Zprávy o šesté 6. listopadu 2011

6. listopad 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Schvalování vládních reforem se v Poslanecké sněmovně blíží do finále

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Schvalování vládních reforem se v Poslanecké sněmovně blíží do finále. Poslanci by o zpřísnění pravidel pro výplatu podpory v nezaměstnanosti nebo úpravě sociálního systému měli rozhodnout ještě večer nebo v noci. Jednání ve sněmovně celý den sleduje naše parlamentní zpravodajka Václava Vařeková. Václavo, byla už dnes diskuse věcná, nebo ji opět provázely obstrukce?

Václava VAŘEKOVÁ, parlamentní zpravodajka Radiožurnálu:
Tak ani dnes jsme se obstrukcím nevyhnuli. Poslanci ČSSD se stále hlásí do diskuse tak, aby vyčerpali čas, který na své projevy mají. Častěji tu ale vystupují i ministři nebo poslanci dalších stran než ČSSD, a to s připomínkami. To, že je čas na vystoupení omezený, opět kritizoval například poslanec ČSSD Jeroným Tejc, podle kterého vládní strany měly s opozicí víc vyjednávat a dát jim také větší prostor se vyjádřit.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:
Pokud chce koalice, aby tyto reformy tvrdě dopadly na lidi, pak myslím, že my máme právo požadovat, aby si je tvrdě odpracovala.

Václava VAŘEKOVÁ, parlamentní zpravodajka Radiožurnálu:
Podle premiéra Petra Nečase ale měla opozice na připomínky k reformám času dost, a to už při jejich dřívějším projednávání ve sněmovně.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Ve druhém čtení, kdy se podávají pozměňovací návrhy, vystoupil jeden jediný poslanec České strany sociálně demokratické se čtyřminutovým příspěvkem.

Václava VAŘEKOVÁ, parlamentní zpravodajka Radiožurnálu:
K hlasování o vládních reformách by se poslanci měli dostat ještě dnes před půlnocí. Opozice také stále zvažuje podání ústavní stížnosti, a to kvůli omezení času pro vystoupení poslanců. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Platy lékařů a zdravotních sester

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Platy lékařů a zdravotních sester stoupnou od ledna jen o 6 a čtvrt procenta. Dnes to definitivně potvrdil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Odboráři plánují protesty.

Petra BENEŠOVÁ:
Stát nemá na desetiprocentní zvýšení platů, jak původně sliboval. Musel by jinak od ledna omezovat péči. Ministr Leoš Heger popsal, jak bude navyšování mezd v nemocnicích vypadat.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Já si myslím, že nejčastěji to bude nějakým fixním příplatkem osobním k té tarifní mzdě.

Petra BENEŠOVÁ:
Slibované desetiprocentní navýšení platů pak bude zřejmě až od poloviny příštího roku. Opozice kroky vlády kritizuje. Dodává stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.

David RATH, stínový ministr zdravotnictví ČSSD:
Pan ministr slíbil 10 % a tento slib nedodržel. Proč sliboval 10 %, když na to nemá peníze.

Petra BENEŠOVÁ:
Lékařské odbory proto plánují na příští týden protesty. O tom, jak budou vypadat, se dohodnou odboráři zítra. Petra Benešová, Radiožurnál.

Řecký premiér zřejmě rezignuje

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Řecký premiér Jorgos Papandreu by mohl ještě dnes rezignovat. Takové zprávy se odpoledne objevily ve světových médiích. Zákulisní jednání o vytvoření vlády národní soudržnosti v Řecku dál pokračují a nejaktuálnější informace ze schůzek vrcholných politiků Řecka má naše spolupracovnice Soňa Dorňáková Stamu.

Soňa DORŇÁKOVÁ STAMU, spolupracovnice ČRo:
Politický horor o vytvoření přechodné vlády stále pokračuje. Před chvíli skončilo zasedání vládního kabinetu a na něm premiér Papandreu ministrům mimo jiné řekl, že je nezbytně nutné schválit v parlamentu poslední smlouvu o finanční pomoci. Mezitím premiér Papandreu požádal řeckého prezidenta, aby ho pozval ke schůzce s lídrem pravicové strany, a to ještě dnes. Na této schůzce by se oba dva lídři měli dohodnout na vytvoření a na složení nové přechodné vlády. Na tomto setkání by se mělo rozhodnout, kdo bude dál řeckým premiérem. Čekáme tedy na vyjádření lídra pravicové strany, jestli pozvání řeckého prezidenta přijme, a podle toho se situace bude dál vyvíjet. Pro Radiožurnál Soňa Dorňáková, Atény.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropská unie tlačí na Řecko, aby urychleně vytvořilo vládu národní jednoty a mohl se tak realizovat nový záchranný program.

V provincii Baghlán zabil sebevražedný útočník nejméně 7 lidí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nejméně 7 lidí zabil sebevražedný atentátník v severoafghánské provincii Baghlán. Útočník se odpálil právě po skončení modliteb, které zahajovaly pro muslimy velký svátek oběti. Exploze tříselných náloží pak otřásly také rušným tržištěm v irácké metropoli Bagdádu. Výbuchy zasáhly trh Šurdža v centru hlavního města. Nedaleko od epicentra explozí byla i šéfredaktorka časopisu Lidé a Země Lenka Klicperová.

Lenka KLICPEROVÁ, šéfredaktorka časopisu Lidé a Země:
Je první den svátku Íd, což je pro muslimy velký svátek a bylo pravděpodobné, že bude docházet k větší koncentraci lidí na tržištích. Takže teroristé samozřejmě měli povědomí o tom, že ta koncentrace lidí na tržištích bude značná. To místo výbuchu bylo zdestruováno asi do značné míry, protože oblak dýmu, který se nad ním vznáší, je opravdu hodně znatelný a viditelný z velké dálky.

Nejdůležitější svátek islámského kalendáře

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nejdůležitější svátek islámského kalendáře Íd aladhá přichází na závěr velké pouti do Mekky a připomíná ochotu proroka Abrahama obětovat svého syna Bohu. Muslimové si tuto tradici připomínají častými modlitbami a hlavně rituálním porážením obětních zvířat.

Břetislav TUREČEK:
Asi největší koncentrace porážek je dnes v oblasti saúdskoarabské Mekky, kde za účasti více než dvou milionů věřících vrcholí velká pouť hadž. Zpracování poražených zvířat a distribuce částí jejich masa chudým lidem ale zaměstnává celý muslimský svět. Jenom tady v Turecku se během svátku porazí asi 2,5 milionu zvířat. Kůže a kožešiny z těchto obětin putují to zdejšího proslulého kožedělného průmyslu. Jak Českému rozhlasu řekl jistý český obchodník v Istanbulu, kožené turecké výrobky prý mají tu výhodu, že se prakticky nedají rozeznat od produkce světových značek. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Istanbul.

Požár haly se slámou ve Hvozdné na Zlínsku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
12 jednotek hasičů stále zápasí s požárem haly se slámou ve Hvozdné na Zlínsku. Bojí se rozšíření plamenů na sousední objekt, který je také naplněný balíky slámy. Hašení komplikuje silný vítr, který roznáší hořící částice po okolí.

Andrea FRYDRYCHOVÁ:
Požár zpozoroval vrátný zemědělského družstva hodinu před polednem. V hale o rozměrech 65 krát 15 metrů hoří zhruba 800 tun slámy. Hasiči s mnoha proudy vody se snaží především zabránit rozšíření požáru na sousední halu. Použili také žebřík k hašení shora, aby zabránili šíření plamenů přes poškozenou střechu. Z hořícího areálu se však šíří štiplavý kouř. Ten byl nepříjemný i přihlížejícímu místostarostovi Hvozdné Janu Hrazdírovi.

Jan HRAZDÍRA, místostarosta obce Hvozdná:
Je to nepříjemné, ale co s tím naděláme. A jestli hasiči to mají pod kontrolou, tak věřím, že nebude problém.

Andrea FRYDRYCHOVÁ:
Na místě pracuje také vyšetřovatel hasičů ze Zlína a stále zjišťuje příčinu ničivého požáru. Předběžně zatím napáchal škodu za téměř 4 miliony korun. Poškozenou halu nyní posuzuje také statik. Pro Radiožurnál Andrea Frydrychová, Hvozdná.

Česko trápí smog

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko během neděle na řadě míst trápil smog. V Moravskoslezském kraji stále platí signál regulace. Zhoršenou situaci zaznamenali také na jižní Moravě, ve středních Čechách, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a také v Praze. Na severu Moravy se nadlimitní hodnoty smogu ještě udrží. Říká meteorolog Stanislav Racko.

Stanislav RACKO, meteorolog:
Počítáme s tím, že v nočních hodinách v důsledku ochlazování spodních vrstev atmosféry se budou zhoršovat podmínky pro rozptyl znečišťujících látek, a tak můžeme počítat nadále v této oblasti se stávajícím stavem, to znamená s pokračováním signálu regulace. Na ostatním území jsou zatím tyto koncentrace podlimitní.

Moravská filharmonie Olomouc odjíždí na výjimečné turné do Itálie

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na výjimečné zahraniční turné do Itálie odjíždí Moravská filharmonie Olomouc. Po 30 letech zahraje 9. symfonii Gustava Mahlera. Do ciziny odcestuje rekordních 90 hudebníků. Obvykle jich na zahraniční koncerty míří polovina. Filharmonici si tak museli najmout další interprety. Potvrdil ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil.

Vladislav KVAPIL, ředitel, Moravská filharmonie Olomouc:
Pod taktovkou italského dirigenta Alfonso Scarano zahraje ve třech severoitalských městech, Modeně, Mantově a Udine, Symfonii č. 9 Gustava Mahlera. Celá ta symfonie je náročná nejen po umělecké stránce. Takže je to i malým ekonomickým zázrakem v současné době, že se takové turné s takovým to náročným programem vůbec uskuteční.

autor: jut
Spustit audio