Zprávy o šesté 5. listopadu 2010

5. listopad 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Lidé se zřejmě budou moci vybrat, jaké údaje chtějí mít v občanském průkaze.

Radek JOHN, ministr vnitra:
Postupně tato společnost přejde kompletně na čtečky, protože to je pro ní jednodušší.

Jana GULDA, moderátorka:
Onkologové zatím nebudou dělat čekací listiny pro své pacienty.

osoba:
Určitě do budoucna nebudou peníze na všechno a musíme se k tomu postavit tak, aby to bylo spravedlivé.

Jana GULDA, moderátorka:
Experti sedmadvacítky jednají o zabezpečení nákladní letecké dopravy proti teroristickým útokům.

osoba:
/Nesrozumitelné nepřeloženo/.

Jana GULDA, moderátorka:
A počasí, zítra bude přibývat oblačnost a opět naměříme až 18 stupňů Celsia. Dobrý podvečer vám u zpráv přeje Jana Gulda.

Lidé se zřejmě budou moci vybrat, jaké údaje chtějí mít v občanském průkaze

Jana GULDA, moderátorka:
Trvalý pobyt, rodné číslo a rodinný stav, to jsou údaje, které už zřejmě nebudeme muset mít v občanských průkazech, počítá s tím novela zákona o základních registrech, kterou dnes schválili poslanci. Předloha teď míří do Senátu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Nová elektronická občanka bude menší s čárovým kódem a každá může vypadat trochu jinak. Lidé si totiž z průkazů budou zřejmě moci vymazat až tři údaje.

Radek JOHN, ministr vnitra:
Na občance od roku 2012 nebude muset být rodinný stav. Od roku 2017 trvalé bydliště a od roku 2020 rodné číslo.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Vysvětluje ministra vnitra Radek John. Chybějící údaje si úřady pak mohou dohledat elektronicky. Uloženy budou v základních registrech. Méně popsaná občanka se ale nelíbí sociálním demokratům.

Jeroným TEJC, bezpečnostní expert ČSSD:
Bude to velmi komplikovat život všem lidem, nejen ve styku s úřady, ale především mezi s sebou, pokud si někdo bude chtít zřídit účet, pokud někdo bude chtít si ověřit nějakou listinu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Varuje bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Lhůta pro podávání stížností na senátní volby skončila

Jana GULDA, moderátorka:
Lhůta pro podávání stížností na senátní volby skončila dnes v 16 hodin. Stížností dorazilo celkem 16, z toho jedna doslova v poslední minutě. 11 ale musel Nejvyšší správní soud hned odmítnout, týkaly se totiž záležitostí, o kterých není Nejvyšší správní soud příslušný rozhodovat. Z platných stížností podaly fyzické osoby 4 a jednu politická strana.

Zuzana KOPULETÁ:
Mezi stížnostmi je například podání, které napadá zvolení všech sociálnědemokratických senátorů. TOP 09 chce zase prověřit, zda nedošlo k chybám při počítání hlasů v obvodu Praha 9. Nelíbil se jim hlavně vysoký počet neplatných volebních lístků, říká předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu Vojtěch Šimíček.

Vojtěch ŠIMÍČEK, předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu:
Byl ten rozdíl mezi vítězem voleb a druhým v pořadí 70 hlasů, je pro návrh na přepočítání, zda nedošlo k pochybení posouzení platných a neplatných hlasů.

Zuzana KOPULETÁ:
O všech stížnostech bude rozhodnuto do 20 dnů. Pro Radiožurnál Zuzana Kopuletá, Brno.

Na drahou léčbu rakoviny nebude dost peněz

Jana GULDA, moderátorka:
Na drahou léčbu rakoviny nebude dost peněz. Shodli se na tom dnes odborníci na Fóru onkologů v Brně. Doslova paniku přitom vyvolaly zprávy, že některé nemocnice odmítají kvůli penězům nové onkologické pacienty a že možná vzniknou pořadníky na léčbu.

Lenka JANSOVÁ:
Zatím nové onkologické pacienty do léčení přijímáme, potvrdili někteří lékaři. Třeba předsedkyně Ligy proti rakovině Praha a lékařka Ústavu radiační onkologie v Nemocnici Na Bulovce Michaela Fridrichová.

Michaela FRIDRICHOVÁ, předsedkyně Ligy proti rakovině Praha, lékařka Ústavu radiační onkologie v Nemocnici Na Bulovce:
Žádné takovéto omezení skutečně není.

Lenka JANSOVÁ:
Předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček dnes potvrdil, že žádné nezákonné pořadníky v nemocnicích zatím nehrozí. Pacienti si ale podle něj musí platit levné léky a léčbu, jinak na onkologii peníze nebudou.

Jiří VORLÍČEK, předseda České onkologické společnosti:
Jde nám o to, aby se vytvořil systém, podle kterého si peníze rozdělí tam, kde jsou nejvíce potřeba.

Lenka JANSOVÁ:
Pokud nemocnice pacienta odmítne, musí se nemocný obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu. Ta je povinna mu léčení zajistit jinde. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Karlovy Vary hostí dvoudenní summit prezidentů zemí Visegrádské čtyřky

Jana GULDA, moderátorka:
Karlovy Vary hostí dvoudenní summit prezidentů zemí Visegrádské čtyřky, i přes počáteční zpoždění se už jednání rozproudila. Tématy první schůzky pak byly například energie nebo eurozóna.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Nejvyšší představitelé čtyřky se zatím zabývali tématy jako je sbližování států eurozóny nebo energetická bezpečnost. Právě energie totiž bude jednou z priorit nadcházejícího maďarského i polského předsednictví v Evropské unii v příštím roce. Jak ale řekl prezident Václav Klaus, důležitá byla i shoda v témata Evropa bez bariér.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Protože pořád ještě země Visegrádské čtyřky mají pocit, že mezi nimi a tou starou Evropskou unií jsou určité překážky, určité brzdy, určité bariéry, které bychom chtěli překonávat, a to je téma pro setkání Visegrádské čtyřky.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Kateřina Procházková, Radiožurnál, Karlovy Vary.

V Bruselu jednají unijní experti o bezpečnosti nákladní letecké dopravy

Jana GULDA, moderátorka:
Jaká opatření podniknout pro větší bezpečnost letecké nákladní dopravy? V Bruselu o tom jednají experti z členských zemí sedmadvacítky. Jejich schůzku vyvolaly nálezy poštovních balíčků s výbušninami, které policie našla v Dubaji i na evropských letištích.

Pavel NOVÁK:
Nemůžeme se úplně uzavřít letecké nákladní dopravě, musíme se ale zaměřit na rizikové země a neznámé cargo přepravce, upozornil eurokomisař pro dopravu Siim Kallas. Uvedl, že všechny zásilky opouštějící Evropskou unii leteckou poštou, procházejí kontrolou. Ty, které do ní ale směřují, ne. Hledají se nová opatření, ke zvýšení bezpečnosti, ale jejich stoprocentní účinnost nelze podle eurokomisaře zaručit nikdy. Boj s terorismem je nekonečný. Letecká doprava je jedním z nejzranitelnějších míst, kde mohou útoky přijít, ale panika není na místě. Uvedl Siim Kallas. Zastavení provozu nákladní letecké dopravy by totiž mohlo ohrozit mezinárodní obchod. Bezpečností letecké cargo přepravy se budou v pondělí zabývat i ministři vnitra Unie na své schůzce v belgické metropoli. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

EK od znovuzavedení vízové povinnosti pro české občany Kanadou nenavrhne žádná protiopatření

Jana GULDA, moderátorka:
Evropská komise ani po 16 měsících od znovuzavedení vízové povinnosti pro české občany Kanadou nenavrhne žádná protiopatření. Vyplývá to ze zprávy o vízové reciprocitě, kterou ministři vnitra sedmadvacítky proberou na pondělní schůzce. Podle mínění komise došlo k omezenému pokroku v jednáních českokanadské expertní skupiny. Další kroky k odstranění vízové povinnosti chce komise pečlivě sledovat na počátku příštího roku.

Rusko odmítlo oznámení gruzínských úřadů o odhalení sítě špionů pracujících pro Moskvu

Jana GULDA, moderátorka:
Rusko odmítlo oznámení gruzínských úřadů o odhalení sítě špionů pracujících pro Moskvu a označil ho za provokaci. Gruzínské ministerstvo vnitra dnes potvrdilo, že zadrželo celkem 13 lidí podezřelých ze špionáže. Mezi nimi i 4 ruské občany. V Moskvě měli předávat citlivé informace, včetně vojenských tajemství.

Lenka KABRHELOVÁ:
Ruské ministerstvo zahraničí označilo aféru za výsledek, jak tvrdí protiruské mánie gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. A provokaci před nadcházejícím summit NATO. Gruzínské úřady tvrdí, že síť špionů čítala desítky lidí, informace měli předávat ruské vojenské zpravodajské službě GRU. Mezi zadrženými je podle gruzínského ministerstva vnitra i 6 pilotů gruzínského letectva, kteří vynášeli citlivé vojenské informace o vybavení, zbraních i personálních otázkách. Odhalení je podle gruzínských úřadů výsledkem operace, kterou gruzínská kontrarozvědka zahájila ještě před válkou Ruska s Gruzií v roce 2008. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Dnešek přinesl hned dvě tragické letecké havárie

Jana GULDA, moderátorka:
Dnešek přinesl hned dvě tragické letecké havárie. V centrální oblasti Kubě havaroval stroj společnosti Aerocaribbean. Všech 68 lidí na palubě zemřelo. Nikdo nepřežil ani pád malého letounu v pákistánském Karáčí.

David KOUBEK:
Vrtulové letadlo ATR kubánských aerolinek letělo z haitského PortauPrince přes Santiago de Kuba a směřovalo do hlavního města Havany. Piloti vyslali nouzový signál, pak s nimi ale řídící věž ztratila spojení. Na palubě byli kromě Kubánců také cizinci z latinskoamerických i evropských zemí. Záchranné práce a teď už jen vyšetřování, komplikuje hustá vegetace v místě, kam letoun spadl a také to, že shořel. V troskách a plamenech skončila i pákistánská Cesna najatá italskou společností ENI. Krátce po vzletu hlásil její pilot poruchu motoru, nepřežil nikdo z 22 lidí na palubě. Vada materiálu nebo chybná konstrukce byly nejspíš příčinou exploze jednoho ze čtyř motorů Rolls Royce, kvůli níž musel v Singapuru ve čtvrtek nouzově přistát airbus A380 australské společnosti Quantas. David Koubek, Radiožurnál.

Raketoplán Discovery na svou poslední misi kvůli úniku paliva neodstartoval

Jana GULDA, moderátorka:
Raketoplán Discovery na svou poslední misi kvůli úniku paliva neodstartoval. Podle NASA to navíc tento měsíc už pravděpodobně nebude.

Lubica BERGMANOVÁ:
Vůbec poprvé odstartoval Discovery před 26 lety, než se raketoplán stane muzejním exponátem, má teď do kosmu vyrazit ještě naposledy. Jenže šestičlenná posádka na svou jedenáctidenní misi stále čeká, na začátku týdne kvůli technickým problém, potom nepřízně počasí nad floridském mysem Canaveral, nově startu zabránil únik tekutého vodíku z nádrže nosné rakety. Zatím není jasné, jak dlouho oprava potrvá, ani, kdy se raketoplán na oběžnou drahá vypraví. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio