Zprávy o šesté 5. března 2012

5. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Soud se snaží rozplést údajnou korupci uvnitř Věcí veřejných

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Soud se snaží rozplést údajnou korupci uvnitř Věcí veřejných. Obžalovaní jsou dva. Předseda poslaneckého klubu strany a bývalý ministr dopravy Vít Bárta a teď nezařazený poslanec Jaroslav Škárka. Bárta měl svým spolustraníkům rozdávat úplatky a Škárka měl jeden z nich přijmout.

Václava MAREŠOVÁ:
Vít Bárta obvinění z rozdávání úplatků odmítá. U soudu se hájil tím, že chtěl pouze finančně vypomoci kolegům, kteří jej o půjčku požádali. Kde a proč si měla například poslankyně Kristýna Kočí o půjčku říct, si ale Bárta u soudu nevzpomněl. Z přijetí úplatku se před soudem zodpovídá poslanec Jaroslav Škárka. 170 tisíc, které od Bárty dostal, si prý nechat nechtěl. Škárka ale u soudu vypověděl, že Bártovi údajně v minulosti půjčili vlivní lobbyisté, a to 200 milionů korun s tím, že se jim to dvojnásobně vrátí.

Jaroslav ŠKÁRKA:
Jak jinak, než přidělováním zakázek, tunelováním státních peněz a podobně.

Václava MAREŠOVÁ:
Řekl Škárka. Vít Bárta to u soudu rázně odmítl.

Vít BÁRTA:
Pan Škárka lže, když hovoří o jakémsi koncepčním dokumentu kodexu, nebo jak tomu říká, na základě kterého mělo docházet k jakýmsi tunelování státních zakázek.

Václava MAREŠOVÁ:
Soudní jednání bude pokračovat do konce týdne. Bártovi hrozí až 6 let vězení. Škárkovi až 3 roky. Václava Marešová, Radiožurnál.

Tisíce lidí demonstrují v Rusku proti výsledkům voleb

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tisícovky Rusů vyšly do ulic, aby protestovaly proti vítězství premiéra Vladimira Putina v nedělních prezidentských volbách. Ty byly podle domácích i zahraničních pozorovatelů zkreslené ve prospěch jednoho kandidáta. Největší demonstrace jsou v Moskvě a Petrohradu. Právě v ruském hlavním městě na Puškinově náměstí je také naše zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Lenka KABRHELOVÁ:
Tak já jsem teď v tuhle chvíli na Puškinově náměstí, ten mítink skončil, ta oficiální část povolená skončila zhruba před 20 minutami. Podle organizátorů se protestu zúčastnilo na 20 tisíc lidí, ale někteří tu dál zůstávají, řekla bych, že to může být několik set lidí, potom, co lídr hnutí Levá fronta Sergej Udalcov ohlásil, že náměstí neopustí do té doby, než z Kremlu odejde Vladimir Putin. Policie zatím tu, zatím v tuhle chvíli proti lidem nezasahuje i přesto, že teda tenhle mítink už není povolen, ve městě, tady v okolí v centru města jsou policejní posily, jsou tu jak stažené jednotky vnitřních vojsk, tak i vlastně speciální zásahové jednotky. Během toho mítinku zazněla různá slova, /nesrozumitelné/ vyzval demonstranty, aby se připravili na pokojné akce občanské neposlušnosti. Na závěr mítinku pak účastníci přijali rezoluci, podle které považují volby za nelegitimní, žádají vypsání nového parlamentního i prezidentského hlasování a žádají také demokratické reformy. Tolik z Moskvy Lenka Kabrhelová, Český rozhlas.

Demonstrace v Petrohradu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A jak pokračuje demonstrace proti zkresleným volbám v ruském druhém největším městě? Sleduje náš zvláštní zpravodaj v Petrohradu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Dobrý večer z Petrohradu. Já jsem teď na náměstí mezi Mariánským palácem a /nesrozumitelné/ chrámem. Tady právě se sešlo několik tisíc demonstrantů. Ta demonstrace se vlastně nekonala, protože celé to náměstí obsadila policie, zvláštní jednotky ministerstva vnitra, příslušníci zásahových sil Omon a podobně, nicméně lidé sem přesto přišli, začali skandovat protiputinovská hesla, policie proti nim zasáhla, objevil se i slzný plyn, vytlačoval lidi do okolních ulic. Ta demonstrace vlastně ještě pokračuje, i když většina jejich účastníků se už rozutekla po centru Petrohradu, přede mnou právě teď příslušníci sil Omon nakládají další zadržené do autobusů a odvážejí je k výslechu. Tady zatím nedošlo k žádným zraněním, teď přede mnou odnášejí zase za pokřiku ostatních lidí, a to za skandování hesel "Hanba". Dalšího zadrženého účastníka demonstrace, takže takováto neklidná atmosféra panuje v severní ruské metropoli. Martin Dorazín, Radiožurnál, Petrohrad.

Americký prezident Barack Obama jedná s izraelským premiérem Netanjahuem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Americký prezident Barack Obama jedná s izraelským premiérem Netanjahuem. Před schůzkou dali oba politici najevo, že hlavním tématem jejich rozhovorů bude Írán a jeho jaderný program. V čem se liší americký pohled od izraelského, na to se ptám do Washingtonu zpravodaje Víta Pohanky.

Vít POHANKA:
Hezký podvečer. Jednoduše řečeno v tom, že Spojené státy sice říkají ústy prezidenta Baracka Obamy, že jsou připravené proti íránským jaderným zařízením zasáhnout v případě potřeby i vojenskou silou. Zatím ale chtějí dát šanci ještě diplomacii a hlavně ekonomickým sankcím, aby Teherán přiměli zastavit jaderný program. Izrael je podle všeho odhodlaný už teď proti Íránu vojensky zasáhnout, podle odborníků na Blízký východ tady ve Washingtonu je dokonce pravděpodobné, že se k tomu také Izrael odhodlá, hlavně jestli v tom bude mít americkou podporu. O tom, co se od té schůzky očekává, tedy od té schůzky, která právě v těchto chvílích probíhá v Bílém domě, o tom bude řeč i v publicistické části Ozvěn dne po půl sedmé, zatím na slyšenou, Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Dialog mezi Běloruskem a EU bude obnoven až po propuštění politických vězňů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Obnovení dialogu mezi Běloruskem a Evropskou unií až po propuštění politických vězňů, takový je vzkaz ministr zahraničí visegrádské skupiny, kteří v Praze jednali se zeměmi východního partnerství. Jeho členem je právě i Bělorusko. Její zástupce se ale rozhovorů nezúčastnil.

Robert MIKOLÁŠ:
Běloruská židle zůstala v Praze prázdná, pozvánku z Minsku, který nyní vede diplomatickou válku, s Evropskou unií, nikdo nepřijal.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí:
Jsou uraženi, ale popravdě řečeno, my si nemůžeme nechat dovolit, aby /nesrozumitelné/ polským velvyslancem, to z čisté solidarity nejde.

Robert MIKOLÁŠ:
Říká šéf diplomacie Karel Schwarzenberg. Ten spolu s ministry zahraničí Polska, Německa, Velké Británie a Švédska také napsal otevřený dopis kvůli situaci na Ukrajině. Vývoj v této zemi totiž podle nich vyvolává otázky, zda Kyjev dodržuje demokratické hodnoty a jak dnes v Praze dodala vysoká představitelka Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová, jednou z podmínek podpisu asociační dohody s Ukrajinou je i pokrok v případu expremiérky Julie Tymošenkové. "Nemůžete od sebe nikdy úplně oddělit ekonomiku a politiku. Žádáme Ukrajinu, aby to nejen vzala na vědomí, ale aby to napravila podle standardů mezinárodního práva." Robert Mikoláš, Radiožurnál.

Polská prokuratura chce za tragickou sobotní srážku vlaků obžalovat dispečera

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Polská prokuratura chce za tragickou sobotní srážku vlaků obžalovat dispečera za to, že proti sobě na jednu trať pustil dvě soupravy, mu hrozí až 8 let vězení. Polská média už dřív informovala o tom, že úřady kvůli výslechu zadržely dvojici traťových dispečerů. Druhý z pracovníků železnice ale podle prokuratury obžalován nebyl. Polsko dnes za oběti tragédie drží dvoudenní státní smutek. V sobotu zemřelo 16 lidí. Dalších téměř šest desítek utrpělo zranění.

Ministr Kuba připustil, že volání v Česku je drahé

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Čeští operátoři nabízí zbytečně drahé volání. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba to chce změnit. Úřad v poslední době čelí kritice za to, že neplní své zákonné povinnosti a proto má Česko v průměru nejdražší volání ve vyspělém světě. Ministr Kuba navrhne vládě, aby jmenovala chybějícího pátého člena Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Zbyněk ZIKMUND:
Novinář Ondřej Malý by měl podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby zlepšit komunikaci i fungování Českého telekomunikačního úřadu.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu:
Jsem přesvědčen, že právě Ondřej Malý může být člověkem, který vnese do toho poměrně, řekněme, zbytečně usazeného a klidného rybníku dynamiku.

Zbyněk ZIKMUND:
Česko má podle studie informačního institutu v průměru nejdražší volání ve vyspělém světě a nejhorší 3G síť. Ředitel institutu Petr Cibulka proto rozhodnutí ministra průmyslu vítá. Malý totiž na špatné fungování telekomunikačního úřadu dlouhodobě upozorňuje.

Ondřej MALÝ, novinář:
Určitě bude tlačit jednotlivé členy tohoto úřadu, aby zlevnily volání a zkvalitnily služby a opravdu zlepšily komunikaci navenek s veřejností.

Zbyněk ZIKMUND:
Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Areva podepíše memorandum o porozumění s více než desítkou českých firem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
14 českých firem má šanci zúčastnit se jaderného programu francouzského podniku Areva. Ten je jedním ze zájemců o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. A dnes s českými podniky podepsal memorandum o spolupráci. Podobnou dohodu uzavřeli před časem i konkurenti Arevy v tendru o temelínské bloky. Prezident Českého strojírenského klastru Jan Světlík při té příležitosti zdůraznil, že smlouvy otevírají českým subdodavatelům cestu k zakázkám po celém světě.

Jan SVĚTLÍK, ředitel Českého strojírenského klastru:
Cílem českých firem je dodávat na celosvětový trh jaderné komponent. Tahle skutečnost nám teď otvírá to, že můžeme podepisovat nejdříve memoranda, už jsou podepsané všude dohody o /nesrozumitelné/ a v zásadě naším cílem je, abychom se dostali vlastně na listy dodavatelů, ale pokud neproběhne tahle úvodní fáze, nikdy v této branži nemůžeme dostat ani poptávky, čili nemůžeme nikdy nic nabídnout a nikdy nic dodat.

Evropským autem roku je Opel Ampera

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prestižní anketa Auto roku zná svého vítěze. Titulem Car of the Year se pyšní dvojce Opel Ampera a Chevrolet Volt.

Petr JANSA:
Jednovaječná dvojčata, která umožňují pohon čistě na elektřinu, ale přitom nejsou díky benzinovému motoru omezena krátkým dojezdem, získala od 59 porotců ze 23 zemí celkem 330 bodů. Oproti posledním letům, kdy o vítězích rozhodovaly doslova jednotlivé body, tak vítězná dvojce jasně předčila druhý Volkswagen Up, který získal 281 bod. A třetí Ford Focus s 256 body. Ampera alias Volt navazují nejen na prvního vítěze ankety Rover 2000 z roku 1964, ale i na posledního vítěze čistý elektromobil Nissan Leaf Auto roku 2011. Petr Jansa, Radiožurnál, Ženeva.

autor: jut
Spustit audio