Zprávy o šesté 4. ledna 2012

4. leden 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Vláda stále neodsouhlasila církevní restituce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vláda stále neodsouhlasila církevní restituce tak, jak se na nich dohodla komise ze zástupců církví a státu. Nejmenší vládní strana Věci veřejné navrhuje odsunout vyplácení 59 miliard navýšených o inflaci na dobu hospodářského růstu. O požadavcích Věcí veřejných budou ještě koaliční lídři jednat příští týden.

Václava VAŘEKOVÁ:
Vracení majetku církvím má podle dohody začít v příštím roce. Věcem veřejným se ale nelíbí, že by Česko mělo takový závazek plnit v době, kdy hrozí ekonomický propad.

Karolína PEAKE, vicepremiérka strany /VV/:
Na druhém odložení vyplácení finančních náhrad, a to buď o jeden rok, tedy od roku 2014, nebo na rok, kdy bude růst ekonomiky České republiky nula a více procent.

Václava VAŘEKOVÁ:
Říká vicepremiérka za Věcí veřejné Karolína Peake. Premiér Petr Nečas ale zdůrazňuje, že teď státní pokladny církve financuje i v případě odkladů restitucí by jim posílala 1,5 miliardy korun ročně. Postoj Věcí veřejných tak nechápe.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Nepřipouštíme neřešení této situace než koaličně dohodnuté hlasování vlády.

Václava VAŘEKOVÁ:
Kde státní pokladna peníze pro církve vezme, se ptají i opoziční sociální demokraté, konkrétně místopředseda Jiří Dienstbier.

Jiří DIENSTBIER, místopředseda ČSSD:
Na úkor jakých dalších priorit a veřejných služeb toto vyrovnání půjde.

Václava VAŘEKOVÁ:
Václava Vařeková, Radiožurnál.

Stovky zdravotně postižených dnes přišly na úřady práce žádat o příspěvek na mobilitu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Stovky zdravotně postižených dnes přišly na úřady práce žádat o příspěvek na mobilitu. Chtěli ta vyjádřit nesouhlas se změnou systémů vyplácení dávek. Úřady práce většinou nával žádostí zvládaly, někde byly problémy s technikou.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Na kontaktním pracovišti Úřadu práce v pražských Řepích, kam šel s žádostí šéf Národní rady zdravotně postižených, se čekalo kolem 15 minut. Václav Krása na tom demonstroval fakt, že byrokracii po sociální reformě neubyla, naopak.

Václav KRÁSA, šéf Národní rady zdravotně postižených:
Sbírají vlastně jenom dotazníky, teprve teď je budou zadávat do systémů, teprve teď je budou vyhodnocovat, takže je možné, že lidé budou opakovaně zváni na úřady práce a samozřejmě té byrokracie bude víc.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Na /nesrozumitelné/ oddělení v Praze 6 se přišla podívat i ředitelka krajské pobočky Úřadu práce pro hlavní město Prahu Blanka Havlík. Podle té je nový model zpracování žádostí o příspěvek na mobilitu pro klienty pohodlnější.

Blanka HAVLÍK, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce pro hlavní město Prahu:
Sice musí přijít všichni v lednu, prokáží se, podají žádost, pak už to běží, vlastně ta dávka celej rok bez nějakého dalšího ucházení.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Problémy pak čekaly na některé vozíčkáře, na Úřadu práce v Plzni.

Lukáš MILOTA:
Předsedkyně vozíčkářů Plzeňska Eva Fikrlová se k úředníkům vůbec nedostala. Na velkém motorovém invalidním vozíku zůstala stát v přízemí před výtahem.

Eva FIKRLOVÁ, předsedkyně vozíčkářů Plzeňska:
Ten výtah není uzpůsobený, aby tam člověk mohl vjet. Je to absolutně nedomyšlený.

Lukáš MILOTA:
Podle Magdalény Čadové z plzeňského úřadu práce musí handicapovaní do prvního patra, protože prostory v přízemí jsou malé. Nevylučuje ale, že bude nutné provést změny.

Magdaléna ČADOVÁ, Úřad práce, Plzeň:
Pokud by se ukázalo, že opravdu pro vozíčkáře to není možné, tak můžeme potom třeba jednu kancelář vyčlenit v přízemí, aby pro ně ten přístup byl snazší.

Lukáš MILOTA:
V budoucnu se počítá také se stavebními úpravami, které přístup vozíčkářům na úřad práce usnadní. Pro Radiožurnál Lukáš Milota, Plzeň.

Sledování podezřelých lidí přes telefon bude pro policii složitější

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Sledování podezřelých lidí přes telefon bude pro policii složitější. Ústavní soudci totiž zrušili část trestního řádu, která vyšetřovatelům umožňovala získávat provozní a lokalizační údaje o telefonním provozu. Účinky rozhodnutí ale odložili do konce září, aby měli zákonodárci čas předpis novelizovat.

Martin DRTINA:
Soudci paragraf označili za příliš benevolentní. Policisté mohli údaje od operátorů získávat až příliš snadno.

Pavel RYCHETSKÝ, předseda Ústavního soudu:
Asi musí ta možnost, to, co si pořizovat takové záznamy, jenom u vyšetřování závažné trestné činnosti, ne u jakékoliv.

Martin DRTINA:
Naznačuje předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, jak by novela mohla vypadat. Podle něho policie žádala o tyto údaje velmi často, před 2 lety vyšetřovatelé adresovali soudům přes čtvrt milionu žádostí o výpisy. Premiér Petr Nečas reagoval, že vláda už na změně pracuje.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Kompetenčně příslušní ministři předloží případné úpravy legislativy, které prostě musí vzít v potaz toto rozhodnutí.

Martin DRTINA:
Ústavní soud stejnou pasáž trestního řádu kritizoval už v minulosti, protože ale její zrušení nikdo nenavrhoval, nemohl paragraf zneplatnit. Martin Drtina, Radiožurnál.

Vítězem republikánských primárek v Iowě je Mitt Romney

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Američtí republikáni hlasovali v Iowě o kandidátech na prezidenta. Těsně zvítězil bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney, volební shromáždění odstartovala vážný souboj republikánských uchazečů o Bílý dům.

Vít POHANKA:
Winterset Iowa, zástupce týmu Mitta Romneyho vysvětluje sousedům, proč je podle jeho názoru právě bývalý guvernér státu Massachusetts tím správným kandidátem. Mitt Romney dostal nakonec jen o 8 hlasů víc než Rick Santorum, bývalý senátor z Pensylvánie. To je až neuvěřitelně těsný výsledek, který ovšem potvrzuje, že oba zůstávají vážnými kandidáty. Tím třetím je libertiánský kongresman z Texasu Ron Paul z 23procentní podporou tady v Iowě. Příští týden ale republikánské primárky pokračují v New Hampshire. Pořadím konzervativních kandidátů můžou vážně zamíchat. Vít Pohanka, Český rozhlas, Winterset, Iowa.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V reakci na svůj neúspěch v Iowě už z klání republikánů odstoupila kongresmanka Michelle Bachmanová.

Německý prezident Wulff nehodlá rezignovat

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Německý prezident Christian Wulff nehodlá rezignovat na svůj prezidentský úřad. Po dvou týdnech mlčení se dnes večer v rozhovoru pro německé veřejnoprávní kanály ARD a ZDF vyjádří k pochybné půjčce na bydlení a také snaze umlčet německá média, která o celé záležitosti informovala.

Klára STEJSKALOVÁ:
Christiana Wulffa dnes čeká zřejmě nejtěžší životní vystoupení. Na tom, zda se mu podaří objasnit podezřelé okolnosti rodinného financování a odvrátit podezření z propojení vlivnými podnikateli závisí jeho další politická budoucnost. Po dnešním interview se ukáže, zda kancléřka Merkelová, která Wulffa dosadila do prezidentského úřadu, nad ním bude i nadále držet ochrannou ruku. Podle německých médií spolu během odpoledne mluvili a Angela Merkelová vyjádřila naději, že se mu podaří přesvědčivě zodpovědět všechny otázky. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Armáda z úsporných důvodů vyklidí vojenský prostor Brdy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Armáda z úsporných důvodů vyklidí vojenský prostor Brdy. Zbylé výcvikové prostory pak zmenší. Dnes o tom rozhodla vláda. V Brdech sice vojenská posádka zůstane, cvičiště by se ale mohlo změnit na chráněnou krajinnou oblast.

Petr KOLOŠ:
Většina starostů v Podbrdí se shoduje, že vyhlášení chráněné krajinné oblasti Brdy je po odchodu vojska nejlepším řešením. Podle Ondřeje Vaculíka, starosty Hořovic a také šéfa Mikroregionu Hořovicko, by bylo nejlepší, kdyby CHKO vzniklo v Brdech ještě před tím, než odsud vojáci odejdou.

Ondřej VACULÍK, starosta Hořovic, šéf Mikroregionu Hořovicko:
Tím by mezičasí, kdy by to někdo mohl rozchvátit, nebylo žádné.

Petr KOLOŠ:
Existují totiž obavy, že o území vojenského prostoru by mohla mít zájem řada developerů a spekulantů. Dalším velkým tématem je podle příbramského starosty Josefa Řiháka vyčištění prostoru.

Josef ŘIHÁK, příbramský starosta:
Co se stane, až to někomu urve, nějakému dítěti nohu, a to jsou věci, kterým určitě budeme do budoucna nějakým způsobem se /nesrozumitelné/ s vládou.

Petr KOLOŠ:
Vyřešit bude třeba také údržbu rozsáhlé silniční sítě, jakož i bezpečnost na neobydleném území o rozloze přes 26 tisíc hektarů. Chráněná krajinná oblast Brdy by mohla být vyhlášena do 2 až 3 let. Petr Kološ, Radiožurnál, Hořovice.

autor: jut
Spustit audio