Zprávy o šesté 6. prosince 2012

6. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Hygienici budou zdarma testovat alkohol na přítomnost metanolu

Jana GULDA, moderátorka:
Hygienici budou zdarma testovat alkohol na přítomnost metanolu. Zároveň zvýší počet kontrol v obchodech a restauracích. Ministerstvo zdravotnictví tak chce zabránit nárůstu počtu otrav před vánočními svátky.

Petr MEDEK:
Období Vánoc a novoročních oslav je tradičně spojené s větší konzumací alkoholu. Otrav by tak mohlo výrazně přibýt, protože policie stále pátrá po asi 5 tisících litrech závadného lihu. Pokud máte doma podezřelý alkohol, buď ho rovnou vylijete, nebo doneste na krajskou hygienickou stanici. Tam ho zdarma zkontrolují, říká hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Vladimír VALENTA, hlavní hygienik:
Mohou přinést lihovinu s obsahem nad 22 procent alkoholu. Ta lihovina tam bude odebrána, 200 mililitrů zhruba, bude vyšetřena během 3 až 7 dní.

Petr MEDEK:
Ministerstvo zdravotnictví vyčlenilo na kontroly obchodů i testování doneseného alkoholu 10 milionů korun. Zaměří se převážně na regiony, které aféra nejvíc zasáhla. Petr Medek, Radiožurnál.

Ledovka a sněžení komplikují dopravu

Jana GULDA, moderátorka:
Ledovka a sněžení dnes komplikují dopravu, a to hlavně na severu Čech. V Krušných Horách se tvoří sněhové jazyky, problémy dělají i na dálnici D8 u hranic s Německem. Dálnice je podle policie sjízdná jen s velkou opatrností. Hustě sněží a tvoří se sněhová břečka. Rozbředlý sníh a uklouzaná vrstva sněhu leží i na silnicích Libereckého kraje. Tragicky skončila srážka nákladního auta s chodcem na silnici R35 u Hodkovic nad Mohelkou a dopravních nehod neustále přibývá. Jak to teď v kraji vypadá, to ví zpravodajka Eva Malá.

Eva MALÁ:
Kvůli vyprošťování kamionu je pro všechna motorová vozidla dočasně uzavřených přechod z Harrachova do Polska. Ve Svoru na Českolipsku kvůli jazykům a náledí stojí kolona. Provoz tu kyvadlově řídí policisté. Situace je podle silničářů kritická, hlavně pro řidiče kamionů. Ti by měli vyčkat, až se situace na silnicích uklidní. Sněžit by ale podle předpovědi mělo přestat až v nočních hodinách. Na mnoha silnicích je náledí, které pokrývá čerstvý sníh. Uzavřená je silnice u Zahrádek na Českolipsku. Ledovka je také v Dubé na Českolipsku a na Albrechťáku na Frýdlantsku. Pro Radiožurnál Eva Malá, Liberecký kraj.

Jana GULDA, moderátorka:
Podrobnosti o situaci na silnicích už za chvíli v Zelené vlně Radiožurnálu.

Senát v prvním čtení podpořil návrh na zrušení sociálních karet

Jana GULDA, moderátorka:
Senát v prvním čtení podpořil návrh na zrušení sociálních karet. Projekt ministerstva práce a sociálních věcí nenašel při diskusi v horní komoře parlamentu podporu ani u pravicových zákonodárců. Předloha teď míří k příslušným senátním výborům.

Věra MASOPUSTOVÁ:
V čele kritiků sociálních karet stál místopředseda Senátu za ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda, stínový ministr práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Staly se jakýmsi Kainovým znamením pro lidi, kteří je vnímají negativně. Je to drahá hračka pro státní úředníky a privátní sektor.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Podle občanské demokratky Daniely Filipiové sociální karta smysl má. Bez úprav jejího využití se ale systém, jak řekla, neobejde.

Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:
Mělo by se tady postupovat individuálně. A kdo opravdu prostě nemá možnost tu kartu využívat jako platební kartu, tak prostě mu ty peníze posílat dál složenkou.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Návrh na zrušení sociálních karet teď míří do příslušných senátních výborů. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Tisíce řeckých studentů demonstrují proti policejnímu násilí

Jana GULDA, moderátorka:
Tisíce řeckých studentů demonstrují proti policejnímu násilí. Jsou to právě 4 roky, kdy policista v Aténách zastřelil patnáctiletého Alexise. Přestože dostal za svůj čin doživotí, protesty pokračují. Na velkou demonstraci v centru hlavního města dohlíželo 5 tisíc policistů. Situaci sleduje i naše spolupracovnice v Řecku Soňu Dorňáková Stamu. Soňo, čeká se, že protesty dnes ještě zesílí.

Soňa DORŇÁKOVÁ STAMU:
Ano, mládežnické protesty v Aténách a v dalších řeckých městech dnes večer vrcholí. V centru Atén v této chvíli probíhá další demonstrace, kterou svolala opoziční parlamentní strana radikální levice SYRIZA spolu s neparlamentními levicovými skupinami. Na shromáždění v hlavním městě se chystají i anarchisti a další protivládní skupiny. Policie dnes přijala mimořádná bezpečnostní opatření a preventivně uzavřela 2 stanice metra blízko u parlamentu tak, aby zabránil a násilnostem a incidentům. Pro Radiožurnál Soňa Dorňáková Stamu, Atény.

Republikánská garda vytlačila demonstranty z okolí prezidentského paláce v Egyptě

Jana GULDA, moderátorka:
Demonstranti proti egyptskému prezidentovi Mursímu uposlechli výzvy republikánské gardy a opustili okolí sídla hlavy státu v Káhiře. Na náměstí Tahrír a dalších místech egyptské metropole se ale znovu tvoří protestní shromáždění. Rozhodujícím momentem může být očekávaný projev prezidenta Mursího.

Štěpán MACHÁČEK:
Muhammad Mursí se poprvé během kritického vývoje posledních dnů obrátí k veřejnosti. Z prezidentova okolí pronikají informace, že by mohl nabídnout demonstrantům ústupky. Opozice v čele s Muhammadem alBaradajem ale nepožaduje nic menšího, než zrušení autoritářského prezidentského dekretu a odložení referenda o nové sporné ústavě. Prezidenta Mursího opustilo už několik poradců. Dnes rezignoval také ředitel egyptské televize a předseda nejvyšší volební komise, která má referendum o ústavě řídit. Za požadavky opozice se postavila také část islámského duchovního učiliště alAzhar. Pro Radiožurnál z Káhiry Štěpán Macháček.

Tajfun Bopha zabil na Filipínách už téměř 500 lidí

Jana GULDA, moderátorka:
Kvůli tajfunu Bopha, který v úterý zasáhl jih Filipín, už zemřelo 477 lidí. Po stovkách dalších policie pátrá. Vyplývá to z dnešní zprávy filipínských úřadů. Počet obětí ale podle policie ještě poroste.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Záchranáři a vojáci se stále snaží dostat do odlehlých oblastí Filipín, postižených řáděním tajfunu Bopha. Podle médií zůstávají stále desítky obětí pohřbeny v troskách a bahně. Mezinárodní humanitární organizace už na Filipíny poslala stany, které mají přeživším zajistit alespoň provizorní ubytování. Bez střechy nad hlavou je na ostrovech Mindanao a Palawan, přes půl milionů lidí. Pomoc nabídly Manile i Spojené státy a Japonsko. Kateřina Procházková, Český rozhlas, jihovýchodní Asie.

Britská policie zatkla kvůli údajným sexuálním deliktům další celebritu

Jana GULDA, moderátorka:
Jeden z nejslavnějších britských PR manažerů Max Clifford je další celebritou podezřelou ze sexuálních deliktů. Dnes ho zatkla Metropolitní policie. Clifford je už pátou známou osobností zatčenou v rámci policejní operace Yewtree.

Jiří HOŠEK:
Tu odstartoval skandál kolem už zesnulého pedofilního moderátora Jimmyho Savila. Speciální policejní tým vede vyšetřování po třech liniích. Jedna se čistě Savila, druhá Savila a jeho kompliců a třetí dalších pravděpodobných pachatelů sexuálního zneužívání. Clifford, jehož PR agentura zastupovala třeba hudebníka Simona Cowella nebo cyklistu Chrise Hoye, má podle britských médií patřit do třetí škatulky. Policie neprozradila, čeho se měl Clifford konkrétně dopustit. Známý mediální guru a publicista vyjádřil po vypuknutí kauzy Savile veřejně obavu, aby skandál nerozpoutal moderní hon na čarodějnice. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Opilá lékařka ohrožovala pacientku injekcí, přivolané policisty chtěla uplatit

Jana GULDA, moderátorka:
Pražští policisté vyšetřují opilou lékařku. Když přijeli v úterý do lékařského domu v Praze 4, snažila se je dokonce uplatit. Skončila v cele předběžného zadržení a vyšetření ukázalo, že měla 2 promile v krvi. Řekl to Radiožurnálu mluvčí policie Jan Daněk.

Jan DANĚK, mluvčí policie:
V úterý 4. prosince vyjížděla hlídka do jednoho z lékařských domů na Praze 4, kde měla podle oznámení ordinovat opilá lékařka, která nedokázala udržet rovnováhu a dokonce se pokusila jedné z pacientek injekčně aplikovat doposud nezjištěnou látku. Přivolaní policisté vyzvali lékařku provedení dechové zkoušky, což odmítla a žádala podle jejích slov, aby situaci neřešili, přimhouřili oko a nechali jí jít.

Jana GULDA, moderátorka:
Za ohrožení pod vlivem návykové látky a podplácení lékařce hrozí až 6 let vězení. Stíhána je na svobodě.

Nejlépe se žije lidem v Královéhradeckém kraji

Jana GULDA, moderátorka:
Nejlépe se žije lidem v Královéhradeckém kraji. Nejhůř na severu Moravy. Vyplývá to z výzkumu Místo pro život, který hodnotil například dostatek pracovních příležitostí, anebo kvalitu životního prostředí. Praha skončila v letošním ročníku výzkumu druhá.

Květa MORAVCOVÁ:
Obyvatelé Královéhradeckého kraje oceňují hlavně přírodu a možnosti sportovního vyžití.

paní Jana:
Jsou tady blízko ty hradecký lesy, kde je možnost teda vyjetí na to kolo nebo na procházky. Myslím si, že i v Hradci Králové je hodně zeleně.

Květa MORAVCOVÁ:
Pochvaluje si život v regionu paní Jana. Naopak se životním prostředím je nespokojená paní Šlosárková, která žije v Moravskoslezském kraji. Kupodivu by ale neměnila.

paní Šlosárková:
Kraj by si zasloužil větší šanci, už by se o něm mělo přestat mluvit jako o něčem tmavém, černém, smradlavém, protože to tak prostě není.

Květa MORAVCOVÁ:
Stěhovat by se nechtěla ani Lenka Rafaelová, která žije poblíž stavby tunelu Blanka v Praze.

Lenka RAFAELOVÁ:
Asi tady je nějaká větší prašnost, že jo, kord když se ještě staví teďka ty tunely a to.

Květa MORAVCOVÁ:
Emě jsou 2 roky.

Lenka RAFAELOVÁ:
1 a půl.

Květa MORAVCOVÁ:
1 a půl. Je zdravá.

Lenka RAFAELOVÁ:
Ona je úplně zdravý, zdravý dítě.

Květa MORAVCOVÁ:
Pražané si na životě v metropoli cení například dopravní dostupnosti nebo možnosti kulturního vyžití. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Cenu Michala Velíška získala vychovatelka Lenka Slavíková z Havířova

Jana GULDA, moderátorka:
Už po sedmé se letos udělovala cena Michala Velíška. Ocenění v podobě skleněného anděla připomíná čin muže, který za svou statečnost zaplatil vlastním životem. Získat jí může každý, kdo nemá zachraňování lidských životů v popisu práce. Letos ocenění získala vychovatelka Lenka Slavíková z Havířova, která před útokem ozbrojené ženy zachránila svěřené děti. Radiožurnálu připomněla vypjaté chvíle z letošního května.

Lenka SLAVÍKOVÁ:
Já jsem byla překážka mezi ní a děti byly za mnou. Mohla to být ta holčička, mohl to být prostě kdokoliv z těch dalších 19 nebo 18 dětí. Na to se nedá připravit. Takže pravděpodobně, aniž by se stalo to stejné nebo něco podobného, tak asi zareagujete úplně stejně.

autor: jve
Spustit audio