Zprávy o šesté 6. května 2011

6. květen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Al Kajda oficiálně potvrdila smrt svého vůdce Usámy bin Ládina.

redaktor:
Prohlášení Al Kajdy potvrdilo to, co prezident Obama říká od neděle.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Po pátečních modlitbách se v Sýrii opět bouří lidé proti režimu prezidenta Asada.

redaktor:
Odpůrci režimu prezidenta Bašára Asada demonstrovali ve všech velkých městech, od Středozemního moře až po kurdský východ.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Sněmovna schválila větší ochranu odběratelů elektřiny a plynu.

osoba:
Upravují se některé parametry těchto vztahů tak, aby zákazník byl co nejlépe informován o tom, co dodavatel nabízí.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, sobota bude slunečná, teplota vystoupí na 18 až 22 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Al Kajda oficiálně potvrdila smrt svého vůdce Usámy bin Ládina

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Usáma bin Ládin je mrtvý. Oficiálně to potvrdila teroristická síť Al Kajda v prohlášení na Internetu. Informovala o tom organizace SITE, která ze Spojených států monitoruje webové stránky islámských extrémistů.

Vít POHANKA:
Bílý dům může být spokojený. Prohlášení Al Kajdy potvrdilo to, co prezident Obama říká od neděle. Muž zastřelený v Pákistánu byl nade vší pochybnost Usáma bin Ládin. Prohlášení Al Kajdy navíc ukazuje, že zveřejnění drastických fotografií mrtvého teroristy nebylo nutné. Stoupenci spikleneckých teorií sice mohou poukazovat na to, že organizace SITE, která na prohlášení Al Kajdy upozornila, působí ve Spojených státech a může být tedy pod vlivem americké vlády. SITE ale na podobná prohlášení islámských extrémistů upozornila už mnohokrát v minulých letech. Jejich pravost se potvrdila, nikdo o ní nepochyboval, stejně jako o důvěryhodnosti této organizace. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Pátek je v Sýrii dnem odporu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pátek je v Sýrii dnem odporu. Po modlitbách lidé v syrských městech opět masově demonstrovali proti prezidentu Bašáru Asadovi. Policie proti nim zasáhla a několik desítek lidí zranila.

Martin DORAZÍN:
Armáda rozmístila tanky ve městě Homs. Podle informací obránců lidských práv tam vojáci a policisté dnes zabili pět demonstrantů. Bezpečnostní síly rozehnaly protesty na předměstí i v centru Damašku. Nepokoje vypukly prakticky ve všech velkých městech a policie pozatýkala několik set demonstrantů, včetně známého opozičního vůdce, čtyřiašedesátiletého Riáda Sejfa, který ve vězení už strávil celkem 8 let a trpí rakovinou prostaty. Spojené státy a Itálie upozornily vládu v Damašku, že zostří sankce, pokud režim nepřestane s útoky na prodemokratická shromáždění. Martin Dorazín, Radiožurnál.

Sněmovna schválila větší ochranu odběratelů elektřiny a plynu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Spotřebitelé elektřiny, plynu a tepla se dočkají větší ochrany. Sněmovnou přes odpor komunistů úspěšně prošla vládní novela energetického zákona a teď míří do Senátu. Spotřebitelé by například měli na webových stránkách energetických společností najít podmínky dodávek a cen pro domácnosti i menší podnikatele.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Přes desítky pozměňovacích návrhů, kterými vládní předlohu modifikovali poslanci, může energetická novela podle ministra práce a průmyslu Martina Kocourka z ODS fungovat.

Martin KOCOUREK, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Některé pozměňovací návrhy, které byly lehce sporné, myslím, že nakonec nejsou tak závažné, aby tato norma nemohla platit a fungovat.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Novela mimo jiné ukládá výrobcům elektřiny, aby své provozy vybavili zařízením, které je umožní na dálku odpojit od sítě. Tato povinnost se ale nebude vztahovat na výrobu elektřinu z obnovitelných zdrojů do deseti megawatt. Těm, které bude moci dispečer vypnout, zaplatí stát ztráty.

Milan URBAN, místopředseda strany /ČSSD/:
Provozovatelé solárních elektráren budou mít nárok na náhradu škody v případě, že budou dispečersky řízeni a tedy odpojeni ze sítě kvůli její bezpečnosti.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vysvětlil podstatu návrhu zpravodaj celého zákona, sociální demokrat Milan Urban. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Ředitel Národního parku Šumava odvolal klíčového úředníka, který povoluje výjimky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ředitel Národního parku Šumava odvolal klíčového úředníka, který povoluje výjimky. Mezi ně patří i povolání k použití otrávených lapáků na kůrovce v bezzásahových zónách. Šéf parku Jan Stráský je nechal rozmístit bez zákonné výjimky a zároveň tvrdí, že to s odvoláním úředníka nemá nic společného. Hnutí Duha to považuje za promyšlenou personální čistku.

Lubomír SMATANA:
Rozmístění lapáků je na některých místech nezákonné, vydání výjimky se vleklo a šéf parku Jan Stráský to přiznává.

Jan STRÁSKÝ, ředitel Národního parku Šumava:
To je ten porušený zákon, beru to jako prohřešek, který je způsoben byrokratickým postupem.

Lubomír SMATANA:
Odvolání klíčového úředníka a nevydaná výjimka podle Jana Stráského vůbec nesouvisejí. Přesně opačný názor zastává Hnutí Duha a Jaromír Bláha.

Jaromír BLÁHA, Hnutí Duha:
Personální čistka je dalším důvodem k obavám, aby rozhodování státní správy bylo nezávislé.

Lubomír SMATANA:
Mezitím inspekce životního prostředí prozkoumala lapáky a v řádu týdnů rozhodne, zdali Jan Stráský porušil zákon. Lapáky v porostu ale zůstávají. Lubomír Smatana, Radiožurnál.

Společnost Bestsport popírá, že by v jejím představenstvu došlo k jakýmkoliv změnám

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Společnost Bestsport popírá, že by v jejím představenstvu došlo k jakýmkoliv změnám. Valná hromada se podle ní neuskutečnila. Server Aktuálně.cz dnes uvedl, že generální ředitel Sazky Aleš Hušák přišel o funkci ve vedení Bestsportu, která provozuje O2 Arénu. Městský soud v Praze mezitím stále sčítá dluhy loterijní společnosti Sazka. K dnešku eviduje 2079 věřitelů a pohledávky za více než 41 miliard korun.

Ústecká Krajská zdravotní má platit za chyby při nákupech

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ústecká Krajská zdravotní má platit za chyby při nákupech. Antimonopolní úřad jí vyměřil dvě pokuty celkem za 900 tisíc korun. Krajská zdravotní sdružuje 5 nemocnic v Ústeckém kraji.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje Krajská zdravotní upravila podmínky výběrového řízení na zdravotnické přístroje a zařízení v jeho průběhu. Už ale neprodloužila lhůtu. Případní uchazeči tak neměli dost času na zpracování nabídky. Při samotném výběru pak firma nepostupovala průhledným způsobem, který by se dal později přezkoumat. Za tyto chyby dostala pokutu 700 tisíc korun. Ta ale není pravomocná, protože Krajská zdravotní se proti ní odvolala. Pro Radiožurnál Gabriela Hauptvogelová, Ústí nad Labem.

Školští odboráři volí svého předsedu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Školští odboráři si právě teď volí svého předsedu. Na post kandiduje současný šéf František Dobšík a šéfka znojemských odborů Růžena Šalomonová. Delegáti pak na sjezdu navrhli dalšího kandidáta, kterým je Petr Pečenka z Brna. Volbu v pražském hotelu Olšanka sleduje reportérka Klára Bílá. Přihlásí se hned po skončení volby.

Zápas Česko Slovensko

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zhruba za dvě hodiny čeká naše hokejisty na mistrovství světa prestižní duel s domácím Slovenskem. Jaká je před utkáním atmosféra, to je otázka pro našeho bratislavského zpravodaje Vojtěcha Bergera.

Vojtěch BERGER:
Fanoušci už se scházejí na stadion. Řada z nich se přirozeně ještě stavila ve fanouškovské vesničce na nějaké to pivo a klobásu. Fanouškovská vesnice je hned vedle arény. Je to taky příležitost poškádlit fanoušky z opačného tábora. O zápas je obrovský zájem, většina slovenských médií má ten československý souboj jako zprávu číslo jedna. Cena vstupenek vyletěla hodně vysoko, na Internetu se odpoledne prodávaly za 350 eur. Ty oficiální už vůbec k dispozici nejsou. Mezitím policie zveřejnila, že nejvíc falešných vstupenek se dostalo do rukou právě fanouškům z Česka, takže se nedá vyloučit, že někteří z nich zažijí dnes u arény nepříjemné překvapení, když je turnikety nepustí dovnitř. Utkání Česko Slovensko začne ve 20:15. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Česko se přiblížilo uspořádání výstavy z kremelských sbírek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko se přiblížilo uspořádání výstavy z kremelských sbírek. Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o památkové péči. Počítá s tím, že umělecká díla zapůjčená na výstavu u nás ze zahraničí nebude možné zabavit. Rusko má v některých zemích problém s pořádáním výstav ze státních uměleckých sbírek. Exponátům totiž hrozí zabavení na základě žalob původních majitelů nebo jejich potomků.

Galerie Václava Špály připravila výstavu fotografa Tono Stana

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pražská Galerie Václava Špály připravila výstavu fotografa Tono Stana. Poprvé ukazuje téměř 60 děl z cyklu Bílý stín. Pro typické černobílé fotografie je v tomto případě charakteristické, že vše, co je ve skutečnosti černé, je v reálu bílé a naopak. Víc vysvětlil Radiožurnálu přímo Tono Stano.

Tono STANO:
Tam je to taková ..., já jako v reálu si vytvořím prostředí, který je negativní, takže já se snažím všechno jakoby otáčet do negativu. Proto ty fotky mají takový jako speciální /nesrozumitelné/, že působí jako z jiný planety. Ten stín je tady v tom případě, čím je hlubší a jakoby měl být tmavší, nebo to je bělejší.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Výstava aktů a portrétů Tono Stana je ve Špálově galerii k vidění až do konce června.

autor: jut
Spustit audio