté 7. března 2012

7. březen 2012
Zprávy o šesté
Newsroom Radiožurnálu

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Úplatkářská aféra ve straně Věci veřejné

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
O zásadní obrat ve vývoji úplatkářské aféry ve straně Věci veřejné se postaral jeden z obžalovaných Jaroslav Škárka. Soudu řekl, že si pořídil tajnou nahrávku předání peněz v domě Víta Bárty. O videozáznamu policii před tím neřekl. Zítra ho předloží soudu.

Jaroslav ŠKÁRKA:
Je to nahrávka, která v sobě obsahuje částečně i video, takže je poznat, že je to v bytě, v bytě pana Bárty.

Martin DRTINA:
Kvůli rušičkám v Bártově pracovně je ale záznam nejdůležitější pasáže předání peněz nekvalitní. Škárka ho předal technikům, aby ho vyčistili. Soudu ale předloží původní verzi. Víta Bártu tento nový důkaz viditelně zaskočil. Neměl daleko k slzám.

Vít BÁRTA, předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných:
Spontánně reagovala na míru účelovosti a záludnosti jednání.

Martin DRTINA:
Před soudem vypovídal i šéf strany Radek John. Popřel, že by se se Škárkou blíže stýkali.

Radek JOHN, předseda strany /VV/:
Jinak já opravdu jsem nechodil s panem Škárkou do hospody, já nesnáším jeho bojového psa. Není mi to příjemné.

Martin DRTINA:
Podle Johna si Škárka často půjčoval. Ve straně byl prý známý jako zištný člověk. Martin Drtina, Radiožurnál.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Soud s předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných Vítem Bártou označil prezident Václav Klaus za reality show a za nešťastnou věc.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
V každém případě je to ničivý prvek vůči politickému systému v České republice. Je to věc nesmírně riskantní a nás v každém případě všechny dohromady zásadním způsobem poškozující.

Vláda v rámci úsporných opatření nepřistoupí ke zmrazení důchodů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Vláda v rámci úsporných opatření nepřistoupí ke zmrazení důchodů. Po jednání ekonomických ministrů to před chvílí řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Ze Strakovy akademie pokračuje Tomáš Medek.

Tomáš MEDEK:
O kolik v roce 2013 vzrostou důchody, zatím není jasné, vláda teď bude hledat nějaké kompromisní řešení. Ekonomičtí ministři se také shodli na tom, že případné zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty má být jen dočasné na 3 roky. Navíc toto úsporné opatření má být doplněno o progresivní zdanění. Bohatší lidé by tedy měli platit vyšší daně. Ministři budou dál jednat o rozpočtových škrtech příští týden. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Švýcarský soud zamítl odvolání Česka ve věci MUS

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Švýcarský soud zamítl odvolání, kterým se Česká republika chtěla připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti. Stát tím přišel o další možnost, jak se k soudnímu sporu připojit jako poškozená strana a ucházet se tak o miliardy, které jsou blokovány ve Švýcarsku. Podle ministra financí Miroslava Kalouska není rozhodnutí soudu překvapivé. Ministerstvo proto připravuje civilní žalobu.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí:
Není to nějak překvapivé, čekali jsme to. A pro nás se nic nemění. Dál budeme usilovat o získání prostředků, pokud skutečně bude ta žaloba úspěšná, nikdo nás nemůže zbavit našeho práva poškozeného, pokud jsme skutečně poškozeni. Podle našich informací, i kdybychom byli připojeni, tak by nás stejně soud odkázal na zpracování civilní žaloby k jinému soudu a tato civilní žaloba bude podána v průběhu dubna.

Ruská opozice plánuje další protesty. Výsledky voleb odmítá

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ruská opozice odmítá uznat výsledky nedělních prezidentských voleb. Úřady tvrdí, že Vladimir Putin získal přes 60 procent hlasů. Pozorovatelé ale volební komisi viní z rozsáhlých manipulací a podvodů. Radnice mezi tím povolila opozici uspořádat tuto sobotu další protestní mítink v centru Moskvy.

Lenka KABRHELOVÁ:
Opozice je rozhodnuta dál žádat splnění svých požadavků. Opoziční Liga voličů označila volby za nerovné, nesvobodné a nepoctivé. Podle jejích součtů volební komise připsala Vladimiru Putinovi nejméně 10 procent hlasů. Za nejčastější metody podvodů označují experti, kteří alternativní součet prováděli, mnohočetné hlasování na voličské průkazy i prosté přepisování volebních protokolů. Volební komise ale pochybení odmítá s tím, že žádné zásadnější problémy neshledala. Opozice se před sobotní demonstrací snaží dál mobilizovat odpůrce Vladimira Putina, jehož návrat mnohé podle analytiků demoralizoval, stejně jako pondělní zásah policie proti účastníkům protestů a následné masové zatýkání. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Norská prokuratura obžalovala Anderse Breivika z teroristických činů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Norská prokuratura obžalovala Anderse Breivika z teroristických činů. Atentátník loni v létě v Norsku zabil střelnými zbraněmi a výbušninami 77 lidí.

Emira HOLMEYOVÁ:
Obžaloba popisuje do detailů, co se 22. července stalo, kde každá z obětí přišla o život a jakým způsobem. 52 lidí bylo střeleno přímo do hlavy. V obžalobě jsou uvedená jména jen těch, kteří přišli o život, byli postřeleni a vážně zraněni. Celkem 119 lidí. Jména dalších 600 až 800 osob, kteří byli terorem postiženi, v obžalobě nefigurují. Podle státních zástupců by vyjmenování všech bylo nezvladatelné a soudní proces by se mohl táhnout několik let. Obžaloba navrhuje pro Breivika, který na podzim byl prohlášen za nepříčetného, nucené léčení v psychiatrické léčebně. To se ovšem podle prokurátorů může změnit, pokud se ukáže, že Breivik je psychicky zdravý. Z Norska pro Radiožurnál Emira Holmeyová.

Šéfka OSN pro humanitární pomoc si prohlédla zdevastované části Homsu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Šéfka OSN pro humanitární operace Valerie Amosová se dostala do zdevastované části syrského Homsu. Byla členem mise, kterou do Bábá Amr vypravil syrský Červený půlměsíc. V uplynulých týdnech na oblast útočila syrská armáda, protože se tam skrývali ozbrojení povstalci. Po stažení rebelů se tam ale od minulého týdne stále nepodařilo dostat humanitární pomoc.

Břetislav TUREČEK:
Pracovníci Červeného půlměsíce po návratu ohlásili, že většina obyvatel už z oblasti odešla do jiných částí Homsu. Mezinárodní výbor Červeného kříže se už od minulého pátku snaží do Bábá Amru dostat s humanitární pomocí. Syrské úřady to ale zatím neumožnily a povolují pouze zásobování uprchlíků v jiných částech města. V Radě bezpečnosti OSN se pracuje na americkém návrhu rezoluce, která by vyzvala syrské vedení k zastavení bojů. Rusko ale dává najevo, že text, který se netýká také povstalců, znovu zablokuje. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Reklama stejně hlasitá jako ostatní pořady už by brzy mohla být realitou

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Reklama stejně hlasitá jako ostatní pořady už by brzy mohla být realitou. Návrh poslanců z několika politických stran posoudila vláda a postavila se k němu neutrálně.

Václava MAREŠOVÁ:
Nejen reklama, ale i znělky, které by jí od ostatních pořadů oddělovaly, by nově musely mít stejnou úroveň hlasitosti. Kdo by pravidla porušil, zaplatil by pokutu od 10 tisíc do 5 milionů korun. Podle vlády ale má návrh technické nedostatky. Například přesně neříká, kdo a jak by určoval, jestli je reklama hlasitá.

Karolína PEAKE, vicepremiérka za Věci veřejné:
Není zcela jasné, kdo by měl ono měření provádět, proto tedy neutrální stanovisko i tento zákon bude nepochybně velmi pečlivě diskutován v Poslanecké sněmovně.

Václava MAREŠOVÁ:
Vysvětlila vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake. Například Česká televize podle svého ředitele Petra Dvořáka už po dodavatelích reklamních spotů její ztišení vyžaduje.

Petr DVOŘÁK, ředitel České televize:
Ten hlasitostní přechod jak mezi jednotlivými programy a reklamními přestávkami, tak i třeba mezi jednotlivými televizními kanály, neměl být tak silný a pro toho diváka by to mělo přinášet lepší divácký komfort.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Radiožurnál.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A k tomu ještě dovětek. O tématu budeme mluvit s ředitelem televize Nova Janem Andruškem v Ozvěnách dne za pár minut.

Varianty k vyřešení situace Právnické fakulty v Plzni

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo školství má údajně připravené různé varianty, kterými chce vyřešit situaci Právnické fakulty v Plzni. Té Akreditační komise neprodloužila akreditaci a škola by měla v červenci fakticky skončit. Ministr školství oznámí své stanovisko v pátek. Podle členů komise ho ale změnit nemůže. Studenti plzeňských práv naopak věří, že ministr jejich studium zachrání a opírají se o právní analýzy, říká to koordinátor Studentské iniciativy Jakub Sivák.

Jakub SIVÁK, koordinátor Studentské iniciativy:
Akreditační komise tedy nám něco vyčetla, že s tím naprosto nesouhlasí, myslím si, že na škole je vše v pořádku, nicméně ministr může dát škole čas na to, pokud by něco v nepořádku bylo, aby to napravil.

Do kin vstupuje nový film režiséra Bohdana Slámy Čtyři slunce

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Dnes večer má slavnostní premiéru a zítra vstupuje do kin nový film režiséra Bohdana Slámy Čtyři slunce. Jde o příběh rodiny z malého města, jejíž život ovlivňují partnerské propletence. Jedním z hlavních témat snímku je podle Bohdana Slámy vliv rodičů na děti.

Bohdan SLÁMA, režisér:
Když rodiče dělají chyby, tak děti je po nich opakují, to marný, to je řetěz, ze kterého se nejde vyvázat, v tom je to rodičovství těžký a já si myslím, že každý, ať jsme sebelepší rodič, tak když se na sebe díváme kriticky, tak vidíme vinu za spoustu věcí, ve kterých nejsme dokonalí, ale perfektně vidíme samozřejmě na dětech, jak se to na nich odráží, takže tenhle ten film je samozřejmě extrémní v tom, že ty rodiče, bych řekl, že jsou hodně chybující, ale je to zároveň jako metafora toho, co si, myslím, prožíváme jako všichni, že ty naše chyby tam jsou hypertrofovaný až do takový jako tragédie, o který to je.

Spustit audio