Zprávy o šesté 30. června 2011

30. červen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vládní koalice bude pokračovat v současném složení.

osoba:
Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných podepsali dodatek koaliční smlouvy. Tím véčkaři podmiňovali setrvání ve vládě.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Německý parlament schválil uzavření jaderných elektráren do roku 2022.

osoba:
/Nesrozumitelné nepřeloženo/.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tenistka Petra Kvitová postoupila do finále Wimbledonu.

osoba:
Určitě, vůbec jsem nevěřila, že jsem vyhrála to semifinále, že jsem ve finále.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, pátek přinese proměnlivou oblačnost, místy přeháňky a teploty do 20 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Vládní koalice bude pokračovat v současném složení

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kabinet Petra Nečase ustál vládní krizi. Šéfové stran se dohodli na změnách programu a v obsazení ministerstev a potvrdili to i podpisem dodatku ke koaliční smlouvě. Co to pro další fungování Nečasova týmu znamená? Na to se už ptám reportérky Václavy Vařekové.

Václava VAŘEKOVÁ:
Dobrý podvečer. Tak jednání koaličních lídrů trvalo tady ve Strakově akademii zhruba hodinu a půl. Výsledkem tedy je dohoda. Předsedové tří koaličních stran podepsali dodatek ke koaliční smlouvě, v něm si vytýčili své cíle týkající se třeba reformy penzí, zdravotnictví, také reformy justice a shodli se i na změnách v daňové oblasti. Strany si také ztvrdily, že chtějí pokračovat v současném složení vlády, tedy ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Co se týká personálií, tak ve vládě vznikne šestnáctý post, a to předsedkyně Legislativní rady vlády, který bude zastávat místopředsedkyně Věcí veřejných a poslankyně Karolína Peake. Jinak Věci veřejné obsadí také straníkem ministerstvo dopravy. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Policie posílila hlídky na silnicích

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Se začátkem prázdnin posílila policie hlídky na silnicích a dohlíží na bezpečnost na dálnicích i hlavních tazích. Jak to v tuto chvíli vypadá na dálnici D 11. Na to se už ptám reportéra Martina Pařízka, který doprovází jednu z policejních hlídek.

Martin PAŘÍZEK:
Na dálnici se zatím žádné výraznější problémy neobjevily. Provoz je v tuto chvíli klidný a bylo tomu tak i v průběhu celého odpoledne a to tedy jak ve směru na Prahu, tak na Hradec Králové. Podle policistů je výhodou, že tentokrát vyšel konec školního roku na čtvrtek, a tak se ten nápor aut na silnicích zřejmě rozloží do několika dnů. V každém případě ten dohled nad provozem na silnicích tady v Královéhradeckém kraji bude pokračovat, a to jak dnes v noci, tak i v dalších dnech, policisté se zaměřují na technický stav, ale i rychlost. Kontrolovat se budou i kamiony a autobusy. Z dálnice D 11 Martin Pařízek, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Další aktuální dopravní informace v Zelené vlně Radiožurnálu hned po zprávách.

Ministerstvo spravedlnosti chystá kárné žaloby na děčínské soudce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministerstvo spravedlnosti chystá kárné žaloby na děčínské soudce. Osm z nich mělo pochybit při povolování sledování telefonních hovorů podle seznamu policie. A ten dal děčínský policista například i čísla předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo blízkých spolupracovníků prezidenta republiky. Pochybení našla ministerská kontrola u 18 kauz.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Pochybení děčínských soudců vidí ministr spravedlnosti v tom, že nepožadovali dostatečné odůvodnění sledování konkrétních telefonních čísel. O chybě soudců by měl podle Jiřího Pospíšila rozhodnout kárný senát.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Soudní moc je nezávislá, my říkáme náš právní názor na tu věc a necháme na kárném senátu, aby v té věci rozhodl a celou situaci posoudil.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ministerstvo spravedlnosti chystá kvůli povolování sledování telefonátů namátkovou kontrolu na čtyřech okresních soudech a plánuje novelu trestního řádu tak, aby o ně napříště mohli místo policistů žádat jen žalobci. Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc to označil za falešnou hru.

Jeroným TEJC, stínový ministr vnitra /ČSSD/:
Neselhal jen onen systém, ale selhal především ten, kdo tento systém nastavil a kdo za něj nese odpovědnost, a to je pan ministr Pospíšil.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Český rozhlas.

Spolkový sněm odsouhlasil stop jádru v Německu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Drtivou většinou hlasů schválil německý parlament plánovaný útlum jaderné energetiky do roku 2022. I přes širokou podporu nového energetického zákona provázela hlasování bouřlivá debata.

Klára STEJSKALOVÁ:
Největší bouře se strhla kolem otázky, kdo nese hlavní zásluhu na ukončení provozu jaderných reaktorů. Podle šéfky parlamentní frakce Zelených Renate Künast bylo protiatomové hnutí roky kriminalizováno, ale dnešní den je vítězstvím tohoto lidového tlaku. Šéf SPD kritizoval fakt, že zatímco loni kabinet kancléřky Merkelové vášnivě obhajoval prodloužení provozu jaderných reaktorů, po katastrofě ve Fukušimě udělal obrat o 180 stupňů a dnes vášnivě bojuje proti atomu. SPD a Zelení vládní návrh podle očekávání podpořili. "Tím to ale nekončí," prohlásil ministr životního prostředí Röttgen. Německo nyní čeká další debata o nové energetické politice i hledání úložiště jaderného odpadu. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Řecko odvrátilo chaotický státní bankrot

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Řecko odvrátilo chaotický státní bankrot. Parlament definitivně schválil další tvrdá úsporná opatření. Průměrná řecká rodina kvůli nim přijde ročně v přepočtu skoro o 70 tisíc korun. Eurozóna a Mezinárodní měnový fond výměnou za to Řecku pošlou slíbenou záchrannou půjčku. Bez ní by zemi v polovině července došly peníze.

Ondřej HOUSKA:
Vláda nahradí jen každého desátého státního zaměstnance, který odejde do důchodu. Na občany čeká také výrazné zvýšení daní. Podle ekonomů to ale k záchraně země nakonec přesto nebude stačit. Řecký dluh je příliš vysoký a země ho splatit nedokáže. Zsolt Darvas z bruselského institutu Bruegel přesto tvrdí, že Řecko by teď mělo další pomoc dostat. "Škrtnutí části řeckého dluhu zatím nejsme připraveni," říká Darvas. Na bankrot by proto mělo dojít až zhruba za půl roku, aby Evropa mezitím stihla posílit stabilitu svých bank. Pokud bude bankrot předem dostatečně připraven, pro Řecko ani pro eurozónu nemusí mít nějak tvrdé následky. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Polovinu škol v Anglii zasáhla stávka, protesty státních zaměstnanců mají pokračovat

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Anglii a Walesu protestuje 750 tisíc učitelů a státních zaměstnanců proti důchodové reformě. Zavřené jsou tisíce škol. Protestuje se před londýnským parlamentem, před budovami soudů i úřadu práce.

Milan KOCOUREK:
Vláda argumentuje, že její plány důchodové reformy jsou fér vůči daňovým poplatníkům i zaměstnancům a vyjednávání pokračuje. Předáci odborů však tvrdí, že vláda nenaslouchá jejich argumentům. Vládní návrhy by znamenaly dodatečná léta práce a větší příspěvky zaměstnanců na menší důchody. Generální tajemník britské odborové ústředny Brendan Barber řekl, že životní úroveň pracovníků veřejného sektoru v nižších a středních platových kategoriích je nahlodávána ve jménu snižování deficitu, zatímco ti, kdo krizi způsobili, nenesou odpovědnost. Šéf úřadu kabinetu Francis Maude řekl, že velká většina pracovníků veřejného sektoru stávku nepodporuje. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Vyšetřování vraždy Rafíka Harírího

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Čtyři zatykače vydal dnes zvláštní tribunál pro Libanon, který vyšetřuje 6 let starou vraždu prezidenta Rafíka Harírího. Podle nepotvrzených informací míří zatykače na vysoce postavené členy militantního hnutí Hizballáh.

Jaromír MAREK:
Zatímco stejnojmenný syn zavražděného prezidenta, který byl do ledna libanonským premiérem, označil krok žalobců za historický okamžik, hnutí Hizballáh jakýkoliv podíl na smrti Rafíka Harírího popírá. Dál pokračuje i v kritice zvláštního tribunálu se sídlem v Haagu. Podle nich reprezentuje zájmy Izraele a Spojených států. Libanonský prezident Harírí zemřel při bombovém atentátu v únoru roku 2005 v Bejrútu. Spolu s ním bylo zabito dalších 22 lidí. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Děti dnes dostaly vysvědčení za celoroční snažení

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Děti dnes dostaly vysvědčení za celoroční snažení. Úspěšní maturanti už je mají doma, ty neúspěšné čeká o prázdninách učení k opravným zkouškám. Tak končí školní rok, který byl ve znamení hlavně nové zkoušky dospělosti. Mnohé přinesl i některým prvňáčkům na vybraných školách, kde se děti učily psát podle nového typu písma Comenia Script. Na hodnocení experimentů je podle odborníků ještě brzy. Důležitý bude i druhý rok testování. Jana Churáčková, ředitelka pražské Základní školy Eden, kde nové písmo také zkoušeli, Radiožurnálu řekla, že školy by měly mít na výběr.

Jana CHURÁČKOVÁ, ředitelka pražské Základní školy Eden:
Já si nemyslím, že by bylo dobře, aby to bylo povinné, protože tam skutečně jde o to to prožít, takže určitě by bylo dobře, tak jak to je teď, že je to volba, protože třeba máme rozhodně pocit, že pro děti, které mají nějaké specifické výukové obtíže, je tenhle typ písma jednoduší. Pro děti především, které mají /nesrozumitelné/, disgrafické obtíže.

Poslední vysvědčení rozdala svým studentům Střední odborná škola v Libochovicích

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vůbec poslední vysvědčení rozdala svým studentům Střední odborná škola v severočeských Libochovicích. Před dvěma měsíci totiž zastupitelé města rozhodli tuto školu se zaměřením na obchodněpodnikatelskou činnost zrušit. V Libochovicích byl dnes reportér Miroslav Zimmer.

Miroslav ZIMMER:
Školní zvonek zněl dnes naposledy pro 53 žáků a desítku pedagogů. Přes snahu vedení měla škola méně žáků, než bylo potřebné minimum. Ředitele Pavla Nýdra, který stál u zrodu školy, situace mrzí, stejně tak i přístup města,

Pavel NÝDR, ředitel školy:
Já si myslím, že střední škola v Libochovicích chybět bude určitě, proto bych za ní nebojoval.

Miroslav ZIMMER:
Starostka Jana Holá popírá, že by se město o školu nezajímalo.

Jana HOLÁ, starostka, Libochovice:
Zájem, myslím si, že byl, ale v okamžiku, kdy nedošlo vůbec k možnosti otevření prvního ročníku, na škole by cirka zůstalo 37 dětí, tak už to byl neúnosný stav pro město.

Miroslav ZIMMER:
Studenti přejdou na jiné školy na Litoměřicku. Většina pedagogů si místo ještě hledá. Pro Radiožurnál Miroslav Zimmer, Libochovice.

autor: jut
Spustit audio