Zprávy o šesté 31. května 2011

31. květen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Testy potvrdily nebezpečnou střevní bakterii v Česku. Nakazila se americká turistka.

osoba:
Ten kmen je to nešťastné enterohemoragická /nesrozumitelné/, která má stejné vlastnosti jako jsou ty kmeny z Německa.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Podle německých testů ale bakterie nepocházela ze španělských okurek. Bývalý bosenskosrbský generál Ratko Mladič je na cestě do Haagu.

osoba:
Dnes v podstatě skončila ta legislativní procedura, kterou vyžaduje srbské právo.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Výbuch v Afghánistánu zabil českého vojáka, další dva zranil.

osoba:
Přesouvali se naši vojáci ve vozidle Iveco, bohužel jeden voják zaplatil životem na místě.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude oblačno až zataženo, místy se přidá déšť a bouřky, teploty vystoupí na 21 až 26 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Testy potvrdily nebezpečnou střevní bakterii v Česku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Národní referenční laboratoř potvrdila jeden případ nebezpečného krvácivého průjmu v Česku. Dostala ho americká turistka. Teď je v pražské Nemocnici Na Bulovce. Její zdravotní stav je dobrý a nemá vážné komplikace.

Lenka JANSOVÁ:
Krvácivý průjem je v Česku, potvrdil to Petr Petráš z Národní referenční laboratoře.

Petr PETRÁŠ, Národní referenční laboratoř:
Týká se to té paní Američanky, která se vrátila z Německa, se potvrdilo, že ten kmen, který byl z její stolice izolován, je, /nesrozumitelné/, která má jasně stejné vlastnosti jsou ty kmeny z Německa.

Lenka JANSOVÁ:
U Čecha, který se vracel ze služební cesty přes Belgii a Německo, testy nákazu nepotvrdily. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové leží ještě další žena. Podle ředitele nemocnice a epidemiologa Romana Prymuly se zřejmě nakazila v Česku.

Roman PRYMULA, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové:
V podstatě tam byla nějaká konzumace místních produktů, místních okurek, nicméně zatím to není potvrzeno. Každopádně ty příznaky byly velice podobné tomuto onemocnění, byl tam krvácivý průjem.

Lenka JANSOVÁ:
Na potvrzení tohoto případu budeme čekat do čtvrtka. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Nositelem nebezpečné střevní bakterie nejsou španělské okurky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nositelem nebezpečné střevní bakterie nejsou španělské okurky. Oznámila to hamburská ministryně zdravotnictví. Infekci už v Německu podlehlo 15 lidí. Jednu oběť hlásí Švédsko. 1400 lidí se nakazilo.

Klára STEJSKALOVÁ:
Na španělských okurkách byla sice nalezena bakterie EHEC, nikoliv ale její toxická varianta. Zdroj nákazy tak zůstává nadále nejasný. Objevují se nové spekulace, že nákazu mohou šířit i zvířata. Fakultní nemocnice v Münsteru přišla s novým rychlým testem, který by měl prokázat výsledky do 4 hodin. Kmen, který způsobil vlnu vážných onemocnění, evidovaly německé úřady poprvé před 10 lety u dvojice sourozenců v Kolíně nad Rýnem. Od té doby ovšem několikrát zmutoval a v současnosti je odolný vůči antibiotikům. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Španělská ministryně zemědělství Rosa Aguilarová zprávu hamburské laboratoře přivítala

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Španělská ministryně zemědělství Rosa Aguilarová zprávu hamburské laboratoře přivítala. Podle ní mohou španělští zelináři počítat s veškerou podporou vlády v jejích snahách o odškodnění za křivé obvinění.

Rosa AGUILAROVÁ, španělská ministryně zemědělství:
Navrhli jsme, aby španělský zelinářský průmysl žádal o mimořádnou evropskou pomoc v krizi vzniklé v souvislosti s podezřením na nakažení jeho produkce. Kromě toho také budeme žádat přijetí opatření k nápravě škod, které nepravdivé obvinění našim zelinářům způsobilo.

Bývalý bosenskosrbský generál Mladič je už na cestě do Haagu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Srbský soud dnes zamítl odvolání bývalého generála Ratko Mladiče. Ten se ohradil proti svému vydání do Haagu, kde se má před mezinárodním tribunálem zodpovídat z válečných zločinů. Generál Mladič je už podle agenturních zpráv na cestě do Haagu.

Pavel POLÁK:
Z budovy bělehradského soudu vyjela kolem čtvrté hodiny odpoledne policejní kolona, ve které byl také devětašedesátiletý generál Ratko Mladič. Silnice od soudu směrem k letišti byla uzavřená. V tuto chvíli už sedí Ratko Mladič ve speciálním letadle do Rotterdamu, odkud pak následně poputuje dále do Haagu. Ještě dnes dopoledne přezkoumával soud odvolání Ratko Mladiče. Ten je prý ve špatném zdravotním stavu, ve kterém nemůže letět do Haagu a absolvovat tam dlouhý soudní proces. Odvolání ale soud podle očekávaní zamítl a tím tak padla poslední překážka Mladičova vydání. Pavel Polák, Radiožurnál.

Kontrolu nad Sazkou osobně převzal tým insolvenčního správce Josefa Cupky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kontrolu nad Sazkou osobně převzal tým insolvenčního správce Josefa Cupky. V jeho čele je bývalý ředitel slovenské divize Fortuny Marek Biely. Sazka je od začátku týdne v konkurzu, který prosadili její věřitelé.

Martin DRTINA:
Sám Cupka se při příjezdu nevyhnul průchodem bezpečnostním rámem, tak jako ostatní návštěvy. Žádné emoce nepociťoval.

Josef CUPKA:
Asi normální, nevím, nehledejte v tom nic, nic víc.

Martin DRTINA:
Jeho lidé teď musejí hlavně zajistit další chod Sazky. Říká Angelika Tichá z kanceláře správce.

Angelika TICHÁ, kancelář správce:
Prioritou toho týmu je zajištění finančních prostředků pro další fungování a na ten běžný provoz tak, aby vlastně získali zaměstnanci výplaty, aby bylo možné doplatit vlastně výhry a aby Sazka normálně dál mohla běžet.

Martin DRTINA:
Co dál bude s Alešem Hušákem, ale správce neřeší. Jeho odvolání z čela představenstva ani z funkce generálního ředitele Sazky teď prý není na pořadu dne. Martin Drtina, Radiožurnál.

V Afghánistánu vyšetřují smrt jednoho českého vojáka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Afghánistánu vyšetřují smrt jednoho českého vojáka a zranění dalších dvou. Incident se odehrál ráno místního času v provincii Vardak. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek potvrdil úmrtí a vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým.

Vlastimil PICEK, náčelník Generálního štábu Armády České republiky:
Přesouvali se naši vojáci ve vozidle Iveco. Ve vozidle byly čtyři osoby, byli tam tři čeští vojáci, jeden místní afghánský tlumočník, bohužel jeden voják zaplatil životem na místě. Ostatní zranění byli převezeni na nejbližší základnu Carwile, kde jim byla poskytnuta zdravotní pomoc a dále byli přesunuti na vyšší stupeň zdravotnického zařízení.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Stav vážně zraněného vojáka je podle dostupných informací stabilizovaný. U lehce zraněného se předpokládá, že se po zotavení zapojení do plnění úkolů. Generál Picek zároveň přikázal, aby bylo tělo zabitého vojáka co nejdřív přepraveno zpátky do České republiky.

Ruská policie zatkla podezřelého z vraždy Anny Politkovské

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ruské úřady zadržely údajného vraha investigativní novinářky Anny Politkovské. Rustama Machmudova zatkla policie podle ruských médií v severokavkazském Čečensku. Machmudov je obviněný ze zastřelení reportérky listu Novaja Gazeta. Jeho dva bratry podezřelé z přípravy vraždy soud v roce 2009 osvobodil.

Lenka KABRHELOVÁ:
Rustam Machmudov, který se až dosud vyhýbal úřadům, byl podle svého právníka zadržen v domě svých rodičů v Čečensku. Jak s odvoláním na policejní zdroje uvádějí ruská média, nyní by měl být převezen do Moskvy k výslechu. Rustam Machmudov je označován za toho, kdo na Annu Politkovskou vystřelil. Jeho dva bratři Džabraíl a Ibragim byli v procesu před dvěma roky obviněni z podílu na vraždě, bývalý policista Sergej Chadžikurbanov z jejího zorganizování. Všichni tři muži byli osvobozeni pro nedostatek důkazů, nejvyšší soud ale nařídil nový proces. Vražda Anny Politkovské, která byla v roce 2006 zastřelena před vchodem do vlastního domu, vyvolala v Rusku i v zahraničí šok a odsouzení. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Rozmístění jedovatých návnad v Národním parku Šumava bylo v rozporu se zákonem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rozmístění jedovatých návnad v Národním parku Šumava bylo v rozporu se zákonem. K takovému závěru došla inspekce životního prostředí, která už se správou parku zahájila řízení o pokutě. Vedení parku totiž stále nemá výjimkou potřebnou k tomu, aby mohlo zasahovat proti kůrovci s pomocí chemie.

Lucie HUSÁROVÁ:
Ředitel parku Jan Stráský to přiznává, zároveň je ale přesvědčený, že opatření bylo pro boj s kůrovcovou kalamitou nezbytné.

Jan STRÁSKÝ, ředitel Národního parku Šumava:
Samozřejmě, že v první fázi šlo o to použít tu chemii pro ta první obranná opatření. Dalších bude potřeba při likvidaci vlastního napadeného dřeva.

Lucie HUSÁROVÁ:
Odstranění jedovatých návnad inspekce zatím nenařídila. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha se otrávené kmeny nacházejí i v blízkosti turistických cest.

Jaromír BLÁHA, Hnutí Duha:
Správa národního parku dostane pokutu a uvidíme, zda to ovlivní její postup v tom smyslu, že přestane jedovaté chemikálie v Národním parku používat.

Lucie HUSÁROVÁ:
Správa parku o výjimku i nadále usiluje. Ředitel Stráský ale přiznal, že zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho bude řízení ještě trvat. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil do tří až čtyř týdnů rozhodne o případném odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Ve 20 minutách Radiožurnálu to potvrdil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Pavel ZEMAN, nejvyšší státní zástupce:
Já jsem s ním měl schůzku a řekl mi to také.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do konce tohoto týden předloží Zeman ministrovi Pospíšilovi rozšířený návrh na Rampulovo odvolání.

Okresní soud v Olomouci začal rozplétat údajnou korupci ve fotbale

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Okresní soud v Olomouci začal rozplétat údajnou korupci ve fotbale. Brankář olomoucké Sigmy měl před 2 lety předat hráčům Bohemians Praha úplatek 300 tisíc korun. Cílem bylo ovlivnit zápas závěrečného kola první Gambrinus ligy mezi oběma kluby ve prospěch Olomouce. Dnes v kauze vypovídal bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček. Naznačil, že za aférou by mohl stát trenér olomouckých fotbalistů Zdeněk Psotka a ředitel klubu Jaromír Gajda. Soudu mimo jiné předložil záznam svého rozhovoru s pokladníkem, z ní podle Gubíčka vyplývá, že z pokladny skutečně odešly peníze před inkriminovaným zápasem.

Jiří KUBÍČEK, sportovní ředitel Sigmy:
Ten hovor jenom u mě zesílil podezření, že se něco dělo za mými zády a já opravdu netvrdím, že Bohemka byla uplacena. Já jsem řekl, že mám jenom indicie o tom potvrzené, že se něco takového připravovalo a že mi potvrdil ekonom, že s tím nakládal, to je vše.

Čtyři opravdu divocí koně se vrátí do mongolské stepi

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Další důležitý krok v záchraně koně převalského udělala Zoologická zahrada v Praze. Poprvé v historii vypravuje vlastní transport 4 koní ze svého chovu do mongolské pouště Gobi. Jednoho hřebce a tři klisny přepraví vojenské letadla CASA na malé letiště v západním Mongolsku, odkud zajišťují chovatelé převoz nákladními vozy do národního parku Khomiin Tal. Cílem akce je vlít čerstvou krev do stáda, které se po tvrdých zimách zmenšilo na 24 kusů.

Lubomír SMATANA:
Pražská zoo chová převaláky 80 let. Vede mezinárodní plemennou knihu a jeho první správce Jiří Volf myšlenku návratu koní do divočiny prosadil.

Jiří VOLF:
Můžu vám říct, že když ty koně vycházeli z těch beden do volné stepi, takže jsem měl mrazení v zádech.

Lubomír SMATANA:
Dvě třetiny koní převalského v Mongolsku nosí geny předků z pražské zoo. Tím se Praha řadí mezi nejaktivnější zachránce posledního divokého koně na světě. Lubomír Smatana, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio