Zprávy o šesté 30. března 2012

30. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Resort školství je dočasně bez ministra

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Resort školství je dočasně bez ministra. Josef Dobeš z Věcí veřejných definitivně končí. Ve funkci ho zatím nahradí jeho náměstek Ladislav Němec. Na jménu Dobešova nástupce se zatím Věci veřejné nedohodli. Podle Dobeše je ale úřad v dobrých rukou.

Josef DOBEŠ, bývalý ministr školství:
To ministerstvo musí pokračovat, ono šlo ve velkém tempu a je tam spousta věcí rozjetých a já bych rád, aby v tom to ministerstvo pokračovalo. S panem 1. náměstkem budu pravidelně v kontaktu, to jsem připravený týden, pokud bude trvat ještě ta situace než nastoupí ministr, s ním věci konzultovat, pokud bude potřebovat.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nový ministr bude muset kromě jiného řešit například kritizovanou reformu vysokých škol, škrty v resortu, kvůli kterým se rozhodl odstoupit.

Na podpis Dobešova nástupce také čeká rozhodnutí o nepřijímání nových studentů na plzeňská práva

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na podpis Dobešova nástupce také čeká rozhodnutí o nepřijímání nových studentů na plzeňská práva. Navrhl to odbor pro vysoké školy. Radiožurnálu to potvrdil jeden z vysoce postavených úředníků ministerstva školství.

Klára BÍLÁ:
Na stole je rozhodnutí o zákazu přijímání nových studentů do prvního ročníku Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. A pro školu bude závazné. Fakulta ale o nové studenty stojí, bez nich se totiž dostane do ekonomických problémů. Postupně také bude ztrácet i pedagogy. Vedení Západočeské univerzity přijímání nových studentů ale nedoporučilo a fakultě slíbilo finanční pomoc. Klára Bílá, Radiožurnál.

Sociální služby potřebují půl miliardy na péči o seniory

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Půl miliardy korun potřebují sociální služby, aby mohly dál pečovat například o seniory nebo lidi bez domova. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek o peníze vládu žádat nebude.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí:
Já si neumím představit v situaci, kdy jsem minulý týden hlasoval pro vázání výdajů, abych následující týden přišel na vládu s požadavkem na úpravu státního rozpočtu směrem k navýšení.

Eva RAJLICHOVÁ:
Vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Akutním nedostatkem financí trpí třeba organizace Naděje, provozuje například dům pro seniory ve Vysokém Mýtě, pokračuje ředitel Naděje Ilja Hradecký.

Ilja HRADECKÝ, ředitel organizace Naděje:
Ten domov skončí v září, což znamená 70 klientů a 50 zaměstnanců.

Eva RAJLICHOVÁ:
Ministr Drábek upozornil na to, že financování sociálních služeb musí být vícezdrojové. Na další schůzku by měl být pozván také člen Asociace krajů.

Oldřich HAIČMAN, ředitel Charity Česká republika:
Zase nám to připadá, že je takový ten pinkponk vlastně mezi státem a kraji. A my jsme tím pinkponkovým míčkem a vlastně my a naši uživatelé.

Eva RAJLICHOVÁ:
Myslí si ředitel Charity Česká republika Oldřich Haičman. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Ve fondu eurozóny pro zadlužené země bude až 700 miliard eur

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na 700 miliard eur se zvýší kapacita záchranného systému eurozóny pro případnou pomoc zemím s vysokými dluhy. Na neformální schůzce v Kodani se na tom dohodli ministři financí 17 zemí platících eurem. O míře navýšení evropského stabilizačního mechanismu se dlouze diskutovalo. Konečných 700 miliard je výsledkem kompromisu.

Pavel NOVÁK:
Některé země, jako například Francie, prosazovaly masivní navýšení částky 500 miliard eur, kterými bude disponovat evropský stabilizační mechanismus. Tedy stálý záchranný fond eurozóny. Jiné státy jako třeba Německo nebo Nizozemsko už nechtěly půjčovat zadluženým zemím víc. Kancléřka Merkelová ale nakonec ustoupila. K 500 miliardám se připojí 200 miliard z už existujícího dočasného evropského fondu finanční stability. Od letošního července, kdy začne fungovat evropský stabilizační mechanismus, tak oba fondy svou kapacitu spojí. Připravených 700 miliard má přesvědčit finanční trhy o odhodlání eurozóny udržet svou jednotu. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Fico představil novou vládu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Příští slovenský premiér Robert Fico představil svoji vládní sestavu. V ministerských funkcích se objeví některá jména z prvního Ficova kabinetu, který nastoupil do funkce před 6 lety. Ve vládě bude i několik nestraníků. Kabinet bude jednobarevný. Ficova strana Smer vyhrála nedávné volby s obrovským náskokem. A žádná další strana s ní nechtěla vytvořit koalici.

Vojtěch BERGER:
Pozitivním překvapením je pro slovenské komentátory nominace na ministra spravedlnosti. Dosavadní šéf Slovenské advokátní komory Tomáš Borec má dobré renomé mezi odborníky i mezi nevládními organizacemi, které v něm vidí naději, že slovenská justice půjde cestou směrem k větší otevřenosti. Ministrem zahraničí bude respektovaný diplomat Miroslav Lajčák, který má zkušenosti z evropské diplomacie. Ministrem vnitra bude stejně jako v první Ficově vládě Robert Kaliňák, který mimo jiné v mezinárodně sledované kauze obvinil studentku Hedvigu Malinovou, že si vymyslela přepadení kvůli své maďarské národnosti. Robert Fico každopádně vsadil po drtivém volebním vítězství na méně konfrontační styl než v první vládě. Nový kabinet začne fungovat 4. dubna. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Maďarský prezident zrušil svůj plánovaný program

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Maďarský prezident zrušil svůj plánovaný program a po večerních zprávách se chystá promluvit k národu. Očekává se, že kvůli aféře s opsanou dizertační prací složí svou funkci. Vyzývá ho k tomu opozice i část maďarských médií. Přestože Pál Schmitt popírá, že by se dopustil plagiátorství, univerzity už mu včera odebrala doktorský titul. Kauzu, která v posledních dnech hýbe celým Maďarskem, rozebereme podrobně už za chvíli v Ozvěnách dne.

Ve Francii nad ránem zatkli dvě desítky extremistů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Francie zatkla asi dvacítku islámských radikálů. Při razii v různých částech země se policisté zaměřili hlavně na příznivce organizace Forsane Alizza,, která je ve Francii zakázaná. Zátah prý přímo nesouvisí s vraždami, které spáchal Mohamed Merah. Policie ale stále hledá třetího muže, který měl na útocích v Toulouse a Montauban spolupracovat.

Jan ŠMÍD:
Prezident Sarkozy reagoval na ranní zatýkání prohlášením, že podobné akce, jejíž cílem je vyhostit z francouzského území ty, kteří tu nemají co dělat a jsou nebezpeční pro společnost, nejsou ojedinělé a budou pokračovat. Zatčeni byli především bývalí členové dnes zakázané organizace, říkající si také Rytíři hrdosti. Při policejní razii v Toulouse, ale i v dalších francouzských městech, včetně předměstí Paříže, byly rovněž objeveny zbraně, včetně samopalů typu kalašnikov. Akce zvláštních jednotek může být součástí rozsáhlejšího boje proti radikálním islamistům operujícím na území Francie. Z Paříže pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Španělská vláda chce uspořit 27 miliard eur

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rozpočet plný úspor a škrtů předložila konzervativní vláda ve Španělsku. Kabinet premiéra Rajoye chce dosáhnout toho, aby vývoj ve Španělsku přestal být postrachem ostatních zemí Unie.

Lubica ZLOCHOVÁ:
Rozpočet na chod na ministerstev se sníží o 17 procent, uspořit je třeba 27 miliard eur, sdělila viceprezidentka vlády /nesrozumitelné/ kabinet konečně zveřejnil rozpočet na tento rok. Kromě úspor však do státní pokladny musí peníze přibýt, což je důvodem sedmiprocentního zvýšení elektřiny a pětiprocentního nárůstu ceny plynu. Obava, že se bude zvyšovat i DPH, se nepotvrdila. Španělsko se opatrně snaží dostat rozpočtový schodek na úroveň, kterou mu předepsal Brusel. Ze Španělska pro Radiožurnál Lubica Zlochová.

Noc s Andersenem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dnešní noc patří dětem, pohádkám, dětské literatuře a hrám. Ve stovkách knihoven, škol a také v Českém rozhlase bude Noc s Andersenem, na většině míst nabídnou dětem nejen četbu knížek, ale také nejrůznější hry a zajímavé noční expedice. Kořeny akce spadají do roku 2000, kdy ji poprvé uspořádala knihovna v Uherském Hradišti. Dnes se koná na mnoha místech nejen u nás, ale i v zahraničí.

autor: tet
Spustit audio