Zprávy o šesté 5. října 2010

5. říjen 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Pro tři obžalované v kauze žhářského útoku ve Vítkově navrhuje státní zástupkyně výjimečné tresty.

osoba:
Obžalovaní byli ti, kteří se za zadržený kriminální čin chtěli povýšit na způsob a formu řešení společenského problému.

Jana GULDA, moderátorka:
Středoškoláci demonstrovali v centru Prahy proti státním maturitám. Zatím pět mrtvých po protržení odkalovací nádrží hlásí Maďarsko. Záchranné práce pokračují.

redaktor:
Pokoušíme se neutralizovat povrchové vody, aby znečištění nedorazilo k Dunaji.

Jana GULDA, moderátorka:
A počasí, také zítra bude většinou zataženo, na Moravě místy mrholení a teploty do 14 stupňů. Hezký podvečer vám u zpráv přeje Jana Gulda.

Výjimečné tresty pro tři ze čtyř žhářů v kauze Vítkov

Jana GULDA, moderátorka:
Výjimečné tresty pro tři ze čtyř žhářů v kauze Vítkov, takový je požadavek státní zástupkyně. Obžalovaní měli zaútočit zápalnými lahvemi na dům romské rodiny. Vážně zranili tři lidi. Nejvážněji tehdy ještě ne dvouletou Natálii.

Andrea ČÁNOVÁ:
Státní zástupkyně Brigita Bilíková mluvila tady v největší jednací síni ostravského soudu hodinu. Obžalovaní podle ní ohrozili celou společnost. Romskou rodinu si vybrali záměrně.

Brigita BILÍKOVÁ, státní zástupkyně:
Je naprosto zřejmé, že všichni čtyři dopředu věděli, kam jedou, co se tam bude dít a především, proč tam jedou, tedy zapálit dům obývaný lidmi.

Andrea ČÁNOVÁ:
Zmocněnec romské rodiny Pavel Uhl upozornil na podobnost s nástupem nacismu v Německu.

Pavel UHL, zmocněnec romské rodiny:
Obžalovaní se dobrovolně stali součástí hnutí, které bylo ideově založeno na nenávisti, na nenávisti k těm, kdo se odlišují svou barvou pleti.

Andrea ČÁNOVÁ:
Obhájce Davida Vaculíka žádal zprošťující verdikt. Další advokáti budou mluvit zítra. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Středoškoláci demonstrovali v centru Prahy proti státním maturitám

Jana GULDA, moderátorka:
Stovky budoucích maturantů dnes v Praze vyjádřily svůj nesouhlas s novou zkouškou dospělosti, takzvanou státní maturitou. Vadí jim hlavně to, že na novou maturitu pod státním dohledem školy nepřipravují.

Klára BÍLÁ:
Mělo se jich sejít 5 tisíc, takovou účast potvrdili i na sociální síti Facebook. Pod sochu svatého Václava dorazilo podle odhadů policie ale maximálně 500 středoškoláků. Co jim konkrétně na státní maturitě vadí.

studentka:
My jsme se to dozvěděli, dejme tomu, tři měsíce předem a jelikož tři roky jsme se učili naprostý prd a máme to dohnat za rok, tak si myslím, že bychom neměli být pokusní králíci.

Klára BÍLÁ:
Tvrdí jedna ze studentek a k ní se přidává i organizátorka akce.

organizátorka akce:
Studenti nebyli srozuměni v prvním ročníku, že budou dělat státní maturitu, tudíž na mnoho školách připravovali studenty na normální školní maturitu.

Klára BÍLÁ:
Přitom státní maturity schválila už úřednická vláda Jana Fischera. I přesto středoškoláci požadují jejich úplné zrušení, jejich názor vyslechl i ministr školství Josef Dobeš.

Josef DOBEŠ, ministr školství:
Rozhodně jsem sem nepřicházel s tím, že rozhodnutí vlády a školský zákon a všechno bych změnil. Já jsem spíš sem přišel diskutovat a bavit se a dát svůj hlavně názor.

Klára BÍLÁ:
Středoškoláci nevylučují další demonstrace. Klára Bílá, Radiožurnál.

Česko může přijít o desítky miliard z evropských fondů

Jana GULDA, moderátorka:
Česko může přijít o desítky miliard z evropských fondů. V dopise, který má Radiožurnál k dispozici, před tím varuje Evropská komise. Brusel kritizuje personální změny, které provedli někteří ministři současné vlády. Nejvážnější je podle ní situace na ministerstvu školství.

Ondřej HOUSKA:
Ministr Josef Dobeš nedávno odvolal Jana Vitulu, který měl čerpání peněz na školství na starosti. Na protest proti tomu z úřadu odešli klíčoví zaměstnanci. Podle Dobeše Vitulův tým nepracoval dobře.

Josef DOBEŠ, ministr školství:
Ten projekt je výrazně zpožděný a já jsem nenabyl naděje za bývalého vedení, že bychom tu ztrátu dohnali.

Ondřej HOUSKA:
Komise ale v dopise o odvolaných zaměstnancích mluví jako o klíčových a zkušených lidech. Ke zpoždění v čerpání fondů došlo v době ministryně Dany Kuchtové. Kroky ministra Dobeše můžou podle komise způsobit, že se zpoždění jen zvýší a Česko o peníze nakonec přijde. Podobná situace je i na ministerstvu vnitra a částečně také na ministerstvu životního prostředí. Petra Benešová a Ondřej Houska, Radiožurnál.

V kauze krkonošského Harrachova a jeho údajného dluhu městu svitla naděje

Jana GULDA, moderátorka:
V kauze krkonošského Harrachova a jeho údajného dluhu, který i s úroky dosahuje 80 milionů korun, městu svitla naděje. Nejvyšší soud rozhodl, že do doby, než se celou věcí začne zabývat, nemusí Harrachov dluh splácet. Podle informací Radiožurnálu by to znamenalo třeba i to, že exekutor musí odblokovat Harrachovu jeho účty a město tak bude moct po více než měsíci znovu nakládat se svým majetkem.

Petr SEHNOUTKA:
Dluh Harrachova pochází z poloviny 90. let, kdy ho město mělo převzít v rámci privatizace části podniku Crystalex spolu se třemi rozestavěnými bytovkami. Radiožurnál už dříve upozornil, že z dokumentů, které má k dispozici, je sporné, že dluh vůbec souvisel s těmito domy. Právník Harrachova Tomáš Vašíček rozhodnutí soudu proto hodnotí jako pozitivní signál.

Tomáš VAŠÍČEK, právník Harrachova:
Ale nelze na základě tohoto rozhodnutí předjímat samotné rozhodnutí dovolacího soudu ve věci samé. Nelze ani říci, za jak dlouhou dobu dovolací soud to rozhodne.

Petr SEHNOUTKA:
Problém je ale v tom, že ministerstvo financí už část dluhu za Harrachov zaplatilo, a to ještě před rozhodnutím Nejvyššího soudu, jinak by prý resortu hrozila exekuce. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Největší neduhy zadávání veřejných zakázek v Česku

Jana GULDA, moderátorka:
Malá konkurence a kontrola, častý nákup nepotřebných věcí, anebo malé procento zakázek, které projdou otevřenými výběrovými řízeními. To jsou podle Národní ekonomické rady vlády největší neduhy zadávání veřejných zakázek v Česku. I proto takzvaný NERV navrhl vládě 15 opatření, jak s korupcí bojovat.

Veronika MALÁ:
U velkých projektů by měla existovat oponentura, jestli je zakázka vůbec potřeba. Účastnit by se navíc velkých tendrů mělo alespoň 5 firem. Změnit by se ale měla i kvalifikační kritéria, nebo snížit limit pro zakázky malého rozsahu. S tím vším počítá Národní ekonomická rada vlády. Premiér Petr Nečas by rád opatření viděl v praxi co nejrychleji.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Naším cílem musí být, aby drtivá většina, neli všechna tato opatření byla legislativně a exekutivně postupně zaváděna nejpozději do konce příštího roku.

Veronika MALÁ:
Sociální demokracii návrhy NERVu nevadí, priorita je ale podle nich zákon o veřejných zakázkách, potvrdil lídr strany Bohuslav Sobotka.

Bohuslav SOBOTKA, 1. místopředseda ČSSD:
Prioritou číslo jedna je přijetí nového zákona o zadávání veřejných zakázek, tam to všechno začíná, tam to všechno končí.

Veronika MALÁ:
Veronika Malá, Radiožurnál.

V Maďarsku celý den bojovali s důsledky ekologické katastrofy

Jana GULDA, moderátorka:
V Maďarsku celý den bojovali s důsledky ekologické katastrofy. Způsobilo ji protržení stěny nádrže, kde skladovali kontaminované takzvané červené bahno. Stalo se to včera u města Ajka severně od Balatonu. Asi milion kubických metrů bahna zalilo okolní vesnice, způsobilo smrt pěti lidí a zatím nevyčíslené materiální škody.

Gregor Martin PAPUCZEK:
Bezprostřední nebezpečí vylití další velké dálky červeného bahna zatím nehrozí. Stěny nádrže se zpevňují, samotný velký otvor se snaží zacelit. Společnost s názvem Maďarský hliník se jako kdyby distancovala od nehody, přičemž nemá ani seriózní scénář pro podobné případy. Její činnost úhrady s okamžitou platností zastavili, hrozí ji, že bude muset nahradit vzniklé škody, jak by jim /nesrozumitelné/, ministři na místě činu to přislíbili. Z Maďarska pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

Neúspěšný atentátník z Times Square dostal doživotí

Jana GULDA, moderátorka:
Neúspěšného atentátníka z Time Square odsoudili na doživotí. Američan pákistánského původu Faisal Shahzad se v květnu pokusil o teroristický útok na newyorském hlavním náměstí. Zaparkoval tam vůz naloženými trhavinami, které vyrobil z hnojiva. Vozidlo chtěl odpálit večer, kdy náměstí bývá plné lidí. Výbušnina ale nakonec selhala. Atentátník, který se považuje za muslimského bojovníka, se ke všemu přiznal. Útokem se prý chtěl připojit ke svým bratrům v Džihádu z 11. září 2001.

Francouzské bezpečnostní složky jsou už druhý týden ve stavu zvýšené pohotovosti

Jana GULDA, moderátorka:
Francouzská policie dnes zatkla na jihu země skupinu lidí, která patří údajně do teroristické sítě. Francouzské bezpečnostní složky jsou už druhý týden ve stavu zvýšené pohotovosti kvůli nebezpečí teroristického útoku.

Jan POKORNÝ:
Podle policejních zdrojů bylo dnes zatčeno na 12 lidí. Někteří jsou podezřelý z přípravy teroristického útoku, další z účasti na obchodu se zbraněmi. Jednoho muže v Bordeaux zadrželi kvůli podezření, že měl připravovat ubytování a falešné doklady pro džihádisty, kteří se snažili proniknout do Francie. Někteří ze zatčených už byli ve vězení v roce 1990 kvůli zločinnému spolčení v souvislosti s teroristickým útokem. Ve Francii stále platí zvýšená bezpečnostní opatření. Ministr vnitra nedávno připustil, že hrozba teroristického útoku je reálná. Podle tajných služeb by mohl zasáhnout dopravu nebo některou z hojně navštěvovaných francouzských památek. Jak Pokorný, Český rozhlas, Francie.

Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jerom Kerviel půjde do vězení

Jana GULDA, moderátorka:
Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jerom Kerviel půjde do vězení. Za účast v jednom z největších obchodních podvodů v historii dostal 5 let, z toho 3 roky nepodmíněně. Soud shledal Kerviela vinným ve všech bodech obžaloby, které zahrnovaly falšování dokumentů, porušení důvěry a neoprávněné používání počítačů.

Nobelovu cenu za fyziku mají objevitelé grafenu Geim a Novoselov

Jana GULDA, moderátorka:
Švédská Akademie věd udělila Nobelovu cenu za fyziku, a to dvěma vědcům z Univerzity v Manchesteru Andremu Geimovi a Konstantinu Novoselovovi za objev grafenu. Podle některých expertů může tento nový objev způsobit revoluci v elektrotechnice.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
V současnosti představuje grafen nejtenčí a zároveň nejpevnější materiál na světě. Je výborným vodičem elektrického proudu a tepla. Do budoucnosti by mohl být využíván pro výrobu některých elektronických součástek, například do tranzistorů. Zajímavostí je, že oba ocenění z univerzity v Manchesteru se narodili v Rusku. Andrej Geim má ale nizozemské občanství. Kateřina Procházková, Radiožurnál.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio