Zprávy o šesté 4. září 2010

4. září 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled

Jana GULDA, moderátorka:
Pařížané a obyvatelé dalších 130 měst vyšli do ulic proti rasismu a xenofobii. Noční zemětřesení na Novém Zélandu se obešlo bez obětí na životech. Plán na zeštíhlení svého týmu už má hotový i šéf Národního parku Krkonoše. Kvůli škrtům musí odejít 20 lidí. A noc bude převážně polojasná, ráno místy i s přízemními mrazíky. Zítra pak naměříme maximálně 18 stupňů Celsia, jsou tu zprávy a Jana Gulda.

Lidé protestovali proti rasismu a xenofobii

Jana GULDA, moderátorka:
Ve Francii dnes lidé protestovali proti rasismu a xenofobii. Hesla a transparenty odsuzovaly vládní přistěhovaleckou politiku. V Paříži je tradičním místem demonstrací náměstí Republiky.

Jan POKORNÝ:
Celé odpoledne tady procházely průvody přistěhovalců z různých zemí, kteří se usídlili ve Francii. Proti bezpečnostní politice vůči cizincům protestovala i skupina rumunských Romů, kteří jsou v těchto dnech v centru pozornosti. Hodnoty jako jsou rovnost, volnost a bratrství jsou hodnoty univerzální, ale dnes se ztrácejí. Není možné znepokojovat ty miliony přistěhovalců, kteří se ve Francii usadily, říká mí Frederic Dival, který je navíc toho názoru, že se vláda snaží odvést pozornost lidí od chystané důchodové reformy. Demonstrace byly také v Bordeaux, Marseille a dalších 130 francouzských městech, přidaly se i některé evropské metropole, kde organizátoři vyzvali k protestům před francouzskými ambasádami. Z pařížského náměstí Republiky Jan Pokorný, Český rozhlas.

Noční zemětřesení na Novém Zélandu se obešlo bez obětí na životech

Jana GULDA, moderátorka:
S následky nočního zemětřesení se vyrovnává Nový Zéland. Otřesy o síle nejméně 7,1 Richterovy stupnice přišly těsně nad ránem. Nejhorší následky má neštěstí v oblasti Canterburry na Jižním ostrově. Pod sutinami naštěstí nikdo nezemřel, 2 lidé ale utrpěli zranění. Záchranáři teď odklízejí trosky a snaží se obnovit zásobování a dopravu.

Štěpán ČERNÝ:
Poprvé se země otřásla o půl páté místního času. Nejsilnější to pocítili ve městě Christchurch, druhém největším městě Nového Zélandu. Následkem zemětřesení nejvíce utrpělo historické centrum. Úřady ale reagovaly pohotově a snaží se v oblasti obnovit zásobování. Situace se už pomalu vrací k normálu. Potvrzuje to i český konzul v Sydney Pavel Pytel.

Pavel PYTEL, český konzul v Sydney:
V některých částech této oblasti ještě nefunguje proud, ale telefonní linky a telefonní hovory přes mobilní telefony fungují v celé oblasti, takže je možné se s těmi lidmi spojit.

Štěpán ČERNÝ:
Češi, kterých je v oblasti zhruba 2,5 tisíce, vyvázli bez úhony. Většina z nich se již příbuzným nebo ambasádě ozvala. Štěpán Černý, Radiožurnál.

Severní Korea se připravuje na předání moci

Jana GULDA, moderátorka:
Severní Korea se připravuje na předání moci. Odpověď na otázku, kdo bude nástupcem současného diktátora Kim Čongila může dát kongres vládnoucí Strany práce. Očekává se, že ho v čele KLDR vystřídá jeho nejmladší syn Kim Čongun.

Robert MIKOLÁŠ:
Největší politické shromáždění od roku 1980 má potvrdit změny ve vedení poslední totalitní země stalinistického typu na světě. 68letý Kim Čongil, kterého před 2 lety ranila mrtvice, se už několik měsíců snaží zajistit hladké předání moci nejmladšímu synovi, který tak získal i post v národní obranné komisi. Jeho narozeniny se už také slaví jako významný den. Podle některých pozorovatelů nyní Kim Čongun obsadí důležité pozice i v samotné Straně práce i v armádě. Spekuluje se také, že v případě předčasného úmrtí současného vůdce by Kim Čongunovi mohl pomáhat jeho mocný strýc Čchang Sungtchek. Robert Mikoláš, Český rozhlas, východní Asie.

Filmový festival v Benátkách

Jana GULDA, moderátorka:
Další hvězdu stříbrného plátna přivítal dnes filmový festival v italských Benátkách. Herečka Catherine Deneuve, která ztvárnila hlavní roli v novém filmu Françoise Oznona přijela rovnou na slavnostní premiéru. Přímo před festivalový palác do Benátek zdravím i reportérku Eva Rajlichovou. Evo, dobrý večer.

Eva RAJLICHOVÁ:
Dobrý večer. Už za hodinu se Catherine Deneuve projde po červeném koberci. Na tuto dlužno podotknout asi nestárnoucí herečku čeká už teď řada fanoušků. Film, který přijela uvést a v němž hraje hlavní roli, se jmenuje Potiche, česky bych to přeložila jako puťka. Režisér François Oznon v něm upozorňuje na stále aktuální feministické téma právo ženy na vlastní kariéru. Zvolil si ale trochu netradičně formu komedie. Přiznal, že ho ve značné míře inspirovaly francouzské komediální filmy ze sedmdesátých let s Luisem de Funesem. Ty jsou ostatně českému publiku dobře známé. Z Benátek Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Plán na zeštíhlení svého týmu už má hotový i šéf Národního parku Krkonoše

Jana GULDA, moderátorka:
Správa Krkonošského národního parku propustí 20 lidí. Důvodem je omezený rozpočet. Park totiž dostane na fungování v příštím roce o 30 milionů korun méně a přestože jeho vedení přistoupilo k úsporným opatřením už loni, i nadále bude muset škrtat ve svých aktivitách. Radiožurnálu to řekl ředitel KRNAPu Jan Hřebačka. Turisté v Krkonoších se tak například v příští sezóně podívají už jen do dvou sezónních srubů v Labském Dolu a na Krakonošově snídani. Před rokem jich přitom bylo v provozu 11 a letos 4.

Jan HŘEBAČKA, ředitel KRNAPu:
Jsou to takové malé sruby, které jsou v podstatě obsazovány pouze na sezónu. Další činnost jsme omezovali už v průběhu letošního roku. Například jsme provozovateli autokemp, kde jsme se po důkladné finanční analýze rozhodli tuto záležitost řešit pronájmem, tím pádem samozřejmě uspoříme náklady, které s tímto provozem byly vázány.

Jana GULDA, moderátorka:
Krkonošský národní park byl vyhlášen v roce 1963 a zabírá skoro 55 tisíc hektarů. Spolu s parkem v Polsku je KRNAP největší chráněnou přírodní oblastí ve střední Evropě.

Mikroregion Chrastavsko chce od Povodí Labe detailní zprávu o odpouštění přehrad

Jana GULDA, moderátorka:
Mikroregion Chrastavsko chce od Povodí Labe detailní zprávu o tom, jak vodohospodáři postupovali při odpouštění přehrad Mlýnice a Fojtka před nedávnou katastrofální povodní. Starostu Chrastavy Michaela Canova nejvíce zajímá, zda Povodí Labe nezačalo odpouštět Mlýnici až v době, kdy se koryto místní řeky Jeřice už vylévalo.

Michael CANOV, starosta Chrastavy:
Faktem je ta věc, že aspoň, co já vím, tak ta hrůzostrašná druhá vlna je spojena s tím, že se ta Mlýnice odpustila a vezměte si, že tam každý centimetr, co by ta voda byla méně, by to udělalo prostě méně škody.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Ředitel pro správu Povodí Labe Václav Jirásek chce starostům mikroregionu co nejdříve předložit studii ČVUT, která vyhodnocuje dosažené odtoky na řece Jeřici. Studie má dokázat velmi razantní nástup velké vody. Povodí Labe si také objednalo soudně znalecký posudek o funkčnosti všech vodních děl na Liberecku a Jablonecku. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Chrastava.

Dnes zemřel Rudolf Pellar

Jana GULDA, moderátorka:
Ve věku 87 let dnes zemřel významný český překladatel, šansoniér a herec Rudolf Pellar. S manželkou Lubou přeložil desítky titulů hlavně od amerických a anglických autorů. Za své dílo v roce 1997 společně získali státní cenu. Pellar se proslavil i v umělecké branži, natočil desítky šansonů a působil i v divadle a ve filmu.

Pražský hrad poprvé v historii otevřel veřejnosti produkční zahrady

Jana GULDA, moderátorka:
Pražský hrad poprvé v historii otevřel veřejnosti produkční zahrady. Jen během dnešního dne si je přišlo prohlédnout 8 tisíc lidí. Návštěvníci mohli obdivovat skleníky s okrasnými rostlinami, Masarykův včelín anebo vodní nádrž Rudolfa II. Zahrady budou přístupné jen tento víkend. Hrad ale zvažuje, že akci kvůli velkému zájmu zopakuje.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Bránu za Jízdárnou Pražského hradu obklopovaly od 9 hodin ráno stovky lidí. První skupinku návštěvníků osobně provedla manželka prezidenta Livia Klausová.

Livia KLAUSOVÁ, manželka prezidenta:
Tyto zahrady nejsou ty okrasné, ale ty, kde skutečně se květiny pěstují proto, aby se potom použily při různých slavnostních okamžicích.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Celkem hradní zahradníci pěstují přes 70 druhů okrasných rostlin, mají na to 3 různě vytápěné skleníky.

Vladimír ŠEBA:
Skleník tropický má 22 stupňů a pak jsou teda další 2 sekce, jedna sekce je poloteplá a sekce studená.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká Vladimír Šeba, který má skleníky na starosti. Celkem se o zahrady stará 50 lidí. Pro potřeby Hradu pěstují ještě zeleninu a ovoce. Zahrady návštěvníkům také nabízejí netradiční výhled na Hrad a okolí. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Začala historicky první hradozámecká noc

Jana GULDA, moderátorka:
Před pár minutami začala historicky první hradozámecká noc. Otevírají se při ní brány téměř 40 hradů a zámků.

Naděžda HÁVOVÁ:
Až do 2 hodin do rána jsou přichystané noční prohlídky, divadelní představení, happeningy a koncerty, ale nejenom to. Čeká vás i opékání buřtů a děti taky nejrůznější soutěže a stezka odvahy. Národní památkový ústav se nechal inspirovat úspěšnou muzejní nocí. Symbolem hradozámecké noci je Karlštejn jako zřejmě nejznámější památka, ale největší pozornost bude věnována zámku v Hořovicích ve Středočeském kraji. Naděžda Hávová, Radiožurnál.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio