Zprávy o šesté 5. března 2011

5. březen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Libyjské město Závíja čelí dalšímu útoku Kaddáfího jednotek. Obětí jsou desítky. Dejvické divadlo a Krobotova inscenace Muž bez minulosti získaly Cenu Alfréda Radoka. Denisa Rosolová se stala nečekanou halovou mistryní Evropy v běhu na 400 metrů. Neděle přinese proměnlivou oblačnost a teploty od nuly do 4 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Při bojích o libyjské město Závíja zemřely desítky lidí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Desítky lidí zahynuly v libyjském městě Závíja. Na jeho obránce poslal libyjský diktátor Kaddáfí tanky a obrněné transportéry. Střídavé bojové úspěchy stoupenců a odpůrců Kaddáfího naznačují, že žádná ze stran nemá rozhodující převahu a konflikt může trvat týdny nebo i měsíce. Zatímco vláda se za každou cenu snaží udržet hlavní město Tripolis a jeho bezprostřední okolí, povstalci se pokoušejí postupovat ze svých pozic na východě země západním směrem na hlavní město. Situaci přímo v Libyi sleduje náš zvláštní zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, zvláštní zpravodaj:
Kaddáfího jednotky podnikly další útok na město Závíja, kde zahynulo nejméně 30 lidí a stovky byly zraněny. Závíja leží 40 kilometrů na západ od hlavního města Tripolisu. Střed města je pod kontrolou povstalců. Na předměstích jsou ale tanky a Kaddáfího vojáci. Povstalci už plně ovládli ropný přístav Ras Lanuf jihovýchodně od Tripolisu a pokračují směrem k Syrtu, k rodišti Muammara Kaddáfího. Jeho dobytí bude mít pro další vývoj konfliktu důležitý vojenský i psychologický význam. V Syrtu je totiž také velká katíba, tedy základna zvláštních sil, kterým velí Kaddáfího synové a které jsou v podstatě soukromou armádou libyjského vůdce. Z Benghází Martin Dorazín, Radiožurnál.

Nizozemští vojáci zadržení v Libyi čelí obvinění ze špionáže

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
3 nizozemské vojáky zadržené minulý týden v Libyi obvinila tamní armáda ze špionáže. Uvedla to libyjská státní televize. Posádka vrtulníku měla u města Syrta vyzvednout dva Evropany a evakuovat je z Libye. Krátce po přistání ale vrtulník obklíčili vojáci věrní plukovníku Kaddáfímu a nizozemské námořníky zajali.

Pavel NOVÁK:
Libyjská televize uvedla, že pravým účelem příletu vrtulníku bylo vyzvednout nebo naopak vysadit špiony. Mělo to být součástí mezinárodního spiknutí proti Libyi. Nizozemské ministerstvo obrany zatím nedostalo žádnou oficiální zprávu o obvinění svých vojáků ze špionáže. Podle právního experta GeertaJana Knoopse citovaného nizozemskými médii by se značně změnilo postavení zadržených vojáků. Se špiony se totiž zachází zcela jinak než s válečnými zajatci. Podle bývalého ministra zahraničí Bena Bota se Libye řečmi o špionáži snaží zvýšit cenu při vyjednávání o propuštění zadržených vojáků. Pavel Novák, Český rozhlas, Benelux.

Čínští komunisté ostře kritizují výzvy k jasmínové revoluci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Čínští komunisté ostře kritizují výzvy k jasmínové revoluci po vzoru Tuniska a dalších arabských zemí. Odsouzení současných protestů v severní Africe a na Blízkém východě přichází v den zahájení výročního zasedání Všelidového parlamentu. Nejdůležitější politickou událost v Číně sleduje i tamní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Robert MIKOLÁŠ, zpravodaj ČRo:
Nervozita vládnoucího režimu je zřejmá, především masivním nasazením represivních složek. Jen v Pekingu dohlíží na bezpečnost přes 700 tisíc policistů, strážníků a dobrovolníků, kteří sledují prakticky každý pohyb obyvatel metropole. Opatření se dají srovnat s obřími manévry příslušníků ozbrojených sil v době konání letních olympijských her v roce 2008. Současná garnitura se dnes prostřednictvím stranického deníku Beijing Daily také dosud nejostřeji vyjádřila k internetovým výzvám volajícím po protestech po vzoru tuniské jasmínové revoluce. Jen komunisté prý zajišťují klid a stabilitu v zemi. Jakákoliv změna by podle nich přinesla pouze chaos a katastrofu.

Havárii letounu An148 nepřežilo všech 6 členů posádky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Všech 6 členů posádky zahynulo po havárii dopravního letounu Antonov An148 na jihozápadě Ruska. Podle agentur šlo o zkušební let před dodáním do Barmy, která si objednala dva tyto stroje. Mezi oběťmi jsou i dva barmští piloti. Stroje tohoto typu si už v loňském roce vysloužily kritiku kvůli své nespolehlivosti a problémy s motory nebo zavíráním dveří. Příčina havárie letounu zatím není známá.

Pozvánka ke zpravodajství na Radiožurnálu

redaktorka:
Nenechte si ujít nejdůležitější události dne.

redaktor:
Poslouchejte Zprávy o šesté.

redaktorka:
Zprávy o šesté.

redaktor:
To podstatné v deseti minutách.

redaktorka:
Každý den v 18 hodin.

redaktor:
Na Radiožurnálu.

Policejní inspekce zadržela zaměstnance jihomoravské zásahové jednotky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policejní inspekce zadržela zaměstnance jihomoravské zásahové jednotky. Podezírá ho z toho, že kradl a prodával ostré náboje.

Jitka HANŽLOVÁ:
Muž pracoval jako civilní technický zaměstnanec jihomoravské zásahové jednotky. Ukradl několik desítek tisíc kusů ostrých nábojů. Inspekce ho sledovala už nějakou dobu a inspektoři ho zadrželi přímo při prodeji části zcizeného střeliva. Výše trestu, který mu hrozí, závisí na tom, jaká bude konečná částka způsobené škody.

Radka SANDOROVÁ, tisková mluvčí policejní inspekce:
Vzhledem k tomu, že tento případ zůstává nadále v prověřování naší inspekce, tak není konečná ani částka té škody, kterou v tuto chvíli máme zadokumentovanou. Ale v tuhle chvíli se pohybuje ta výše té škody řádově v několika desítkách tisíc korun a od toho se odvíjí i ta sazba toho trestu, tedy v tuto chvíli je to odnětí svobody až na dva roky.

Jitka HANŽLOVÁ:
Potvrdila tisková mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová. Dodala, že ředitel jihomoravského krajského policejního ředitelství byl o zadržení svého podřízeného informován. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Demonstrace v Praze proti reformám vládní koalice

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Demonstraci proti reformám vládní koalice pořádali v centru metropole členové občanské iniciativy ProAlt. Kabinetu premiéra Petra Nečase vytýkali také neochotu s veřejností o reformách mluvit.

Květa MORAVCOVÁ:
Na demonstraci na náměstí Republiky se sešlo zhruba 200 lidí. Podle jednoho z jejich organizátorů Ondřeje Lánského by vláda neměla se změnami tak spěchat.

Ondřej LÁNSKÝ, organizátor:
Ve Švédsku, když přijali reformu jakoby penzí, tak před tím byla opravdu čtyřletá intenzivní diskuse i mezi nejširší společností.

Květa MORAVCOVÁ:
Podle ministra financí Miroslava Kalouska už ale není na širší debatu čas.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Ta diskuse běží už velmi dlouho, běží víc jak 10 let a vláda je limitována délkou svého funkčního mandátu.

Květa MORAVCOVÁ:
Demonstraci iniciativy ProAlt přišli podpořit také někteří členové ČSSD a odborů. Občanská iniciativa vznikla v reakci na vítězství střední pravice ve volbách. Má zhruba 150 členů. Patří mezi ně například Jan Májíček nebo Jana Glivická, kteří se angažují v Socialistické Solidaritě. Ta protestuje proti válce a globálnímu kapitalismu. Květa Moravcová, Radiožurnál.

V Divadle Komedie se rozdělovaly Ceny Alfréda Radoka za rok 2010

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V pražském Divadle Komedie se rozdělovaly Ceny Alfréda Radoka za rok 2010. Kdo si odnesl ocenění, o kterých rozhodují kritici v anketě časopisu Svět a divadlo, se přímo na místo ptám reportérky Zuzany Filípkové.

Zuzana FILÍPKOVÁ:
Dobrý večer. Ceny Alfréda Radoka se každoročně udělují celkem v osmi kategoriích. V nejprestižnější kategorii Inscenace roku získal toto ocenění Muž bez minulosti Dejvického divadla v Praze. Za nejlepší ženský herecký výkon získala Cenu Alfréda Radoka Ivana Uhlířová za roli Alžběty v inscenaci pražského Divadla Komedie Víra, láska, naděje. V kategorii mužský herecký výkon proměnil svou nominaci ve vítězství David Novotný za roli muže v inscenaci Muž bez minulosti Dejvického divadla, které se stalo také divadlem roku. Zuzana Filípková, Radiožurnál.

Předávání filmových cen Český lev

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Už za dvě hodiny začne ve Velké sále pražské Lucerny svátek českého filmu. Předávání cen Český lev bude moderovat herec Jan Budař. Mezi filmaře poputuje celkem 14 sošek. Cenu za mimořádný přínos české kinematografii převezme Zdeněk Svěrák.

Eva RAJLICHOVÁ:
Nejvíce nominací letos posbíraly filmy, které se vrací do období normalizace. Pomyslný nominační žebříček vede thriller Radima Špačka Pouta s 13 nominacemi. S 11 ho dotahuje komediální drama Ondřeje Trojana Občanský průkaz. Po sedmi nominacích má road movie Roberta Sedláčka Největší z Čechů, stejně jako Kuky se vrací Jana Svěráka. O České lvy budou dále bojovat mimo jiné historické drama Habermannův mlýn nebo komorní film Alice Nellis Mamas & Papas. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio