Zprávy o šesté 6. října 2010

6. říjen 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Plat poslanců, senátorů, prezidenta, ministrů i státních zástupců by měl klesnout o 5 procent. Mzda se sníží i soudcům.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Není jeden jediný důvod, proč by tou jedinou kategorií v celé České republice v rámci všech lidí, kteří jsou placeni z veřejných prostředků, měli být soudci.

Jana GULDA, moderátorka:
Jihomoravský krajský úřad posvětil stěhování Slovanské epopeje do Prahy. Až rok může trvat odstraňování škod po úniku kalu v Maďarsku.

redaktor:
Nejvíc postižená vesnice /nesrozumitelné/, jako po tsunami vyprázdněná a lidé se do něj se ani nechtějí vrátit.

Jana GULDA, moderátorka:
A počasí, zítra bude převážně zataženo, s teplotami do 17 stupňů. Dobrý podvečer, jsou tu zprávy a Jana Gulda.

Snížení mezd ústavních činitelů

Jana GULDA, moderátorka:
Poslanci, senátoři, prezident, ale i ministři, státní zástupci a soudci by měli v příštím roce brát méně peněz. Na snížení mezd ústavních činitelů se dohodla vláda. Teď ji posoudí sami zákonodárci. Platy by měly klesnout na další tři roky, soudcům na jeden.

Václava VAŘEKOVÁ:
Platový základ soudce má být v příštím roce 54 tisíc korun. Poslance necelých 52 tisíc. S takovými čísly počítá vládní návrh. Soudci ale vládě vytýkají, že jejich platy nerostou od roku 2007.

Tomáš LICHOVNÍK, prezident Soudcovské unie:
Dovedu si představit, kdyby ta platy byly rozmraženy, měly by tedy dosáhnout výše, jaká je ze zákona, a pak by byly sníženy, to bych považoval za korektní postup.

Václava VAŘEKOVÁ:
Vysvětluje prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Podle premiéra Petra Nečase ale vláda nemá důvod vynechat soudce, když snižuje platy všem ústavním činitelům.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Není naším cílem vyvolávat nějakou konfrontaci mezi představiteli jednotlivých mocí.

Václava VAŘEKOVÁ:
Vláda chce se soudci ještě jednat, a to o změně výpočtu jejich odměňování. Letošní pokles svých platů o 4 procenta napadli soudci u Ústavního soudu, ten jim dal zapravdu. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Přísnější legislativa na potírání lichvy je stále v nedohlednu

Jana GULDA, moderátorka:
Přísnější legislativa na potírání lichvy je stále v nedohlednu. Vláda dnes zamítla návrh novely zákona o spotřebitelském úvěru, který měl posílit ochranu spotřebitele před nekalými obchodními praktikami některých splátkových společností.

Tomáš MEDEK:
Norma z dílny sociální demokracie stanovovala například maximální smluvní sankce za nesplácení. Omezovala možnost používat rozhodčí doložky a určovala maximální možný úrok u spotřebitelských úvěrů.

Jeroným TEJC, poslanec ČSSD:
Vláda, pokud říká ne našemu návrhu zákona, tím samozřejmě říká i ano lichvářským praktikám.

Tomáš MEDEK:
Říká poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Odborníci ale některé části návrhu kritizovali. Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni nesouhlasí se zavedením úrokové stropu u půjček. Podle něj by se v praxi firmám nevyplatilo za regulovaný úrok půjčovat rizikovějším klientům. A ti by se ještě víc obraceli na lichváře.

Daniel HŮLE, společnost Člověk v tísni:
Z naší zkušenosti by to vedlo pravděpodobně k vytěsnění celé řady lidí, kteří se ocitají v tíživé situaci legálního úvěrového trhu a tito lidé by si začali půjčovat u pololegálně nebo nelegálních lichvářů.

Tomáš MEDEK:
Tomáš Medek, Radiožurnál.

Závěrečné řeči v kauze Vítkov skončily

Jana GULDA, moderátorka:
Závěrečné řeči v kauze Vítkov skončily. Rozsudek padne za dva týdny. Oznámil to předseda senátu, který rozhodne v jedné z nejsledovanějších kauz v české justici. Z pokusu o rasově motivovanou vraždu obžalovala státní zástupkyně čtveřici pravicových radikálů, kteří loni v dubnu hodili zápalné lahve do domku romské rodiny.

Andrea ČÁNOVÁ:
O největší překvapení se postarala dosud mlčící obžalovaný Jaromír Lukeš, který vůbec poprvé v jednací síni promluvil.

Jaromír LUKEŠ:
Vím, že to, co jsme provedli, vůbec není dobré a že jsme udělali něco hodně špatného, ale vinen z pokusu vraždy se cítit nemůžu, protože jsme zabíjet nechtěli a kluci také ne, protože já jsem byl ten člověk, který jim řekl, že je to neobydlený dům.

Andrea ČÁNOVÁ:
S tím nesouhlasí státní zástupkyně Brigita Bilíková. Obžalovaní podle ní věděli, že dům obývá početná romská rodina.

Brigita BILÍKOVÁ, státní zástupkyně:
Je naprosto zřejmé, že všichni čtyři dopředu věděli, kam jedou, co se tam bude dít a především, proč tam jedou, tedy zapálit dům obývaný lidmi.

Václava VAŘEKOVÁ:
Soudce vynese rozsudek 20. října. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Jihomoravský krajský úřad posvětil stěhování Slovanské epopeje do Prahy

Jana GULDA, moderátorka:
Jihomoravský krajský úřad zrušil předběžné opatření, které zakazovala stěhování Slovanské epopeje z moravskokrumlovského zámku do pražského Veletržního paláce. Rozhodnutí brněnských úředníků dnes odpoledne dostali zástupci hlavního města.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Podle ředitele Galerie hlavního města Milana Bufky i podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy by 20 obřích pláten začaly z Moravského Krumlova stěhovat tak jako tak. Důvodů je víc. Jedním z nich je i to, že vlastník moravskokrumlovského zámku, společnost Incheba, nabídl tuto zchátralou renesanční památku k prodeji.

osoba:
Je to objekt, který má Moravský Krumlov v nájmu a v tomto objektu se nachází majetek hlavního města Prahy.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Ale verdikt Jihomoravského kraje podle vedení pražského magistrátu zabrání dalším spekulacím o tom, jestli platí týden staré rozhodnutí soudu, že Moravský Krumlov musí epopej na výstavu vydat, anebo dva měsíce staré nařízení města Moravského Krumlova, které zakazuje manipulaci s tímto Muchovým dílem. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Odstraňování škod po úniku kalu v Maďarsku potrvá podle médií nejméně rok

Jana GULDA, moderátorka:
Odstraňování škod po úniku kalu v Maďarsku potrvá podle médií nejméně rok. Záchranáři se navíc snaží zabránit dalšímu šíření kontaminované látky až do Dunaje. S pomocí vědců pak taky mapují, v jaké hloubce je třeba počítat s kontaminací pitné vody.

Gregor Martin PAPUCZEK:
Nejvíc postižená vesnice /nesrozumitelné/ jako po tsunami vyprázdněná a lidé se do ní ani nechtějí vrátit. Dnes večer je budou informovat o dalších možnostech. Záchranáři začali shromažďovat červené bahno a odvážet ho v kontejnerech na území hliníkárny. Momentálně z nádrže na bahno neprosakuje žádná škodlivá látka. Ta se už /nesrozumitelné/ z potoku a řeky i do sousedních žump, ale požárníci sypou do nich tuny sádry na eliminaci nebezpečného líhu. Kromě toho stávají na řece /nesrozumitelné/ takzvané dnové přehrady, které zadrží znečištěné, a tak se určitě nedostane do ramene Dunaje. Z Maďarska pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

Spojené státy by znovu mohly nasadit bezpilotní letouny proti teroristům na jemenském území

Jana GULDA, moderátorka:
Spojené státy by znovu mohly nasadit bezpilotní letouny proti teroristům na jemenském území. Prohlásil to šéf jemenské protiteroristické kampaně, generál Jajha Sálih. Jemenská média jeho vyjádření citují v dne, kdy v zemi došlo k dalším dvěma útokům na západní cíle. Používání bezpilotních bombardérů proti rebelům ale v zemi vyvolává i silně negativní reakce.

Břetislav TUREČEK:
Jemenští představitelé opatrně připouštějí, že Američané už ze vzduchu zabíjeli na území Jemenu i v minulosti. Problém je, že nikoliv pouze rebely a teroristy, ale také desítky civilistů. Podobně jako Pákistán i jemenská vláda se tedy snažila tuto spolupráci s Američany udržet v utajení. Zabíjení nevinných Jemenců totiž vyvolává zlost a zvyšuje popularitu radikálů z Al Kajdy. Právě tato síť je nejčastěji spojována s posledními dvěma útoky. Protitankový granát poničil v Saná auto britské ambasády a zranil čtyři lidi. Na jiném místě útočník zastřelil francouzského šéfa společnosti OMV v Jemenu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Volný pohyb zboží už nebude výsadou jen uvnitř Evropské unie

Jana GULDA, moderátorka:
Volný pohyb zboží už nebude výsadou jen uvnitř Evropské unie. Do své zóny obchodu bez bariér zahrne sedmadvacítka i část Asie. Dnes totiž podepsala dohodu o volném obchodu s Jižní Koreou.

Pavel NOVÁK:
Jde o vůbec první takovou smlouvu mezi Evropskou unií a nějakým asijským státem. Odstraní se překážky vzájemného obchodu, sníží nebo se úplně zruší například cla. Jak korejské zboží bude mít jednodušší přístup na evropský trh tak Evropské výrobky se budou snáze vyvážet do Jižní Koree. Uzavření dohody se nelíbilo hlavně italským automobilkám. Schválení dokumentu proto italská vláda v Radě Evropské unie dlouho blokovala. Nakonec se ale nechala přesvědčit klauzulí ve smlouvě, která zaručuje možnost znovu zavést ochranná opatření, pokud poroste dovoz korejských aut s levnými komponenty dováženými například z Číny. Zvláště továrna Fiat se bála dobití evropského trhu levnými malými auty z Jižní Koreje. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Česká vláda zvýší počet vojáků v Afghánistánu o třetinu

Jana GULDA, moderátorka:
Česká vláda zvýší počet vojáků v Afghánistánu o třetinu. To dnes oznámí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg šéfce americké diplomacie Hillary Clintonové ve Washingtonu. Na přetřes má přijít i dostavba jaderné elektrárny Temelín.

Vít POHANKA:
O zakázku za stovky miliard korun má zájem společnost Westinghouse sídlící ve Spojených státech.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí:
To je samozřejmě výhodná pozice, nicméně ovšem přeci jen v zájmu je, abychom tady předem nikomu jinému neslíbili, než aby to bylo opravdu poctivé soutěžení mezi těmi různými skupinami, který se o to ucházejí.

Vít POHANKA:
Řekl ministr Schwarzenberg před dnešním jednáním s Hillary Clintonovou. Mimo jiné se chce také zajímat o to, kdy Američané pošlou do Prahy velvyslance. Ten v České republice není už skoro 2 roky. Od nástupu Baracka Obamy do Bílého domu. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Nobelovy ceny za chemii letos získali tři vědci

Jana GULDA, moderátorka:
Nobelovy ceny za chemii letos získali tři vědci. Američan Richard Heck a Japonci Eiichi Negishi a Akira Suzuki za procesy vytváření komplexních uhlíkových molekul. Jeden z čerstvých laureátů Eiichi Negishi po telefonu popsal své pocity.

Eiichi NEGISHI:
Když zazvonil telefon, tak jsem tvrdě spal, tady u nás ve státech bylo totiž teprve pět hodin ráno. Měl jsem obrovskou radost, je to pro mě splnění 50 let starého snu. I když popravdě jsem to ocenění tak trochu čekal, protože už delší dobu se o tom šuškalo. Nicméně je to velké zadostiučinění nejen pro nás tři. Sintetizace libovolné organické molekuly, která vás napadne, je obrovský pokrok. A náš objev má skutečně asi nejširší využití v dnešní chemii od zemědělství před modré diody, počítačové mikročipy, televizní obrazovky až po vývoj nejmodernějších léků.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio