Zprávy o šesté 3. prosince 2012

3. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Americký Westinghouse nabízí pro Temelín nejlepší a nejspolehlivější technologii

Jana GULDA, moderátorka:
Americký Westinghouse nabízí pro Temelín nejlepší a nejspolehlivější technologii, jak tvrdí americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Ta dnes na několik hodin přiletěla do České republiky. Hlavně proto, aby přesvědčila české politiky o tom, že českou jadernou elektrárnu by měla dostavět americká firma. Ta je jednou ze tří zájemců o historickou českou investici.

Jaromír MAREK:
"Vůbec se nezdráháme /nesrozumitelné/ Westinghouse. Jsme přesvědčeni o tom, že právě tato společnost nabízí pro Temelín nejlepší projekt, a to jak z hlediska technologie, tak bezpečnosti." Prohlásila po jednání s českým ministrem zahraničí šéfka americké diplomacie. Clintonová se sešla i s premiérem Nečasem a šéfem opoziční sociální demokracie. Bohuslav Sobotka po jednání prohlásil, že pro Česko je vedle bezpečnosti klíčová i garance konečné ceny a termínu dokončení. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Český stát by neměl ČEZu garantovat výkupní ceny elektřiny z rozšířené elektrárny Temelín

Jana GULDA, moderátorka:
Český stát by neměl společnosti ČEZ garantovat výkupní ceny elektřiny z rozšířené jaderné elektrárny Temelín. Jak v dnešních 20 minutách Radiožurnálu řekl bývalý ředitel společnosti ČEZ Jaroslav Míl, v tomto bodě je nesprávná i současná státní energetická koncepce.

Jaroslav MÍL, bývalý ředitel společnosti ČEZ:
Podle mne nemá podnikat stát, nemá investovat, nemá garantovat už z toho důvodu, že tohle je prostě podnikatelské rozhodnutí a jako daňový poplatník nevidím důvod k tomu, aby v případě, že bude docházet k exportu té elektřiny, tak levná, anebo dotovaná elektřina byla exportována, já si tady platím drahou elektřinu, to mně přijde jako mimo realitu.

Budoucnost stíhaček v české armádě v těchto chvílích řeší bezpečnostní rada státu

Jana GULDA, moderátorka:
Budoucnost stíhaček v české armádě v těchto chvílích řeší bezpečnostní rada státu. Do konce listopadu měl odstupující ministr obrany Alexandr Vondra na to, aby jednal vyjednal lepší podmínky pronájmu stíhaček Gripen. Na úřadu vlády je i Petr Medek.

Petr MEDEK:
Jednání bezpečnostní rady státu by mělo skončit každou chvíli. Poslední švédská nabídka má být ale výrazně výhodnější než ta, se kterou přišli v létě, tehdy premiér Petr Nečas pohrozil, že od dalšího pronájmu stíhaček Gripen Česko ustoupí a vypíše novou soutěž. O tom bude vláda ale teprve rozhodovat, mimo jiné i podle výsledků jednání, se kterými právě seznamuje bezpečnostní radu ministr obrany Alexandr Vondra. Petr Medek, Radiožurnál.

Česko má další otravu metylalkoholem

Jana GULDA, moderátorka:
Česko má další otravu metylalkoholem. V benešovské nemocnici od neděle leží 61letý muž. Jeho stav je velmi vážný. Podle benešovské policejní mluvčí Diany Škvorové pil muž alkohol ze starých zásob.

Diana ŠKVOROVÁ, benešovská policejní mluvčí:
Policisté zajistili lahve alkoholu, které v nemocnici odevzdal pacientův příbuzný a lahve s různými destiláty, které se nacházely v bydlišti poškozeného. Zajištěné lihoviny odvezli k laboratorním rozborům. Benešovští policisté zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli pro podezření ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Intenzivně pátrají po původu podezřelých lihovin.

Politolog Radim Tobolka je zpět v Česku

Jana GULDA, moderátorka:
Politolog Radim Tobolka, kterého dva týdny věznila tajná služba v Togu, je zpět v Česku. Tobolka byl v africké zemi na služební cestě, během které prováděl terénní výzkum zaměřený na politický systém země.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Byly to právě rozhovory s politiky a otázky ohledně činnosti politických stran, které Radima Tobolku dostaly do vzorného pole tajné policie v Togu.

Radim TOBOLKA:
Mě si prostě odvezla tajná policie s tím, že si potřebuje něco ověřit, a pak mě 13 dní držela v zasedací místnosti v budově tajný služby.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Výpověď zatčeného politologa si můžete poslechnout ve večerním Radiožurnálu po dvacáté hodině. Silvie Třeslínová, Radiožurnál.

Věznicím chybějí v letošním rozpočtu desítky milionů korun na pokrytí provozních nákladů

Jana GULDA, moderátorka:
Věznicím chybějí v letošním rozpočtu desítky milionů korun na pokrytí provozních nákladů. Některé platby za energie proto budou muset odložit až na příští rok. Nový šéf Vězeňské služby Petr Dohnal plánuje šetřit a propouštět.

Petr DOHNAL, šéf Vězeňské služby:
Bude proveden určitý audit veškeré činnosti ve Vězeňské službě a pakliže se zjistí, že některé činnosti se dají například zdvojit či jsou zbytné, budeme muset přistupovat i k těmto krokům.

Martin DRTINA:
Výhrady má hlavně k práci zdravotnické služby, u které chce s reorganizací začít. Přeplněným věznicím má ulevit častější ukládání alternativních trestů. Elektronické náramky pro odsouzené k domácímu vězení se podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka při testování osvědčily a vypíše proto tendr na jejich dodavatele v ostrém provozu.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Bude to výběrové řízení jako každé jiné, to znamená, že to bude chvilku trvat, než se podaří najít dodavatele, ale ten zájem, předpokládám, na trhu bude.

Martin DRTINA:
S masivním rozšířením se počítá od května příštího roku. Martin Drtina, Radiožurnál.

Spotřební daň by poškodila konkurenceschopnost vinařů, proto ji ministerstvo zatím neuvalí

Jana GULDA, moderátorka:
Spotřební daň by poškodila konkurenceschopnost vinařů, proto ji ministerstvo zatím neuvalí. Původně se uvažovalo o dani 10 korun na litr Tichého vína. Předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray Radiožurnálu řekl, že nejnovější analýzy dokazují případné těžké dopady na české vinařství, víno by zdražilo o desítky procent.

Tibor NYITRAY, předseda Svazu vinařů:
Počítalo se zavedením daně od roku 2014 až a v současnosti stanovisko je takové, že jisto jistě nebude ten návrh předložen do konce tohoto roku a pravděpodobně ani ne na jaře v případě, že je i z těch analýz, i z těch rozhovorů, které jsme vedli a budeme vést, vyplyne, že by zavedení nenulové sazby na Tichá vína mělo být nějakým způsobem poškozující, naši vinaři a vinařství jako obor tak nebude tento návrh předložen.

Jana GULDA, moderátorka:
Vinaři budou o spotřební dani na Tiché víno ještě jednat s 1. náměstkem ministra financí Ladislavem Minčičem.

Britský princ William s vévodkyní Catherine očekávají narození potomka

Jana GULDA, moderátorka:
Britští monarchisté mají důvod k oslavě. Vévodkyně z Cambridge a její choť, princ William, čekají narození prvního potomka. Oficiálně to potvrdila princova kancelář. Přesný termín narození dítěte zatím není znám.

Jiří HOŠEK:
Malý princ či princezna bude třetí v linii nástupnictví na britský trůn. Velmi pravděpodobně ale půjde o budoucího monarchu. Očekávaná novina podle oficiálního komuniké rozradostnila nejen panovnici Alžbětu II., ale celý zbytek královské rodiny. Nadšení neskrýval na Twitteru ani ministerský předseda David Cameron. Podle něj budou z Kate a Williama "báječní manželé." Vévodkyně z Cambridge teď stráví kvůli akutní ranní nevolnosti několik dní v londýnské nemocnici krále Edwarda VII. Kate s William teď žijí v severním Walesu, kde princ slouží u královského letectva coby pilot záchranné helikoptéry. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Oznámením další osadnické výstavby ohrožuje izraelská vláda zájmy židovského státu

Jana GULDA, moderátorka:
Oznámením další osadnické výstavby ohrožuje izraelská vláda zájmy židovského státu, jak tvrdí řada izraelských opozičních politiků. Ti se tak přidali k mnoha světovým vládám, které kritizují plány postavit další tisíce bytů pro osadníky na palestinských územích. Izraelské vedení tento krok vysvětlil jako odvetu za čtvrteční uznání palestinského státu v OSN.

Břetislav TUREČEK:
Francie, Británie a Švédsko si předvolaly k protestu izraelské velvyslance. Osadnické plány kritizují i Spojené státy a Německo, kam by měl přitom už ve středu přiletět izraelský premiér Netanjahu. Mezinárodní společenství považuje všechny židovské osady v Palestině za ilegální. Teď navíc Izrael plánuje výstavbu i v oblastech, které by úplně odřízly Palestince na západním břehu od Jeruzaléma. Domácí levicová opozice tvrdí, že Netanjahu těmito kroky dál zahání Izrael do mezinárodní izolace. Vládní zdroje ale uvádějí, že kabinet neustoupí, protože výstavba osad je prý strategický zájem Izraele. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Mezinárodní telekomunikační unie v Dubaji jedná mimo jiné o znárodňování Internetu

Jana GULDA, moderátorka:
Mezinárodní telekomunikační unie v Dubaji jedná mimo jiné o znárodňování Internetu. Podle některých návrhů by například uživatelé museli být jasně identifikovatelní, za připojení by se mělo platit víc a státy by mohly kontrolovat, co se na Internetu objeví.

Ondřej BOUDA:
Mezinárodní telekomunikační unie zatím nemá na Internet vůbec žádný vliv, a to chtějí některé státy změnit. Čelí kvůli tomu kritice, že jejich cílem je cenzura. Ale pro regulaci svědčí i další argumenty jako boj proti kriminalitě nebo rozvoj Internetu v chudých regionech. Dokud ale Spojené státy a Evropská unie budou proti navrhovaným změnám, tak se jakákoliv dohoda jen těžko zavede do praxe. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Mecenáška Meda Mládková získala nejvyšší francouzské ocenění

Jana GULDA, moderátorka:
Známá mecenáška umění Meda Mládková získala nejvyšší francouzské vyznamenání Řád za zásluhy. Podle vlády Francie se zasadila o svobodné umění. Ocenění převzala dnes na velvyslanectví v Praze.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Vaše činnost byla zásadní pro dobré českofrancouzské vztahy. Prohlásil obřadně Pierre Lévy a přidal 93leté Medě Mládkové řád. Sběratelka umění a zakladatelka muzea Kampa byla dojatá a v rozhovoru pro Český rozhlas vysvětlila proč:

Meda MLÁDKOVÁ:
No, já jsem velmi poctěna, musím říct, je to neuvěřitelný, že vlastně Francie mě takhle oceňuje a Praha mi hází klacky pod nohy.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Meda Mládková pobývala od roku 1954 ve Francii a studovala na Sorboně, tam také potkala svého pozdějšího manžela a malíře Františka Kupku. Právě tito dva muži její život nejvíc obohatili. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

autor: jve
Spustit audio